25n
25N
25N

La nova versió de Medusapp ofereix més informació als usuaris sobre la presència de meduses en platges

La nova versió de Medusapp ofereix més informació als usuaris sobre la presència de meduses en platges
25/07/2019 -

Medusapp, l’aplicació desenvolupada per dos antics alumnes de la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb la Universitat d’Alacant (UA), el CIBER de Malalties Respiratòries (Ciberes) i el Laboratori d’Inmunoalergia de l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), ofereix enguany una nova versió més informació i prestacions als usuaris.

Medusapp permet a qualsevol persona advertir de l’albirament d’una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on es detecta la seua presència. Des del seu llançament i fins ara, l’app ha rebut més de 1.300 albiraments de meduses, dels quals s’han publicat 909; així com fotos de 402 picades, que es remeten directament a l’Institut d’Investigació Fundació Jiménez Díaz, detallen els responsables del projecte en un comunicat.

Ara, l’app incorpora noves millores, com la possibilitat de pujar la foto de l’enviament des de la galeria d’altres dispositius, no solament amb la càmera del telèfon. “Ens ho demanaven molt els bussejadors i navegants que no porten el mòbil a l’aigua, però sí càmeres tipus GoPro”, apunta Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l’app.

A més, és capaç d’avisar a l’usuari si s’han produït albiraments en els últims dies en un radi de 5 km des de la seua posició, podent generar un informe ràpid global dels mateixos sobre els mapes de situació. “També és possible consultar els albiraments en qualsevol rang de dates i/o d’espècies que es desitge”, afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de Medusapp.

S’ha afegit també un croquis del cos humà, que ajuda a indicar la zona de picada, nous mapes, així com filtres que fan més accessible i amigable la navegació per l’aplicació. “El nostre objectiu és facilitar al màxim l’ús d’aquesta app i que reculla tota la informació possible sobre els albiraments de cada usuari”, afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de l’app, qui destaca a més una altra de les principals novetats de la nova versió de l’app, i és que està també disponible en anglés.

Medusapp permet enviar tant la foto de l’espècie com l’abundància i grandària estimada, dades que es publiquen en un mapa en www.medusapp.net i als quals es pot accedir també des de la mateixa aplicació.

L’usuari pot enviar una foto de la medusa, en el cas dels albiraments; i en les picades, pot enviar-les també, explicant a més quant de temps fa des que es va produir o tipus d’espècie que li ha picat.

Les dades científic-metges sobre les picades obtinguts són gestionades i analitzades per l’equip del projecte LIFE Cubomed, integrat pels investigadors Cessar Bordehore i Eva S. Fonfría, de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Mitjà (IMEM) de la UA, i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto, del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Inmunoalergia- Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

GUIA DIDÀCTICA I DE PRIMERS AUXILIS

La nova versió de Medusapp compte també amb una guia didàctica i amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis, amb recomanacions en cas de picada depenent de l’espècie. Tota aquesta informació prové del projecte LIFE Cubomed, en el qual participa César Bordehore, investigador de la UA, al costat de personal de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona.

“Davant una picada de medusa, el principal és eliminar les restes de tentacles amb pinces o una targeta plàstica, sense fregar, i inactivar les cèl·lules urticants que pogueren quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de mar”, recorda l’expert en ecologia marina de la UA.

Medusapp està disponible tant per a Android com per a Ios, i funciona tant online com offline per si no hi ha cobertura o es prefereix enviar des de cobertura Wifi una vegada captada la informació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 8 =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus