25n
25N
25N

La comunitat de veïns podrà vetar els apartaments turístics mitjançant votació

Contractes de lloguer més llargs i control en la fiança, altres mesures d’aquesta nova llei

La comunitat de veïns podrà vetar els apartaments turístics mitjançant votació
18/12/2018 -

Avanços en el control dels apartaments turístics, però sobretot en les molèsties que, a vegades, afecten la resta de veïns. Un problema en el qual s’han vist embolicades les grans ciutats espanyoles, i que des del Govern central s’ha buscat donar una solució genèrica, a través d’una llei única per a tota Espanya.

D’aquesta manera, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha presentat un Reial Decret Llei de mesures urgents, que modifica cinc lleis: Arrendaments Urbans, Propietat Horitzontal, Enjudiciament Civil, Llei de l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. Això sí, aquestes mesures no afectaran el preu dels lloguers.

Sens dubte, una de les iniciatives més destacades és la relacionada amb el fre a la proliferació dels apartaments turístics. I és que aquest Reial Decret Llei atorga a la comunitat de veïns la possibilitat d’aprovar o vetar el lloguer turístic d’un habitatge mitjançant votació. Així, si tres cinquenes parts dels propietaris voten vetar els arrendaments turístics de l’edifici, no es podrà dur a terme aquesta activitat que, ara, serà tractada com a activitat econòmica en traure aquest tipus de lloguers de la Llei d’Arrendaments Urbans per a passar a ser legislats d’acord a la regulació com a activitat turística.

Així mateix, eixa mateixa majoria també podrà decidir si estableixen unes quotes especials per a les despeses comunitàries, que en cap cas podran superar el 20%, per a aquells propietaris que destinen el seu immoble al lloguer turístic.

No obstant això, aquesta nova llei no tindrà caràcter retroactiu, és a dir, que els apartaments turístics existents amb antelació a l’aprovació d’aquestes mesures no es veuran afectats, i tan sols s’aplicarà als quals, a partir d’aquest moment, vulguen dur a terme aquesta activitat en els immobles.

Altres mesures que afecten el lloguer

Aquest nou Reial Decret Llei també incorpora una altra sèrie de punts destacats, com el termini dels contractes de lloguer que, amb caràcter general, passaran de tres a cinc anys, així com que el propietari no podrà al·legar que necessita recuperar l’immoble per a finalitzar el contracte abans que acabe el termini legal de lloguer, llevat que sí que figure eixa possibilitat en el contracte subscrit per totes dues parts.

Quant a la fiança, la llei fixa que l’arrendat no podrà exigir una fiança que excedisca en dos mesos la renda del lloguer, llevat que es tracte de contracte de llarga durada; i les despeses d’immobiliària seran a càrrec del propietari sempre que siga una persona jurídica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − onze =

CCCC
torrent