Una nova tècnica utilitzada en el Vithas 9 d'Octubre avança notablement en el diagnòstic de càncer en vies biliars

Guardar

EP Cancer biliar
EP Cancer biliar

Una nova tècnica utilitzada en el Vithas Nisa 9 d'Octubre de València avança notablement en el diagnòstic de càncer en vies biliars, que permet accedir a la via biliar per a biopsiar lesions amb sospita de la malaltia, segons ha informat el centre en un comunicat.

Aquest hospital és el primer centre privat de València que compta amb aquest equip de colangioscòpia d'última generació. Segons ha explicat el centre, la vesícula i les vies biliars compleixen la funció de conducció, emmagatzematge i alliberament de la bilis al duodé durant la digestió.

A vegades, es poden veure afectades per processos tumorals o presencia pedres similars a les que es formen en el renyó i que dificulten l'activitat pròpia de la via biliar. Quan aquestes litiasis, o "pedres" passen al colèdoc --tub que transporta la bilis des del fetge fins a l'intestí-- poden produir obstrucció que ocasiona dolor, icterícia o pancreatitis.

Si guanyen grandària, el seu tractament es complica, ja que no poden ser extretes pels mètodes endoscòpics habituals. La solució convencional per a aquests casos passa per la cirurgia. Aquest tipus d'operacions en pacients d'edat avançada poden presentar complicacions.

L'avantatge de l'equip de colangioscòpia d'última generació recentment adquirit per l'Hospital Vithas Nisa 9 d'Octubre és que obri la possibilitat de biopsiar lesions biliars per a establir la seua naturalesa (benigna o cancerígena).

"Anteriorment la via biliar només era possible valorar-la mitjançant la introducció de contrast i realitzant imatges, amb la qual cosa la precisió de la naturalesa de determinades lesions era molt limitada", ha explicat el doctor Sanchiz.

EVITAR INTERVENCIONS COMPLEXES

D'aquesta forma, "evita intervencions quirúrgiques molt complexes de lesions benignes de l'interior de la via biliar que abans, davant el dubte en el diagnòstic, acabaven sent intervingudes de forma innecessària".

La colangioscòpia es realitza mitjançant una tècnica que es diu CPRE. Consisteix en la introducció d'un endoscopi per la boca fins al duodé i des d'allí s'accedeix al colèdoc (interior de la via biliar). A partir d'ací, s'introdueix el colangioscopi a l'interior del colèdoc.

El colangioscopio és un xicotet tub flexible de 3 mm de calibre que porta una càmera de vídeo i un xicotet orifici per a a més de veure poder actuar sobre les lesions (biòpsies) o les litiasis (pedres) que apareixen en el colèdoc.

De forma exclusiva entre els centres privats de València, l'Hospital Vithas Nisa 9 d'Octubre ha adquirit un equip de colangioscopia que evita la cirurgia com a tractament de càlculs biliars grans en el colèdoc. "Permet accedir fins a les litiasis i, a través del canal del colangioscopi, destruir les pedres mitjançant sondes hidràuliques o amb làser", ha detallat el doctor Vicente Sanchiz, de l'Hospital Vithas Nisa 9 d'Octubre. "El problema queda resolt amb una endoscòpia", ha precisat.

La prevalença de les litiasis biliars s'eleva amb l'edat en tots dos sexes. Així a l'edat de 65 anys, al voltant de 30% de les dones tenen litiasis vesicular i el 20% dels homes. En edats pròximes als 80 anys, el 60% d'homes i dones presenten litiasis vesicular. El 15% dels pacients amb pedres en la vesícula també presenten pedres en el colèdoc. En la dona, els embarassos múltiples i el consum d'anticonceptius orals són factors de risc per a desenvolupar càlculs en les vies biliars.

Destacats