Oci

L'Oceanogràfic estrena nou aquari: una "joia" de corals d'aigües fredes amb més de 43 espècies diferents

Guardar

oceanografic
oceanografic

L'Oceanogràfic de València ha obert al públic aquest dijous el seu nou aquari, una "joia" de corals d'aigües fredes que abasta prop de 300 exemplars de 43 espècies de corals, gorgònies i esponges, la qual cosa la converteix en una de les exhibicions "més plurals d'invertebrats d'aigües fredes de quantes es coneixen en el món aquàtic".

Entre la varietat d'espècies que s'exhibeixen en les recentment estrenades aigües de l'Oceanogràfic, destaquen els dos tipus de gorgònies més grans del Mediterrani, l'anemone joia (Corynactis viridis) fluorescent i l'amenaçat coral roig (Corallium rubrum), ha detallat l'aquari.

El nou tanc conté 25.000 litres d'aigua amb 5,40 metres de front per 2,3 d'alt, així com dos metres de profunditat. En ell conviuen també 30 peixos de tres espècies diferents, com el peix Trompetero (Macroramphosus scolopax), l'Ochavo (Capros aper) i el Tres cues (Anthias anthias).

Aquests animals d'aigua freda han requerit d'una més complexa tècnica per al seu muntatge i manteniment que en el cas dels peixos tropicals. En açò estreba la seua singularitat, ja que s'ha hagut de crear un tipus de corrent de flux laminar, una il·luminació tènue i una varietat d'aliments adequada per a organismes suspensívores com el plàncton, el suc de peix i complexos vitamínics.

A més, l'espai expositiu s'ha distribuït seguint els diferents ecosistemes marins en ordre descendent, des de les aigües més succintes a les grans profunditats. Així es pot observar organismes com gorgònies i accídies, que apareixen en zones ben il·luminades, al costat de corals i esponges que habiten llocs on ja no arriba la llum.

LES GORGÒNIES MÉS GRANS DEL MEDITERRANI

El tanc instal·lat recentment en l'àrea de Mediterrani mostra als visitants les dues espècies de gorgònies més grans que es poden trobar en aquest mar, com són la Gorgònia geganta o candelabro (Ellisella paraplexauroides) i la gorgonia roja o bandera espanyola (Paramuricea clavata).

Els exemplars de gorgònia gegant aconsegueixen una talla propera al màxim registrat per a l'espècie, que són dos metres, mentre que les més de 25 gorgònies roges llueixen un extraordinari contrast de roig i groc, solament present en explicades zones del Mediterrani.

Coincidint amb l'argument de 'Les Nits de l'Oceanogràfic' sobre la biodiversitat i la bioluminescència, l'aquari exhibeix cridaneres anemones joia, que presenten al visitant un efecte fluorescent en ser il·luminades amb llum negra.

Una mostra "molt especial" des del punt de vista conservacionista és el manteniment de diverses colònies del coral roig que es troba en regressió en tot el Mediterrani a causa del seu valor com a objecte de joieria, malgrat que s'han regulat les seues captures. Aquesta espècie endèmica del Mediterrani es pot observar en la zona del tanc que representa una cova poc il·luminada.

El tanc també exhibeix un animal molt escàs en el Mare Nostrum, el gorgonocÈFal, un parent dels estels de mar que s'encimbella a les branques de les gorgònies per a capturar el seu aliment estenent els braços ramificats.

L'Oceanogràfic de València, amb més de 19 milions de visitants, és l'element més rellevant de la Ciutat de les Arts i LES Ciències i el centre més visitat de la Comunitat. Gestionat per Avanqua, pertanyent a Global Omnium, és l'aquari més gran d'Europa en el qual es representen tots els ecosistemes del planeta. L'objectiu final és que l'Oceanogràfic contribuïsca al coneixement i la conservació del medi ambient marí, proporcionant als nostres visitants una experiència única, enriquidora i atractiva.

Destacats