25n
25N
25N

Nacions Unides tria València per a coordinar un grup de treball de resposta SmartCity a la covid-19

L’alcalde informa d’esta iniciativa que servirà de guia a altres ciutats del món per a donar resposta a la pandèmia de la COVID-19

Nacions Unides tria València per a coordinar un grup de treball de resposta SmartCity a la covid-19
08/04/2020 -

L’Ajuntament de València encapçalarà un grup de treball internacional per a potenciar l’estratègia SmartCity per a combatre la pandèmia de la COVID-19. Així ho ha anunciat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, al final de la reunió de la Comissió de Seguiment que es reuneix, diàriament, «per a adoptar mesures amb les quals atenuar l’impacte d’aquesta epidèmia estesa pel món, per les seues ciutats que, ara, amb aquest projecte podran compartir experiències i beneficiar-se mútuament».

Segons ha detallat Joan Ribó, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) és l’agència de Nacions Unides que fa aquest encàrrec a l’Oficina Ciutat Intel·ligent de l’Ajuntament. Els objectius, segons ha explicat, són «poder fer un seguiment de l’evolució de la malaltia en la ciutat, analitzar quins senyals poden ajudar a fer previsió, anticipar el comportament de la ciutat i intentar així alentir la propagació del virus».

L’alcalde, que hui mateix ha convocat per a demà a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament, «per a mantindre informats a tots els grups polítics amb representació municipal i escoltar les seues propostes amb la finalitat d’adoptar mesures d’acord, com les 66 aprovades en l’última sessió plenària, i treballar junts per pal·liar els efectes de la COVID-19», ha explicat que, davant l’impacte d’esta pandèmia, «sense precedents en l’aspecte social i econòmic de moltes ciutats, les solucions de TIC i les tecnologies digitals poden impulsar la capacitat de resposta d’una ciutat».

«Em sembla molt important aquest encàrrec», ha ressaltat l’alcalde després de deixar clar els objectius del projecte que són «monitorar el progrés i alentir la propagació del virus fins a advertir senyals primerencs que salvarien innombrables vides». De fet, ha aclarit, «des de l’Ajuntament, des de l’inici de la crisi, portem un seguiment de la malaltia i dels senyals d’aquesta». Per exemple, ha puntualitzat l’alcalde, «controlem el trànsit de vehicles o el nombre d’usuaris de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), que ens demostra el grau de compliment de confinament de la societat».

Joan Ribó també ha subratllat una altra dada analitzada, com és el del descens del consum d’aigua a les 20 hores, la qual cosa evidencia que la ciutadania dedica aquesta hora per a aplaudir i agrair al sector sanitari i a la resta de professionals que treballen activament per a combatre la COVID-19. «Un altre paràmetre que utilitzem per a poder fer prediccions i alentir la propagació del virus és l’increment registrat en la recollida de residus», ha afegit.

Després de reiterar que l’Ajuntament de València «pot sentir-se orgullós del reconeixement de l’ONU al treball SmartCity de l’Oficina Ciutat Intel·ligent (OCI) de l’Ajuntament de València que ara serà útil no sols per a la ciutadania valenciana sinó també per a totes les ciutats del món que vulguen compartir les seues experiències», ha recordat que amb la creació de l’esmentada oficina municipal, amb funcions i organigrama propi, «València es va convertir en pionera internacional d’un model que ha sigut seguit després per moltes ciutats».

L’alcalde ha ressaltat que l’OCI també ha creat el portal http://coronavirus.valencia.es, també disponible ja en l’AppValència «des de la qual la ciutadania rep avisos de servici públic i que ha registrat prop de 40.000 consultes. «Aquesta eina també compta amb un panell de l’evolució de la COVID-19 i un mapa de recursos geolocalitzadors que completen tot un catalogue d’informacions, recursos i ajudes per a la ciutadania».

Per la seua banda, el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha detallat algunes pràctiques dutes a terme per l’OCI de l’Ajuntament de València mitjançant diverses iniciatives «tant de funcionament intern, per a monitorar els efectes de la pandèmia a la ciutat, com orientades a la població per a informar-lo de manera veraç de l’actualitat, l’evolució del virus i els recursos existents».

El regidor ha ressaltat que aquest nou grup temàtic liderat per València, sota el nom «Resposta d’emergència de les ciutats COVID-19» proporcionarà una plataforma global «per a compartir solucions innovadores i millors pràctiques per a abordar els impactes de COVID-19 en ciutats de tot el món. I, a més, desenvoluparà un marc de polítiques sobre gestió intel·ligent d’emergències de salut pública a les ciutats».

Pere Fuset ha recordat que aquesta no és la primera col·laboració de l’Ajuntament de València amb la UIT, ja que l’octubre de 2019, la UIT, al costat de més de 25 institucions, va organitzar la novena setmana de les Normes Verdes (GSW) a València i aquestes van concloure amb la Telefonada a a l’Acció de València, llegida per l’alcalde Joan Ribó, qui es va dirigir a ciutats de tot el món per a connectar amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, utilitzar estàndards, adoptar economia circular, plataformes integrals de ciutat i assegurar la inclusió entre altres.

INGRESSOS DE L’AJUNTAMENT

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha comentat altres temes d’actualitat en una compareixença acompanyat dels vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo en una roda de premsa retransmesa en directe pel compte institucional de Twitter @AjuntamentVLC i mitjançant una Sala de Premsa Virtual que ha permés als mitjans de comunicació fer-ne seguiment en temps real.

Així, davant les preguntes dels periodistes, ha informat del treball de reconsideració del Pressupost Municipal, arran del descens dels ingressos. «Hem fet un càlcul a la baixa, ja que hem decidit suspendre algunes taxes com la d’aparcament en la zona blava i taronja o la d’instal·lació de taules i cadires, o la taxa dels mercats de carrer, per exemple».

«En principi hem fet una estimació. És previsible que també comptem amb una pèrdua dels ingressos procedent de l’Estat, però això serà de cara al 2021», ha resumit l’alcalde que també ha explicat que l’Ajuntament de València, com el de la resta de municipis de l’Estat, ha sol·licitat poder disposar del romanent pressupostari per a afrontar despeses generades per la COVID-19»

Per últim, pel que fa a l’ERTO de l’EMT, Joan Ribó, ha felicitat els treballadors i càrrecs directius «per haver aconseguit unanimitat en l’acord». «És necessari perquè de cada 100 persones usuàries només en viatgen 6 en els autobusos urbans o, de vegades, menys. Per tant, els recursos destinats per a prestar el servici de transport urbà ha disminuït més d’un 90%, i si això continuara assumint-se amb els pressupostos municipals, implicaria la minva d’altres partides ara de vital necessitat com, per exemple Benestar Social. Les ajudes per a impulsar el transport públic ens hauran d’arribar de l’Estat o d’Europa», ha confirmat l’alcalde.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =

CCCC
torrent