25n
25N
25N

Natzaret tindrà un nou pulmó verd de 86.000 metres quadrats

Natzaret tindrà un nou pulmó verd de 86.000 metres quadrats
10/01/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat hui la importància que, per a la ciutat en general, i per al barri de Natzaret en particular, té l’aprovació del Pla Especial Natzaret Est, que suposa la recuperació de 230.000 metres quadrats del Port per a la ciutadania, dels quals més de 86.000 configuraran una àmplia zona verda de caràcter neuràlgic: el futur Parc de la Desembocadura que connectarà amb la finalització de l’antic llit del Túria.

El Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària ha aprovat aquest matí el Pla Natzaret Est, que suposa el primer pas per al desenvolupament de la nova zona. «Es tracta d’un projecte molt important que canviarà de forma clara la situació del barri», ha assegurat l’alcalde, qui ha destacat el caràcter estratègic del nou Parc de la Desembocadura i les seues dimensions, més de 86.000 m² que, juntament amb l’adequació del final de l’antic llit del Túria, l’equiparen a altres espais verds principals, com el Jardí de Vivers o el recentment posat en servici Parc Central. «Serà un dels grans parcs de València, connectat amb el riu i amb dos corredors verds que enllaçaran amb el parc Natural de L’Albufera», ha afirmat l’alcalde.

El Pla Especial de Natzaret Este s’assenta en la necessitat de recuperar espais del Port per a la ciutat i ús veïnal. S’emmarca en el Document de Delimitació d’Espais Portuaris (DEUP) del Port de València, i defineix de manera detallada els detalls de l’acord específic que va signar l’Ajuntament amb l’Autoritat Portuària en 2017. El Consell d’Administració de l’APV ha acordat hui traslladar tota la documentació del Pla al Consistori per a la seua tramitació, un text que estableix les condicions d’ús i de parcel·la, i edificació de les zones d’ordenació.

L’alcalde ha insistit en la necessitat de connectar tota la zona amb el final del parc del riu, i ha recordat el compromís del Ministeri de Foment amb el soterrament de les vies fèrries en Serradora. A més, ha reiterat l’exigència que la futura línia L10 (antiga T2) de Metrovalencia no acabe en l’Oceanogràfic sinó que es prolongue fins a Natzaret.

Tal com ha subratllat Ribó, «l’objectiu últim de tota la iniciativa és la dinamització del barri de Natzaret». «Este document –ha subratllat- defineix i concreta, per primera vegada, les compensacions per al barri de Natzaret, compensacions als efectes de totes les actuacions que al llarg de la història han hagut de patir els seus residents, i que mai arribaven». L’alcalde ha subratllat el caràcter «històric per al barri de Natzaret i per a tota la ciutat de València» de l’acord aconseguit, «un acord que dóna impuls a un projecte de dignificació d’un barri castigat per l’ampliació del Port». «Hui, Natzaret té una compensació molt important que canviarà de forma clara la seua configuració i el seu futur», ha assegurat el primer edil.

De fet, les accions començaran de manera imminent, amb una primera zona verda provisional, per a no haver d’esperar a l’execució final de projectes de tanta magnitud. «Només el Port tanque el seu nou recinte, obrirem la tanca de Moyresa perquè la gent puga accedir al nou jardí de plantació provisional i zona d’esport», ha anunciat Ribó.

CARACTERÍSTIQUES DEL PLA DE NATZARET EST

Els 230.000 metres quadrats de superfície s’estructuren en 6 àrees: el Parc de la Desembocadura, amb un total de 86.296,08 m2; una àrea dotacional-esportiva de 98.940,17 m2; un espai de 18.454,04 m2 destinat a ús terciari; altres 8.375,86 m2 previstos per a zona verda en la vora meridional de l’àmbit; els 2.246 m2 corresponents a l’equipament per a ús sociocultural en l’antic balneari Marblau; i, finalment, un corredor verd ciclista i per als vianants des del futur Parc de la Desembocadura fins a la Punta i Pinedo.

Al final de la sessió del Consell, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha atés els mitjans de comunicació junt amb el president de l’Autoritat Portuària, Aurelio Martínez, i ha detallat les especificacions del Pla. El Parc de la Desembocadura, configurat aigües avall del Pont de les Drassanes, incorpora aportacions i propostes realitzades per les entitats veïnals, com ara el desplaçament de la rotonda d’accés o la rebaixa dels vials elevats per reduir la contaminació acústica. I també la prolongació del carrer del Sech amb un ample mínim de 10 metres, urbanitzat com a recorregut intern per als vianants.

Quant a la zona d’ús terciari i dotacional (sobre les antigues instal·lacions de Moyresa) s’integrarà en la trama urbana de Natzaret, que dóna al Parc. El Pla proposa per a eixa àrea un volum edificable que done cabuda als 25.000 m2 de sostre previstos (3 blocs rectangulars amb un màxim de 5 plantes alineats en coincidència amb la direcció del carrer Castell de Pop –entre els carrers Mascarat i del Sech) i un altre bloc de directriu corba, coincident amb el traçat viari perimetral, amb un màxim de 7 altures. A més, ha avançat l’alcalde, es projecta disposar en aquesta zona un centre de Formació Professional orientat a les activitats portuàries, la qual cosa també redundarà de manera directa en la dinamització del barri.

Al costat de tot això, es preveu una àrea dotacional esportiva i d’espai lliure de quasi 99.000 m2, que ocuparà parcialment la zona verda existent al Sud (Parc de Natzaret Sud) i serà un centre dinamitzador d’activitats d’oci i esport. El planejament ordena l’àrea en dues parcel·les diferenciades: una menor (poc menys de 4.000 m2) per a equipament esportiu cobert; i una altra àmplia (94.999 m2) que allotjarà instal·lacions esportives a l’aire lliure. En aquesta se situa l’immoble protegit edifici Benimar, inclòs en l’inventari d’elements d’interés arquitectònic, per la qual cosa l’equipament esportiu haurà d’executar les obres de rehabilitació d’aquest immoble. A més, l’ordenació del Pla inclou l’equipament de joventut en ús al carrer Algemesí, situat sobre l’antic balneari Marblau. També es recull en el document l’àrea de més de 8.300 m2 en el límit sud de l’àmbit, l’ordenació del qual es plasmarà en dues zones verdes independents i separades per un vial, amb l’objectiu de superar la percepció de tram final i tancat del barri.

Finalment, com és conegut, el Pla Especial de Natzaret inclou un corredor verd ciclista i per als vianants, que enllaçarà el Parc de la Desembocadura amb el corredor que connecta amb La Punta i Pinedo. Es busca millorar les condicions de l’actual corredor verd que circumda Natzaret pel nord-est, enllaçant tots els Poblats Marítims. El carril bici tindrà un ample mínim de 2,50 metres i discorrerà segregat de la calçada i de l’àmbit per als vianants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + 3 =