La nova Llei d'Accessibilitat Universal, davant el repte d'escoltar a la societat i suposar un "canvi de paradigma"

Guardar

inclusion accesibilidad universal
inclusion accesibilidad universal

"No parlem únicament de barreres físiques, sinó de totes aquelles que calga eliminar per a atendre a totes les diversitats". Així va assenyalar Mònica Oltra, en el Ple de les Corts, la necessitat de portar avant una nova Llei. La Vicepresidenta i també Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, es va comprometre a portar avant una nova norma d'Accessibilitat Universal; haurà d'abordar el físic, però també en els nous àmbits digitals, administratius i fins i tot socials. Un "repte social per a avançar cap a una convivència més humana", va assegurar.

La política valenciana va afegir, ahir mateix, la necessitat d'aplicar aquesta llei com una continuació de l'"obligació" de la Generalitat Valenciana de "vetlar per la protecció" de totes les persones però, especialment, "d'aquelles més vulnerables". Només en l'àmbit físic -rampes, amplitud...-, segons les dades de la Conselleria, un 40% de la població valenciana necessita mesures d'accessibilitat. Per a un altre 10%, no obstant això, són imprescindibles per a desenvolupar la seua vida amb normalitat i, en definitiva, no patir discriminació.

"Canvi de paradigma"

Segons va assenyalar Oltra, la nova Llei d'Accessibilitat Universal "promourà i garantira" els drets de tots els valencians i valencianes, quant a accés "en condicions d'igualtat als béns, serveis i coneixements d'ús públic". Es tracta d'una norma que buscarà eliminar totes les barreres que la diversitat funcional es troba en la societat; des de les conegudes rampes fins a la representació pública en la política, o l'accés a la Universitat.

Aquesta Llei actualitzarà les anteriors de la Comunitat, de 1988 i 2009, que assenyalaven la necessitat d'adequar diversos espais -públics, banys, sistema de transport...-, però deixava fóra molts altres. "L'accessibilitat universa exigeix mesures específiques en altres àmbits encara no regulats, com les telecomunicacions en la societat de la informació, béns i serveis a la disposició del públic, i en les relacions amb les administracions públiques", va incidir la Consellera.

Amb això el Botànic, a través de l'àrea que s'ocupa de les Polítiques Inclusives, vol portar avant un "canvi de paradigma". El President de la Generalitat, Ximo Puig, ja va assenyalar el juny passat la predisposició del govern autonòmic per a definir una "cooperació" amb les associacions civils pertinents i integrar les seues propostes. Seran, segons va assenyalar la Vicepresidenta, un "canvi de paradigma", perquè no es refereixen a "barreres únicament físiques" sinó totes aquelles "a eliminar", com les "intel·lectuals, mentals, orgàniques o sensorials", per a aconseguir que l'espai comú de la societat "siga un espai sense barreres".

Retorn ètic

El Comité d'Entitats Representants de persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana, Cermi CV, va assenyalar abans d'estiu la demanda d'aprovar una nova "Llei d'Accessibilitat Universal de quarta generació", que siga transversal a tota la normativa i atenga la figura de l'assistent personal.

Des de Conselleria no han pogut detallar quan podria entrar aquesta Llei per a la seua aprovació en les Corts, encara que tenen clar que, com va anunciar la Consellera, serà "abans que acabe la legislatura". Es compliria així la demanda de Cermi CV de disposar d'una Llei garantista per a 2023. Una activitat que va assegurar Oltra que serà una bona inversió, perquè "la social és, probablement, la inversió més productiva que es puga fer", perquè torna en termes econòmics, però "també en ètics i democràtics".

Destacats