25n
25N
25N

Nou enllumenat per a Ciutat Vella, Russafa i Massarrojos que reduirà la contaminació lumínica

Nou enllumenat per a Ciutat Vella, Russafa i Massarrojos que reduirà la contaminació lumínica
30/09/2020 -

Un total 2.227 lluminàries als barris de Ciutat Vella i Russafa i al poble de Massarrojos se substituiran per altres telegestionades —amb un sistema que permet programar l’encesa i apagat— i que eliminaran la contaminació lumínica cap a dalt en estar enfocades només a la vorera i la calçada. Aquest divendres la Junta de Govern donarà llum verd a l’inici del procés de contractació per renovar aquestes llums instal·lades en 2013 amb una subvenció de la Diputació de València i que han resultat defectuoses, amb un pressupost de vora 900.000 euros. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha destacat que “canviem uns Led obsolets i molt freds per uns altres d’última generació i més càlids, per tant, més confortables a la vista”.

La intervenció consisteix a canviar aquestes lluminàries, “que ja són lluminàries Led”, per elements Retrofit, “de tecnologia Led més adequada i els resultats de la qual ja han sigut àmpliament contrastats en aquesta ciutat en altres subministraments anteriorment realitzats, de manera que totes elles són telegestionades individualment, amb dispositius de telegestió punt a punt, a nivell de lluminària”, segons ha explicat Notario. El projecte contempla la instal·lació de Led, “però de molta millor qualitat”, i eliminarà la contaminació lumínica cap a dalt per estar enfocat només a la vorera i la calçada. “Per a l’Ajuntament és una aposta important anar baixant els nivells de contaminació lumínica d’aquesta ciutat que, en el seu moment, ja fa anys, es va posicionar com a una de les ciutats amb més contaminació lumínica d’Europa”, ha incidit la regidora. A més, “canviem uns Led que ara mateix estan obsolets i molt freds per uns altres d’última generació i més càlids, per tant, més confortables a la vista”.

L’òrgan col·legiat del govern executiu municipal acordarà aquest divendres l’inici del procés de licitació per al qual s’han confeccionat tres lots: un per reemplaçar 778 lluminàries a Ciutat Vella, un altre per fer-ho amb 870 a Russafa i un tercer a Massarrojos, que afectarà 579 unitats, totes elles corresponents a fanals del model Ferran VII o Vila on hi ha bombetes obsoletes. En el seu lloc, s’instal·larà un element Retrofit de Led de 2.700 graus kelvin i una reproducció cromàtica de 80. L’edil ha recordat que “des del mandat passat estem instal·lant lluminàries de 2.700 graus kelvin, que és una temperatura de color molt més baixa de l’habitual” i ha puntualitzat que a Massarrojos, atés que hi ha llums subministrades per empreses diferents, s’amplia la renovació “perquè tot el poble tinga uniformitat en l’enllumenat”.

Per a la responsable de Gestió de Recursos, “és important remarcar que en tractar-se de lluminàries de tecnologia eficient, l’Ajuntament no hem pogut acollir-nos a cap subvenció, perquè ja eren, suposadament, tecnologia eficient”, de manera que aquesta operació, amb un cost de vora 900.000 euros, “anem a fer-lo amb fons propis, que han eixit precisament dels estalvis de l’energia de l’enllumenat públic que estem produint gràcies a totes les instal·lacions que ja hem fet”. En eixe sentit, Notario ha apuntat que “aquest Ajuntament, ja des del mandat passat està fent una aposta important en el canvi de model energètic de l’enllumenat públic, a hores d’ara ja hem canviat més del 50 % de la instal·lació de la ciutat per una instal·lació molt més eficient, que està redundant, per una banda, en el benestar de la ciutadania, per descomptat, però, per altra banda, també en les arques municipals, perquè ja portem uns estalvis d’entre 14 i 15 milions d’euros”.

Així, “amb aquest projecte continuem millorant la instal·lació d’enllumenat de la ciutat”, ja que “per a nosaltres era molt important fer aquest canvi per millorar la qualitat veïnal, perquè en este cas en molts carrers d’aquests barris estan a fosques”. De fet, l’any 2018, es van canviar al voltant de 800 punts de llum “que tenien pitjor qualitat” a Ciutat Vella “amb fons propis” d’un cost aproximat de 600.000 euros i al mes de desembre de l’any passat “també canviàrem uns quants carrers de Russafa precisament per totes les queixes veïnals que teníem, perquè també estaven pràcticament a fosques”.

ANTECEDENTS

L’any 2013 es va dur a terme l’adquisició d’aquestes llums que ara es renoven, dins d’un programa finançat per la Diputació de València amb una inversió d’un milió d’euros, “les conegudes com les lluminàries de Rus”. L’Ajuntament va contractar dues empreses, Led & Spa i INELCOM. “Les llums de Led & Spa no estan donant cap problema, però, en canvi, les d’INELCOM han donat molt mal resultat. En el catàleg anunciaven una vida útil de 12 anys i en realitat no han arribat ni al 40 % de la seua vida útil”. Luisa Notario ha posat en relleu que “l’any 2012, des de Compromís ja vam demanar explicacions a l’alcaldessa Rita Barberá i al regidor d’Enllumenat, Vicente Jurado, sobre els criteris tècnics i econòmics perquè es va triar l’empresa INELCOM, propietat d’un amic del president de la Diputació, i advertint, a més, ja en aquell moment, que el rendiment d’aquestes lluminàries era molt baix”.

La regidora ha insistit que “ara la ciutadania valenciana, els veïns i les veïnes de la ciutat de València han de suportar una altra despesa de 900.000 euros, més la despesa de Ciutat Vella i la despesa de Russafa —que es va fer en els últims dos anys—, per substituir unes lluminàries que hui dia no hauríem d’estar canviant, haurien d’estar a ple rendiment”. “Dins de les seues competències, aquest equip de govern està fent una gestió responsable i eficient”, per la qual cosa és una “prioritat canviar les lluminàries que quedaven d’INELCOM per proporcionar més benestar als veïns i veïnes del poble de Massarrojos i aquests dos barris”. Amb aquesta intervenció “quedaran totalment eliminades de la ciutat les lluminàries d’aquell famós cas de corrupció dels leds de Rus”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − 1 =

bombers
bombers
Valencia activa