El Botànic no aconsegueix el suport per a la reforma de la llei electoral que rebaixava la barrera al 3%

Guardar

corts_barrera_electoral
corts_barrera_electoral

La nova Llei Electoral Valenciana presentada pels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) que contemplava, entre altres novetats, la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3 per cent, no ha aconseguit finalment el suport necessari --de dos terços de la cambra-- per a ser aprovada, en haver votat PP i Ciutadans (Cs) en contra de la proposta.

Els populars, com s'esperava, han rebutjat el text criticant la falta de diàleg amb el seu grup i qüestionant que l'objectiu final era "baixar la barrera electoral per a quedar bé amb Esquerra Unida" quan la llei electoral ha estat "funcionant raonablement bé" i ha permés, per exemple, l'entrada de partits com Cs o Podem.

Cs, per la seua banda, ha votat a favor de gran part de l'articulat de la llei però ha rebutjat la llei en el seu conjunt, incidint novament en què per a la formació és fonamental la circumscripció única, que no s'inclou (precisa d'una reforma estatutària). "Estem d'acord en l'esperit, però no en la pressa que tenen. Quins peatges han de pagar, a qui li deuen alguna cosa per a córrer tant", ha qüestionat.

Per la seua banda, el PSPV ha advertit que es perd així "una oportunitat històrica" per a escometre la reforma i que "les veus de la democràcia d'aquesta comunitat no foren mai més silenciades"; Compromís ha recordat que la Comunitat ostenta el "trist rècord" de tindre el llistó més alt d'Espanya i Podem ha indicat que una reforma de l'Estatut no arribaria a temps i Cs ha trobat en la circumscripció única l'excusa "per a poder negar-se a un canvi amb el qual estaven d'acord i que es veu les enquestes els han fet desistir".

Després del seu debat en comissió, en el qual PP i Cs ja van avançar la seua posició, la llei ha arribat al ple de les Corts sense els suports suficients per a ser aprovada i així ha sigut: ha aconseguit tan sols 52 vots a favor i 36 en contra.

Els 'populars', com s'esperava, han rebutjat el text criticant la falta de diàleg amb el seu grup i qüestionant que l'objectiu final era "baixar la barrera electoral per a quedar bé amb Esquerra Unida" quan la llei electoral ha estat "funcionant raonablement bé" i ha permés, per exemple, l'entrada de partits com Cs o Podem.

El diputat Luis Santamaría ha retret al Botànic que no els hagen assegut a dialogar i ha assegurat que "aqueixa esquerra l'única cosa que vol és que se'ls done la raó". "Per a avançar, el primer és dialogar", ha assenyalat, advertint que les preocupacions de la societat valenciana estan entorn dels salaris, el preu del lloguer o el de les taronges, i no tant en aquesta llei, la reforma de la qual és "una qüestió molt seriosa".

"És la llei que marca les regles del joc, no entenem per què s'han obstinat a canviar-la, sobre la base de quins compromisos polítics, podrien haver tingut la cortesia d'explicar-los", ha indicat, per a preguntar si "val la pena trencar uns consensos bàsics que han estat funcionant" sense buscar al principal partit de l'oposició. "Hauria sigut un tremend error històric aprovar-la, el 90% del cos electoral està representat, o és que creuen que no tenen legitimitat amb aquest sistema", ha apuntat.

Cs, per part seua, ha votat a favor de gran part de l'articulat però ha rebutjat la llei en el seu conjunt, incidint novament que per a la formació és fonamental la circumscripció única, que no s'inclou (requereix una reforma). "Estem d'acord en l'esperit, però no en la pressa que tenen. Quins peatges han de pagar, a qui li deuen alguna cosa per a córrer tant", ha qüestionat també.

El diputat Emigdio Tormo ha subratllat que defensen rebaixar la barrera electoral al 3%, encara que "tan democràtic és un 3 com un 5%", però "el que és innegociable és el principi una persona, un vot" i no poden renunciar a aquesta qüestió "central, irrenunciable".

També ha relativitzat la transcendència de la reforma, assenyalant que no ha vist "cap manifestació a les portes d'aquest parlament" demanant-la i no millora la qualitat de vida dels ciutadans. "Demane tranquil·litat, assossec i calma", ha apuntat.

ES PERD "UNA OPORTUNITAT HISTÒRICA"

El socialista Alfred Boix ha mostrat la seua "decepció" al no poder tirar avant la iniciativa i ha advertit que s'està "perdent una oportunitat històrica" per a avançar en la representativitat i en la regeneració democràtica. "Esperava que 30 anys després el nou marc electoral fóra possible perquè les veus, les expressions de la democràcia d'aquesta comunitat no foren mai més silenciades", ha admés.

Del PP, ha assegurat, no esperaven "res" perquè "com pitjor, millor, com deia Rajoy", però sí de Cs, que ha estat en els treballs sobre el text i hui "se situa al costat del bloqueig, de la part de la política que no és útil per als ciutadans perquè anteposa el tacticisme polític al progrés d'aquesta comunitat".

"No han presentat ni un text alternatiu ni una sola esmena per a millorar-lo, es limitaran a desqualificar-lo amb el seu vot en contra, a dir un no perquè no". No obstant això, s'ha mostrat convençut que el treball fet és "un camí recorregut" i una base per a una llei que "puga veure la llum en algun moment".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que els vots mostren qui decideix "quedar-se en 1987 i qui avançar en democràcia, a un sistema avançat" i les votacions, ha advertit, quedaran "marcades en l'historial" de cadascun.

CS, UN "CROISSANT DE XOCOLATE"

Ha recordat que la Comunitat ostenta "el trist rècord" de tindre la barrera electoral més alta del país, i ha recordat que la nova llei també aborda la paritat en les llistes, el vot preferencial per a desbloquejar-les, el règim d'incompatibilitats, 'mailing' centralitzat o debats en horari de màxima audiència, entre altres aspectes. "Pot ser que no siga hui o enguany, però més prompte que tard els valencians tindran la llei electoral que es mereixen", ha dit.

Ha qüestionat "per què els que venien de regeneradors no volen avançar en una democràcia més representativa" i ha avisat a Cs que "s'equivoquen si no voten a favor, estan cometent un error que els perseguirà en el futur, un error polític amb la calculadora a la mà". Al seu judici, aquest grup és "com un croissant de xocolate, que li pegues un mos i mai saps per on regalimarà".

REFORMA "SENSE OPORTUNISMES"

El diputat de Podem Antonio Montiel ha defensat que aquesta era "una llei d'avantguarda" que tracta molts més aspectes que el llistó electoral, i ha lamentat que s'ha perdut "un temps preciós, la realitat política ens ha passat per damunt".

"Els sistemes electorals no poden estar a l'atzar de l'equilibri polític de cada moment, nosaltres no tindrem gens de por, continuarem defensant aquesta reforma", ha dit, i això malgrat que "hi haja un partit de la ultradreta amb expectatives electorals" perquè no creuen en "oportunismes".

Ha assegurat estar "en xoc" amb la posició de Cs perquè estant d'acord amb la seua pretensió sobre la circumscripció única, la reforma estatutària no podria arribar a temps i pensa, per tant, que "és aqueix el cimbell que han trobat per a poder negar-se a un canvi amb el qual en principi estaven d'acord i que es veu que les enquestes els han fet desistir". "No poden jugar sempre a ser la xiqueta bonica i no definir-se", ha advertit.

Destacats