Més de 1.500 xiquets i xiquetes pateixen assetjament escolar a Espanya

Guardar

Una dona atén un menor amb problemes de salut mental
Una dona atén un menor amb problemes de salut mental

El 2 de maig és el Dia Mundial contra l'Assetjament Escolar, una problemàtica que any rere any sembla anar "in crescendo". Amb l'arribada d'Internet i les xarxes socials, va aparéixer el ciberbullying, una forma d'assetjament 24h que no deixa viure a molts joves i adolescents del nostre país.

"Em feien bullying. També em feien ciberbullying. Ho vaig viure molt malament. Jo estava a casa, i tan sols em repetia sense parar que no servia per a res. Mirava als meus pares i pensava: no serveixen de res, ells tampoc poden ajudar-me; quan et fan bullying això és el que penses." Paula, té 16 anys i està en tractament en el centre infantojuvenil d'Ita Argentona TC; Paula va patir bullying i ciberbullying durant més de dos anys.

"Ara comence a pensar que no és culpa meua. He pogut entendre que el meu agressor també tenia problemes i per això em feia tot això. Però amb el pas del temps, m'he adonat que és important demanar ajuda", afirma Paula.

"Els pensaments d'aquest tipus són recurrents en joves que pateixen aquests episodis de violència" afirma Javier Feliz, director del centre Infantojuvenil d'Ita Argentona TC. "És important bregar amb el sentiment de culpa amb el qual arriben al centre. Creuen que s'ho mereixen. Arriben amb molt baixa autoestima i amb problemes d'identitat i imatge. En el nostre centre també treballem amb agressors. Tenim un programa terapèutic en el qual incloem tots dos perfils" afirma el psicòleg.

"Jo vaig fer bullying perquè estava en una època que no estava bé amb mi mateixa, no em volia, no em valorava, i veia que els meus companys de classe estaven bé, que tenia tot, que els seus pares els volien, que els donaven tot el que elles volien..., i em feia molta ràbia". Sara, pacient d'Ita Argentona TC 15 anys.

Es calcula que a Europa el total de xiquets/es i joves que pateixen bullying ascendeix a 24 milions. El paper dels pares i mares per a prevenir aquest fenomen, així com el paper dels educadors i professors és fonamental per a treballar en la seua erradicació

Segons dades de l'observatori per a Espanya de Bullying Sense Fronteres, entre 2017 i 2018 l'augment de casos es va xifrar en un 22% més.

Javier afirma que "a les escoles cal estar atent al grup d'iguals i com es relacionen entre ells, això ens pot donar pistes de si alguna cosa està succeint".

Destacats