25n
25N
25N

Els nivells de contaminació a València baixen per la reducció del trànsit arran de la crisi sanitària

Els nivells de contaminació a València baixen per la reducció del trànsit arran de la crisi sanitària
18/03/2020 -

La contaminació atmosfèrica a València ha disminuït en els últims dies, concretament des del passat 13 de març, a partir de la crisi del coronavirus i de la reducció de trànsit als carrers de la ciutat a conseqüència de les recomanacions per a romandre a casa i evitar desplaçaments.

Així es recull en un informe de contaminació atmosfèrica a València des d’aqueix dia elaborat pel seu ajuntament i consultat per Europa Press. El document indica que “encara que cada estació de mesurament” de la ciutat “detecta diferents nivells de contaminació atmosfèrica en funció de la seua ubicació” es constata en general “una importantíssima reducció” d’aquests.

El treball assenyala que s’observa un “descens generalitzat” en totes les estacions de mesurament i “en tots els contaminants mesurats” i apunta que “la menor activitat experimentada a la ciutat a tots els nivells des de la setmana passada” per la crisi del Covid-19 i el posterior estat d’alarma des de dissabte passat, 14 de març, i una “notable disminució de trànsit rodat” condueixen a aqueixa reducció de la contaminació atmosfèrica.

“Els resultats que es presenten són molt significatius”, assenyala aquesta anàlisi, que detalla que “tots” els nivells dels contaminants, NO2 i PM10, “de totes les estacions de mesurament de cadascun dels dies del cap de setmana de 2020 són inferiors als homòlegs de 2019”.

D’aquesta manera, exposa que mirant només els diumenges “el contaminant NO2 mostra descensos entre el 52 i el 84 per cent dels nivells respecte als de l’any anterior”, mentre que les partícules PM10 tenen “disminucions entre el 74 i el 80 per cent”.

Referent a això, el document explica que per a “abundar més en el coneixement de la contaminació atmosfèrica de la ciutat des de l’últim cap de setmana” de 2020 s’han comparat els nivells de contaminació del període que va entre el divendres 13 de març i el diumenge 15 de març d’enguany amb els mateixos dies de 2019, en concret, des del divendres 15 al diumenge 17 de març de l’any passat.

L’informe precisa que aquests períodes són els “corresponents al cap de setmana anterior a la festivitat de San José” i “la celebració de les festes de Falles”.

Respecte a aquestes dades, el regidor de Mobilitat Sostenible i de Qualitat de l’Aire a València, Giuseppe Grezzi, ha manifestat, en declaracions a Europa Press, que “resulta evident que existeix una relació directa entre la intensitat del trànsit i la contaminació atmosfèrica”.

“Per això, a la vista de les dades de baixada dràstica de les partícules PM i també de NO2, és molt important continuar amb les mesures de reducció del trànsit motoritzat que ja han donat uns resultats bastant encoratjadors”, ha comentat l’edil, que ha afirmat que “aquesta situació d’emergència ha de ser una gran oportunitat per a avançar en el canvi de mobilitat” i “per a consolidar aquesta reducció de contaminació”.

“PER TOT EL TERME MUNICIPAL”

L’estudi explica que l’Ajuntament de València realitza “el control i vigilància de la contaminació atmosfèrica ininterrompudament des de l’any 1972” i precisa que “en l’actualitat aquesta vigilància es duu a terme mitjançant estacions automàtiques de mesurament distribuïdes per tot el terme municipal” de la ciutat.

Així mateix, detalla que aquestes bases “simultàniament prenen mostres d’aire, ho analitzen i envien els resultats a una estació central de control on per tècnics especialitzats es processa, compara amb els límits legislatius i s’estudia la seua evolució”. En l’actualitat estan operatives set estacions de mesurament.

Igualment, afirma que “els contaminants que es mesuren són els habituals en un entorn urbà amb trànsit rodat com a principal font contaminants” i cita així “òxids de sofre (SO2) i de nitrogen (NO, NO2 i NOx), monòxid de carboni (CO), Ozó (O3) i partícules en suspensió en les seues fraccions inferiors a 10 micres (PM10) i inferiors a 2,5 micres (PM2,5)”, a més de “compostos orgànics (COVs, benzé, tolueno, xilé)”.

A més, l’estudi exposa que “simultàniament es mesuren paràmetres meteorològics importantíssims en la dispersió dels contaminants” com a temperatura, humitat, direcció i velocitat del vent, pressió atmosfèrica o radiació solar.

L’informe agrega que actualment són dos “els contaminants als quals es presta major atenció, ja siga per les seues concentracions, facilitat de formació o incidència” entre altres factors i detalla que “aquests són els òxids de nitrogen mesurats com NO2 i les PM10”.

MESURAMENT DESPRÉS DE LA CRISI DEL COVID-19

Amb tot, l’informe insisteix que s’ha detectat “una disminució molt notable des del divendres 13 fins al diumenge dia 15, especialment per al contaminant NO2, més encara si es compara amb els resultats de la setmana anterior, del 6 al 8 de març”.

L’estudi apunta que s’han analitzat “detingudament les condicions meteorològiques de dispersió de contaminants indicades anteriorment sense que s’haja pogut traure cap conclusió significativa” perquè les condicions meteorològiques “han sigut molt similars”.

Després d’això, afig que “la pujada dels nivells de NO2 del divendres 13 respecte als del divendres de la setmana anterior, ha d’obeir a un augment de desplaçaments i de trànsit rodat” mentre que assenyala que “l’espectacular descens dels nivells de NO2 del diumenge 15, que arriba a aconseguir en alguna estació de mesurament un 76 per cent, sense lloc a dubte és a conseqüència de l’escàs trànsit rodat que ha circulat” aqueix dia, el primer després de l’estat d’alarma.

Quant a les concentracions de PM10, el document diu que també han descendit però concreta que “aquest descens ha sigut molt lleuger pel fet que aquest contaminant es comporta de manera diferent al NO2 enfront dels factors meteorològics de dispersió”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 6 =

caixaontinyent
paterna