25n
25N
25N

El mes de novembre de 2018 ha sigut el vuité més càlid d'aquest segle i un 32% més plujós del normal

E.P

El mes de novembre de 2018 ha sigut el vuité més càlid d'aquest segle i un 32% més plujós del normal
06/12/2018 -

El mes de novembre de 2018 ha resultat normal en temperatures, encara que amb 0,3 graus centígrads més que els 11 graus centígrads de mitjana mensual, que ho converteixen en el vuité novembre més càlid del segle, al mateix temps que va tenir un caràcter humit, ja que ha plogut un 32 per cent més que el normal en el conjunt d’Espanya, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El portaveu de la AEMET, Rubén del Campo, ha assenyalat que encara que va ser normal en temperatures, en el nord i centre del país va ser una mica més càlid del normal enfront del sud de la Península i a Canàries va resultar més fresc, però, en tots dos casos “sense grans desviacions”.

Quant a les precipitacions, ha dit que són “el més destacat” d’aquest mes van ser les pluges, ja que s’ha arreplegat un volum mitjà de 106 litres per metre quadrat, enfront dels 80 litres que suposen un 32 per cent més del normal. El període, segons ha destacat a Europa Press va ser “especialment plujós” en el vessant mediterrani i a Castella i Lleó i més sec del normal a Canàries, el Cantàbric i a Pirineus.

Precisament, ha indicat que els successius fronts atlàntics van deixar molta precipitació a Galícia i també es van registrar alguns episodis de pluges intenses a la Comunitat Valenciana.

En concret, respecte a les temperatures, ha indicat que aquest mes de novembre se situa com el disseté novembre més càlid des de 1965 i del vuité més càlid des que va començar el segle XXI.

Per zones, el període va ser fred o molt fred en el terç sud de la Península, així com en punts d’Extremadura, oest de Castella-la Manxa i nord-oest de Castella i Lleó, mentre que va tenir un caràcter càlid en àmplies zones del centre i nord-est de la Península.

A Balears va resultar en conjunt normal, mentre que a Canàries va ser molt fred. Les anomalies tèrmiques van ser de -1 grau centígrad (ºC) en la major part d’Andalusia i en punts d’Extremadura, sud de Castella-la Manxa, interior de Múrcia i nord-oest de Castella i Lleó.

Per contra, de mitjana van tenir 1ºC més en el centre de Castella-la Manxa, centre i est de Castella i Lleó, Cantàbria, País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya. A Canàries les anomalies van ser negatives, d’entre -1 i -2ºC.

Les màximes van quedar 0,1ºC per sota del valor mitjà normal de novembre, però les mínimes es van situar 0,8 ºC per sobre de les normals, resultant per tant una oscil·lació tèrmica diürna 0,9 ºC menor que la normal del mes.

Els primers deu dies del mes tant les màximes com les mínimes van ser “clarament” més baixes del normal per a l’època, però dia 10 es va produir un ascens generalitzat dels termòmetres i va començar un període càlid que es va estendre fins al dia 20. Mentrestant, els últims deu dies els valors van estar propers als normals.

MÉS DE 25ºC A VALÈNCIA

Les màximes més altes es van registrar a Tenerife Sud-aeroport, amb 26,4ºC el dia 2; Santa Cruz de Tenerife, amb 26ºC el dia 1; València, amb 25,5ºC el dia 11 i Palma-aeroport, amb 24,5ºC el dia 13.

Per contra, les mínimes més baixes del mes es van aconseguir a Molina d’Aragó el dia 29, amb -5,5ºC; -4ºC el dia 27 en el Port de Navacerrada; -3,5 ºC d’Izaña el dia 23 i els -3,1 ºC registrats a Albacete/base aèria, Terol i Sòria el dia 29. L’AEMET indica també que es van registrar gelades en ambdós altiplans i en zones de muntanya i destaca els 17 dies de mínimes sota zero en el Port de Navacerrada; 10 dies en Izaña; 7 dies a Molina d’Aragó i 6 dies de gelada a Salamanca-aeroport.

QUANTITATS IMPORTANTS DE PLUJA

No obstant això, el més significatiu d’aquesta trentena, segons ha destacat Del Camp, van ser les precipitacions, ja que novembre va ser en conjunt “humit” respecte al període de referència 1981-2010.

Per zones, va ser humit en gran part d’Espanya i molt humit en “extenses” àrees de Galícia, Castella i Lleó, Catalunya, nord de la Comunitat, Múrcia i en xicotetes zones del Sistema Central, Cadis, Conca, Balears i nord de Canàries, i tan sols ha sigut sec o molt sec en les regions cantàbriques.

Si bé en el conjunt d’Espanya ha plogut un 32 per cent per sobre del normal, ha plogut més d’un 50 per cent per sobre d’aqueix valor normal en gran part d’Espanya, com a Castella i Lleó, extenses àrees del vessant mediterrani i de Galícia, així com en diverses zones del centre d’Aragó, sud de Navarra, aquest de Castella-la Manxa, sud-oest d’Andalusia, Balears i nord de Canàries.

Fins i tot, Del Camp ha precisat que s’han triplicat les pluges normals en el nord de Girona, a València, zones del litoral de Múrcia i Almeria, i en una àrea entre les províncies de Granada, Albacete i Múrcia.

Per contra, no s’ha arribat al 75 per cent de les pluges normals, és a dir que superen el 25 per cent de dèficit, els valors aconseguits en la franja nord des d’Astúries fins al Pirineu oscense, al sud de Canàries, i xicotetes àrees al sud d’Almeria i centre de l’illa de Mallorca.

Els primers deu dies es van superar els 30 litres per metre quadrat en nombroses zones de la Península i de tots dos arxipèlags, mentre a Galícia, punts del sistema Central es van arreplegar més de 120 litres per metre quadrat i fins i tot en el sud-oest de La Corunya es van acumular més de 300 litres per metre quadrat.

PLUJA TORRENCIAL A BARX

Durant la segona desena les pluges també es van estendre per tot el territori i en les províncies de Girona, València, en zones de Múrcia i de la serra de Cadis, les pluges van superar els 100 litres per metre quadrat. A Barx (València) va haver-hi una precipitació torrencial de 96 litres per metre quadrat en una hora i durant aqueixos deu dies es van acumular més de 300 litres per metre quadrat.

Els últims deu dies, de nou va ploure en quasi tot el territori, amb més de 30 litres per metre quadrat en diverses zones de la meitat oest de la Península i nord de les illes occidentals de Canàries i es van superar els 100 litres per metre quadrat en una xicoteta àrea del sistema Central al nord-est de Càceres, en la serra de Grazalema (Cadis), nord-est de la Palma i en la meitat oest de Galícia, on es van registrar precipitacions acumulades superiors a 150 litres per metre quadrat.

Finalment, els majors registres diaris de pluja durant el mes de novembre es van observar el dia 16 a València, amb 115 litres per metre quadrat; el 22 de novembre, amb 73 litres per metre quadrat a Tenerife-aeroport; el dia 15 amb 60 litres per metre quadrat a Barcelona-aeroport; i 58 litres per metre quadrat a Tortosa i el dia 6, amb 59 litres per metre quadrat a Pontevedra.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × dos =

torrent