25n
25N
25N

Les persones majors en el centre de la política

Amb ‘Queda’t a prop’, es passa a un nou model residencial “centrat en la persona” i allunyat de la mercantilització

istock

Les persones majors en el centre de la política
11/07/2019 -

Per primera vegada, les persones majors se situen en el centre de la política. Des que en 2016 s’impulsara el projecte ‘Queda’t a prop’, amb el qual es garantia que les persones majors pogueren accedir a una plaça residencial el més pròxim possible a l’entorn familiar, es va posar fi a una mercantilització del sector residencial per a donar pas a un nou model en el qual no solament es té en compte les necessitats de l’usuari i la qualitat del servei, sinó també que els professionals compten amb unes condicions laborals dignes.

El primer pas es va donar amb eixa major llibertat d’elecció per a accedir a una plaça pública o pagada amb fons públics, però aquest procés ha continuat amb un augment progressiu de places i un increment en el finançament per a continuar posant en el centre a les persones i aconseguir una humanització de les residències perquè els usuaris i usuàries se senten “com a casa”.

Ja en el seu moment, la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, assenyalava la necessitat de reordenar un sector “abandonat durant anys”, que ha estat mancat d’inversions durant 20 anys. Ara, tres anys després de la posada en marxa d’aquest projecte, la Generalitat Valenciana presenta el nou model d’atenció residencial basat a promoure l’atenció centrada en la persona.

D’aquesta manera, s’ha formalitzat un concert social amb 40 entitats del sector de 2.087 places – 1.497 residencials i 590 en centres de dia – que aplicaran aquest nou model que millora la ràtio espanyola de professionals, passant de 2 auxiliars per a cada 9 persones amb un grau 3 a 2 auxiliars per cada 7, i atorga una atenció especialitzada, i que ha sigut possible gràcies al pressupost que des d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha destinat: 77.236.890 euros per al període 2019-2020.

Un concert social que, en paraules de Mónica Oltra, “representa un pas més en la implantació d’un model residencial centrat en la persona” i que, a més, “té en compte la nova realitat del sector”. Cada vegada, les persones entren a una edat més tardana que implica una deterioració neurodegenerativa major. Per a això, en aquests casos, no solament es fitarà el nombre màxim de places per unitat a 12, sinó que es reduirà al màxim les contencions físiques i químiques que només s’utilitzaran per indicacions mèdiques o en situació de risc.

Sens dubte, un model que pretén fer sentir als usuaris i usuàries com “si estigueren a la seua casa” i humanitzar un espai tan important com són les residències. D’aquesta manera, i com ha avançat Oltra, s’incorporaran noves mesures com la possibilitat de decorar les habitacions amb mobles o altres estris personals, l’existència d’habitacions per a persones en estat terminal que garantisca la intimitat o la figura d’un professional de referència que s’encarregarà de donar suport personalitzat a cada usuari en el dia a dia.

No obstant això, les millores en l’atenció a les persones majors, en tots els aspectes, continua augmentant en qualitat. En aquest sentit, des de la conselleria d’Igualtat s’ha convocat ajudes per dos milions d’euros per a destinar a despeses de mobiliari, estris i equips informàtics en els centres de serveis socials que milloren la qualitat de l’atenció.

Un gir radical que es complementa amb altres serveis que ofereixen des de la Generalitat, com els centres d’atenció preventiva per a les persones majors, dedicats al manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta valdre’s per si mateixes, o les vacances socials amb les quals es possibilita que les persones majors puguen gaudir d’uns dies de vacances a la Comunitat Valenciana, facilitant l’intercanvi social i l’envelliment actiu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × quatre =