Les negociacions del nou Botànic encallen pel repartiment de competències d'UP-EUPV

Des de la formació habitada interpreten que les propostes plantejades per Compromís i PSPV no respecten la “proporcionalitat i pes polític” de la seua formació

Les negociacions del nou Botànic encallen pel repartiment de competències d'UP-EUPV
11/06/2019 -

Les negociacions per a la formació de l’anomenat ‘Botànic II’ estan encallades. Poques hores abans que el calendari marque el 12, el dia que s’intentarà la investidura del candidat socialista Ximo Puig, el síndic de Podem, Estañ, ha assegurat que s’ha “retirat” l’acord d’ahir i que queden a l’espera “d’una altra proposta”. Deixa la pilota en la teulada de Compromís i PSPV.

Estañ ha assenyalat als mitjans que ahir al matí les tres formacions van arribar a un acord respecte a les competències de la coalició habitada: les conselleries de Transparència i Habitatge -sense Obres Públiques i Vertebració del Territori, com està ara-, a més de competències sobre canvi climàtic i sostenibilitat plantejades des d'”una vicepresidència segona”, és a dir, per Rubén Martínez Dalmau.

Segons ha assegurat el polític, que ha sigut l’atapeït a eixir de la reunió passada la una de la vesprada, aqueixa proposta “no estava ahir a la vesprada i tampoc hui”: “Hem plantejat altres vies com és recuperar simplement la Conselleria d’Habitatge tal com estava amb les seues tres parts -Obres Públiques i Vertebració del Territori-, o incorporar parts de Transició Energètica. Cap d’aquestes propostes han sigut acceptades”.

El síndic ha afirmat que la proposta actual comprén les dues conselleries abans plantejades, Transparència i Habitatge sense les altres dues parts, però sense les competències sobre canvi climàtic o transició energètica que demanden. Una opció, assegura, que no etziba “el pes polític” de la formació. “Estem oberts a diversitat de propostes, però amb l’últim no podem prendre una decisió. Esperarem a veure si és l’última i a consultar-ho amb els nostres òrgans”, ha detallat.

Investidura i govern

Estañ ha relatat que “encara hi ha possibilitat de parlar” però que “els terminis s’estan acabant” i que “no té sentit donar més voltes” a l’assumpte després de “llargues setmanes de treball”. “Hem llançat un ventall de propostes enormes. Queda fins hui per a veure si hi ha alguna que assumisca la proporcionalitat i el pes de cada força política”, ha acabat.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha sigut el següent a eixir per la porta, quasi una hora més tard. Sense oferir molts detalls, ha assegurat que a les 17 hores, quan es reprenga la reunió, espera que UP-EUPV torne a asseure’s.

Águeda Micó, la representant de Compromís, ha sigut l’última a eixir. La política ha volgut llevar ‘ferro’ a l’assumpte, que assegura es resumeix que “han de traslladar les propostes als seus òrgans” per a poder prendre una decisió.

D’aquestes comissions negociadores no depén la investidura de Ximo Puig, sinó la participació en el Govern de les tres forces. Les bases d’UP-EUPV ja han votat, encara que encara no és públic, si volen que la formació dels seus vots per a investir a Puig i per a entrar de forma activa en el govern. “Si la consulta ens diu que donem suport a la investidura, la donarem suport”, ha assegurat Estañ.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 8 =

turismo salou
Torrent semana agricultura
liria