La nova Ordenança de Mobilitat s'aprovarà en el Ple del dijous

"Si demanem la reversió dels carrils bici estaríem fent una malversació dels diners públics"

Guardar

grezzi-movilidad
grezzi-movilidad

La Comissió d'Urbanisme ha aprovat hui el projecte definitiu de l'Ordenança de Mobilitat que es debatrà al Ple Municipal de dijous. Aquesta normativa, que en paraules del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, «és un avanç cap al repartiment equitatiu de la via pública», no ha comptat amb el suport dels grups polítics de l'oposició, un dels quals ha presentat diferents propostes per a la paralització i reversió d'algunes obres del carril bici, uns treballs que, segons ha explicat l'edil «ja estaven contemplats al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) aprovat el 2013, i continuaran endavant».

En donar compte de l'aprovació del projecte de normativa que substituirà l'anterior ordenança de Circulació, aprovada en 2010, Giuseppe Grezzi ha agraït el treball desenvolupat pels tècnics del Servici de Mobilitat, així com les aportacions realitzades pels diferents grups municipals que han presentat un total de 136 esmenes, de les quals 53 han suposat modificacions en el projecte inicial. Concretament, 13 han sigut acceptades i reproduïdes en la seua integritat, i 40 estimades parcialment.

Seguidament, el regidor ha destacat que es tracta d'un text que s'emmarca en les ordenances d'altres ciutats espanyoles, com ara la de Madrid, els plans de la Direcció General de Trànsit (DGT), la Llei de Trànsit i altres reglaments en vigor, i ha ressaltat que entre els objectius de la nova normativa «es troben la recuperació, la promoció i el respecte de l'espai públic».

CONTINUÏTAT DEL PLA DE MOBILITAT

D'altra banda, la Comissió d'Urbanisme ha sigut el fòrum de debat de diferents propostes i preguntes presentades pels regidors de l'oposició al voltant de les obres del carril bici de Regne de València i avinguda de Burjassot, entre altres treballs corresponents a la infraestructura ciclista de la ciutat. A aquest respecte, el regidor Giuseppe Grezzi ha recordat «que el pla de mobilitat aprovat per l'anterior equip de govern municipal ja contemplava aquestes obres per a la pacificació del trànsit en determinades zones de la ciutat i per afavorir l'ús de la bicicleta». «De fet, parlava de 39 nous carrils bici, entre els quals es trobaven tots els que el Govern de la Nau està realitzant amb connexions, que és un detall que no es considerava», ha afegit.

Giuseppe Grezzi, que a més ha destacat la participació de la ciutadania en el PMUS i ha mostrat el pla de previsions de carrils bicis, ha explicat algunes de les recents intervencions. Així ha parlat del tram de l'avinguda Burjassot, «on hi ha un carril bici amb un separador franquejable que permet utilitzar l'espai reservat per a les bicicletes en cas d'emergència».

El regidor també ha destacat els treballs del carril bici, com les del Regne de València, que han sigut finançades per la Unió Europea. «Nosaltres hem rebut el 50% del cost d'aquestes obres i si demanem la reversió o paralització d'aquestes estaríem fent una cosa il·legal, una malversació dels diners públics». «A més parlem d'unes obres que ja estan adjudicades», i per tant, ha afegit el regidor, revertir-les implicaria «generar una inseguretat jurídica i tirar els diners públics».

Finalment, Giuseppe Grezzi, que ha anunciat que traslladarà aquestes peticions, «pròximes a la il·legalitat» a Europa, ha assegurat «que l'Ajuntament impulsa el PMUS, que plantejava la pacificació del trànsit i la recerca d'alternatives al transport privat».

EMT

Grezzi també s'ha fet ressò dels canvis que s'estudien per agilitzar la renovació del carnet de l'EMT per a les famílies nombroses i, davant de les preguntes dels periodistes, el regidor de Mobilitat ha manifestat «que les obres del carril bici no generen tensió social, més enllà de la que parlen determinats col·lectius». També ha parlat de la vaga dels treballadors i treballadores de l'EMT. «Nosaltres tenim un document proposat que millora molt les condicions de treball i intenta pal·liar la qüestió de la prejubilació oferint alternatives, però és una qüestió que cedeix la competència de l'EMT, d'aquest regidor, de l'alcalde i de la ciutat de València.

La llei, que va entrar en vigor en 2013, va canviar les condicions de la prejubilació. És una llei de l'estat que nosaltres no podem canviar, i esperem que canvie perquè els treballadors de l'EMT, desenvolupen un treball dur i sacrificat, i ho fan d'una manera responsable per a donar un servici de qualitat».

Arxivat a:

Destacats