El Palau de Valeriola es transformarà en un centre d'art en 2023

La Fundació Hortensia Herrero i ERRE arquitectura han presentat el projecte del Centre d'Art Hortensia Herrero, que tindrà diferents sales i mantindrà les restes del Circ Romà

Guardar

Centro-Arte-Hortensia-Herrero-1024x768
Centro-Arte-Hortensia-Herrero-1024x768

El Palau de Valeriola es convertirà en el Centre d'Art Hortensia Herrero d'ací a quatre anys si tot va bé. Ahir a la vesprada, la Fundació Hortensia Herrero i l'estudi ERRE arquitectura van anunciar el projecte que pretén salvar el mateix edifici però també aprofitar-lo perquè la ciutadania s'acoste més al món de l'art.

Segons ha informat Alejandra Silvestre, representant de l'entitat, "el conjunt arquitectònic està sent ja sotmés a un procés de rehabilitació integral amb l'objectiu de salvar i assegurar la seua estructura, recuperar el seu valor patrimonial i adaptar-lo per a la realització de les diverses activitats que s'estan començant a planificar".

En aquest sentit, encara que no es coneixen massa detalls, en la presentació es va informar que el nou palau tindrà 4 nivells i en ells es distribuiran les diferents sales d'exposicions artístiques. Així mateix, tindrà un pati enjardinat i un soterrani on poder visitar les restes del Circ Romà, que segons el blog Imperi Romà, és la construcció més important dels romans a la ciutat i va funcionar entre el segle II i V.

S'espera que el calendari previst seguisca avant i que a la fi de 2022 o principis de 2023 puga veure la llum. Una vegada llest, el director artístic del futur ens, Javier Molins, explica que acollirà la col·lecció privada d'Hortensia Herrero però també mostres temporals d'artistes de reconegut prestigi nacional i internacional, també amb la idea que algunes obra "s'integren arquitectònicament en el conjunt".

Fundación Hortensia Herrero

Les obres i la rehabilitació del Palau de Valeriola seran a càrrec de l'estudi ERRE arquitectura, amb Amparo Roig i José Martí al capdavant. Alejandra de Juan, arquitecta en representació de l'empresa, va assegurar als veïns que van acudir a la presentació: "Estem treballant amb la ferma intenció de convertir el futur centre artístic en un nou pold'activitat que aconseguisca dinamitzar, potenciar i transformar l'agenda cultural de la ciutat de València".

La Fundació Hortensia Herrero farà possible, així, que un altre espai aconseguisca mantenir i elevar el seu valor patrimonial. Amb l'objectiu de "recuperar la sensibilitat històrica i artística" de la ciutat i "compartir aquesta sensibilitat" amb la societat, aquest projecte s'uneix a uns altres també sota el seu mecenatge, com és el cas de la restauració de l'Església dels Sants Joans, ja en marxa, l'Església de Sant Nicolás, el Col·legi de l'Art Major de la Seda o la imatge de la Verge dels Desemparats i el Cambril de la Basílica.

El Palau de Valeriola va ser comprat per la fundació en 2016 i actualment es troba en un avançat estat de deterioració. Tal com indica l'entitat, és un edifici d'estil neoclàssic que es troba al carrer del Mar amb una enorme importància històrica, ja que la seua construcció va ser un llarg procés que va començar sobre les restes de l'antiga jueria i d'edificacions musulmanes i va viure diverses ampliacions i canvis fins a principis del segle XVIII. Ara, tindrà una extensió de 3.500 metres quadrats dotats d'art fins a l'últim racó.

Destacats