25n
25N
25N

Les noves PCR permeten realitzar 7.000 proves diagnòstiques diàries de Covid-19 i en menys de tres hores

Les PCR, creades per Ascires Sistemas Genómicos, poden detectar un menor nombre de partícules del virus evitant els falsos negatius

Les noves PCR permeten realitzar 7.000 proves diagnòstiques diàries de Covid-19 i en menys de tres hores
06/05/2020 -

El nou test genètic PCR, creat a Espanya pels laboratoris Ascires Sistemas Genómicos, i en col·laboració amb el servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, permetrà realitzar 7.000 proves diagnòstiques diàries de Covid-19. Aquesta anàlisi, que ha sigut dissenyada per a enviar-se massivament als diferents hospitals en forma de kit, detectarà, a més, la presència del virus en persones asimptomàtiques.

Antoni Matilla

La prova, que ha sigut desenvolupada en tres setmanes per un equip d’experts, ja està a la disposició de les autoritats sanitàries per a començar amb el seu ús. Aquestes PCR, sens dubte, representen un avanç molt significatiu tant per a controlar els contagis, com per a prevenir futurs repunts. I és que a la seua alta sensibilitat de l’anàlisi genètica s’uneix una disminució dels temps de processament, permetent obtenir els resultats en menys de tres hores.

València Extra ha parlat amb Antoni Matilla, assessor científic de Fundació QUAES i investigador científic especialitzat en Genètica Humana implicat en el projecte Test PCR d’Ascires Sistemas Genómicos, que ens conta tots els beneficis que aportaran aquestes PCR en la lluita contra la Covid-19.

Quins avantatges proporcionen aquests tests?

Les proves genètiques PCR detecten el rastre del genoma del virus en la persona que ha sigut infectada. En concret, els tests PCR que hem desenvolupat en Ascires Sistemas Genómicos destaquen per la seua elevada sensibilitat i especificitat. Són proves que permeten analitzar diversos fragments del genoma del virus de manera simultània, a través d’una reacció única. D’aquesta forma, podem preveure la possibilitat de diagnosticar un nombre elevat de persones que hagen pogut contraure el virus. A més, aquest test treballa amb una sensibilitat major que la d’altres kits disponibles, la qual cosa fa que es puga detectar un menor nombre de partícules del virus, un aspecte molt important per a evitar falsos negatius.

Quan es començaran a utilitzar?

La prova està ja a la disposició de les autoritats sanitàries i es troba disponible en les clíniques biomèdiques Ascires de la Comunitat Valenciana, sempre en línia amb la legislació i les disposicions dels governs central i autonòmic. Paral·lelament, el nostre equip de bioinformàtica està fent un seguiment continu de les seqüències del virus publicades a escala internacional per a garantir la sensibilitat de detecció del test enfront de les possibles mutacions del genoma del virus.

Aquesta prova ha sigut desenvolupada en tan sols tres setmanes, Com ha sigut el dia a dia?

El treball de laboratori l’ha dirigit un equip de cinc persones que han treballat intensament per a aconseguir un kit de diagnòstic per PCR de la COVID-19 amb tots els criteris de qualitat garantits, capaç d’abordar les necessitats urgents de diagnòstic en aquesta situació de pandèmia. S’ha posat especial èmfasi en la validació de les mostres i per això s’ha utilitzat un alt nombre de mostres obtingudes de pacients infectats amb el virus SARS-CoV-2, facilitades pel departament de Microbiologia de l’Hospital Clínic de València.

Permetran diagnosticar a 7.000 persones al dia, ajudarà, llavors, a estimar el nombre real de persones contagiades?

Així és, el disseny de la prova PCR en forma de kit permet que el test es puga dur a terme en qualsevol hospital o laboratori de diagnòstic, un enfocament que permetrà realitzar més de 7.000 proves diagnòstiques al dia. Estem fent front a una pandèmia motivada per un virus molt nou, que encara s’està analitzant i del qual encara es desconeixen aspectes importants. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat insistentment aplicar proves de diagnòstic a la població per a conéixer l’abast real del virus i poder-lo combatre de manera més eficient. A més, hi ha grups de risc -com, per exemple, persones d’edat avançada, personal sanitari o persones immunodeprimides- per als quals la realització d’aquesta mena de proves és d’especial importància.

Facilitaran, a més, controlar un possible repunt de contagis?

Sens dubte. Es desconeix encara la duració de la protecció immunològica, ja que encara no hi ha estudis concloents sobre aquest tema, encara que sabem que varia d’una persona a una altra. Es creu que la protecció pot oscil·lar entre 3 i 6 mesos encara que, insistisc, depén i difereix entre una persona i una altra. Més enllà d’aquest temps, es desconeix. Per tant, és molt rellevant testar a persones que hagen passat una infecció pel virus per a determinar si estan protegides o no amb les proves serològiques corresponents, que són complementàries a les de PCR per a detectar la presència del virus. La detecció del virus ha de permetre descartar o no la possibilitat de contagi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + 4 =