25n
25N
25N

El nou model de finançament autonòmic, al novembre

El Botànic aconsegueix que el Govern presente, en un termini de 8 mesos, una nova proposta de finançament autonòmic

El nou model de finançament autonòmic, al novembre

El ple de Les Corts aprovava, ahir, una iniciativa del Govern del Botànic, també amb els vots a favor de Ciutadans, per a reclamar davant el Govern central una nova proposta de finançament autonòmic en un termini màxim de 8 mesos. Un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, amb l’objectiu d’eixir, d’una vegada per sempre, del forat de l’infrafinançament al qual s’ha vist sotmesa la Comunitat Valenciana.

Un dia després, el Govern de Pedro Sánchez ha anunciat que serà al novembre d’aquest mateix any quan es pose damunt de la taula una nova proposta de finançament autonòmic. Així, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que es presentarà “un primer esquelet de la reforma”, amb l’objectiu que aquest nou model s’aprove abans que finalitze aquesta legislatura.

Montero ha explicat que iniciarà, d’ací a poc temps, els contactes amb els grups parlamentaris per a buscar “el major consens”, i que continuarà la negociació, en el Consell de Política Fiscal i Financera, amb les autonomies, però ha avançat que vol discutir sobre dues qüestions que li semblen importants: l’harmonització dels impostos cedits a les autonomies per a garantir l’autonomia fiscal i evitar “la competència deslleial o dúmping entre comunitats”; així com calcular el cost efectiu dels serveis fonamentals que presten les autonomies, és a dir, sanitat, educació i dependència, amb l’objectiu de “determinar quant costen per a decidir com pagar-los”.

“L’actual model és complex i poc transparent”, ha dit la responsable d’Hisenda. D’aquesta manera, es crearan tres comissions de treball – una per cadascun dels serveis – per a analitzar la despesa i “consensuar mesures d’eficiència”. “El nou model ha de servir a tots. Hi ha elements suficients per a trobar-nos”, ha assegurat María Jesús Montero, que ha demanat a partits polítics i comunitats un “compromís lleial” per a iniciar la negociació.

Així mateix, un altre dels seus objectius és redissenyar els fons de finançament que Hisenda posa a la disposició de les autonomies per a incorporar millores en les condicions financeres, i presentar un nou mètode de càlcul de la regla de despesa, ja que la intenció és facilitar la inversió del superàvit que tenen cada vegada més administracions públiques. La reforma d’aquest sistema és una reclamació permanent de les Comunitats Autònomes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − catorze =

escalante
Informacion coronavirus
el puig