25n
25N
25N

Un nou antiviral contra el coronavirus, creat a Espanya, cent vegades més potent que el remdesivir

Un nou antiviral contra el coronavirus, creat a Espanya, cent vegades més potent que el remdesivir
26/01/2021 -

Plitidepsina, de la companyia PharmaMar (Espanya), té una potent eficàcia preclínica contra el coronavirus gràcies al fet que es dirigeix a la proteïna de l’hoste eEF1A, segons els resultats d’un estudi publicat en la revista ‘Science’.

Aquesta publicació ha sigut fruit de la col·laboració entre PharmaMar i els laboratoris de Kris White, Adolfo García-Sastre i Thomas Zwaka, en els departaments de Microbiologia i de Biologia Cel·lular, Regenerativa i del Desenvolupament, en la Icahn School of Medicine; de Kevan Shokat i Nevan Krogan, en l’Institut de Biociències Quantitatives de la Universitat de Califòrnia San Francisco; i de Marco Vignuzzi en l’Institut Pasteur de París.

L’article relata que l’activitat antiviral de plitidepsina contra el SARS-CoV-2 es produeix mitjançant la inhibició de la coneguda diana eEF1A. A més, plitidepsina ‘in vitro’ va demostrar una forta potència antiviral, en comparació amb altres antivirals contra el SARS-CoV-2, amb una toxicitat limitada.

En dos models animals diferents d’infecció per SARS-CoV-2 l’assaig va demostrar la reducció de la replicació viral, la qual cosa va resultar en una disminució del 99 per cent de les càrregues virals en el pulmó dels animals tractats amb plitidepsina.

El document també afirma que, encara que la toxicitat és una preocupació en qualsevol antiviral dirigit a una proteïna de la cèl·lula humana, el perfil de seguretat de plitidepsina està ben establit en persones, i que les dosis ben tolerades de plitidepsina utilitzades en l’assaig clínic COVID-19 són significativament “més baixes” que les utilitzades en aquests experiments.

La publicació conclou que plitidepsina actua bloquejant la proteïna eEF1A, present en les cèl·lules humanes, i que és utilitzada pel SARS-CoV-2 per a reproduir-se i infectar a altres cèl·lules. Aquest mecanisme culmina en una eficàcia antiviral in vivo.

Davant la contínua propagació mundial de Covid-19 i la creixent desesperació per trobar un tractament, el director de l’Institut de Biociències Quantitatives (QBI) de la Universitat de Califòrnia a San Francisco, Nevan Krogan, va unir forces amb investigadors de la UCSF, l’Institut Gladstone, l’Escola de Medicina Icahn del Monte Sinaí, l’Institut Pasteur i l’Institut Mèdic Howard Hughes, en 2020 per a contribuir amb els seus coneixements a la cerca d’un tractament per a la creixent pandèmia.

Junts, aquest grup d’investigadors, ara conegut com a QBI Coronavirus Research Group (QCRG), van ser els primers a traçar un mapa exhaustiu del genoma de COVID-19 i descobrir que el virus interactua amb 332 proteïnes de les cèl·lules humanes. Aquests investigadors constitueixen el nexe d’unió entre els experiments citats en l’article.

“La nostra labor dedicada a l’estudi de la resposta de la proteïna hoste a la infecció per SARS- CoV-2 durant els últims deu mesos ens ha portat a una sèrie de fàrmacs i compostos que considerem importants candidats per a la COVID-19. El més potent, amb diferència, ha sigut plitidepsina en múltiples sistemes, i ha sigut un gran plaer treballar amb PharmaMar durant tot aquest temps per a intentar portar aquest fàrmac als humans per al tractament de COVID-19”, ha dit Krogan.

Per part seua, el catedràtic en el Departament de Microbiologia de l’Escola de Medicina Icahn del Monte Sinaí, Adolfo García-Sastre, ha informat que de tots els inhibidors del SARS-CoV-2 que han classificat en cultiu de teixits i en models animals des que van iniciar els seus estudis amb el SARS-CoV-2, plitidepsina ha sigut el “més potent”, la qual cosa subratlla el seu potencial com a teràpia per al tractament de la COVID-19.

“Plitidepsina és un inhibidor extremadament potent del SARS-CoV-2, el principal avantatge del qual és que es dirigeix a una proteïna de les cèl·lules humanes i no a una proteïna del virus. Això significa que si plitidepsina té èxit en el tractament de la COVID-19, el virus de la SARS- CoV-2 no podrà fer-se resistent enfront del tractament mitjançant mutacions, la qual cosa representa una gran preocupació amb l’actual propagació de les noves variants del Regne Unit i Sud-àfrica”, ha postil·lat el professor adjunt del Departament de Microbiologia de l’Escola de Medicina Icahn del Monte Sinaí, Kris M. White.

Actualment, PharmaMar està negociant amb diferents organismes reguladors l’inici dels assajos de fase III previstos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 3 =