25n
25N
25N

Naix la unitat valenciana anti desnonaments amb un canal de Whatsapp per a oferir ajuda personalitzada

Naix la unitat valenciana anti desnonaments amb un canal de Whatsapp per a oferir ajuda personalitzada
07/04/2021 -

La Conselleria d’Arquitectura Bioclimàtica posa en marxa una unitat anti desnonaments per a detectar i evitar desallotjaments de persones vulnerables en la Comunitat Valenciana i ajudar-los a trobar una alternativa d’habitatge, amb un sistema personalitzat d’alertes primerenques per Whatsapp.

Aquest equip multidisciplinari, presentat aquest dimecres, cerca detectar situacions de risc per a anticipar-se als desnonaments i atendre directament els col·lectius afectats per l’emergència residencial, informant-los d’alternatives legals. Poden demanar ajuda tant persones individuals com entitats financeres o de la societat civil com la PAH.

La nova UAD (unitat d’ajuda davant desnonaments) està en contacte amb les oficines comarcals XALOC d’habitatge i amb els col·legis d’advocats i els departaments jurídics dels ajuntaments perquè la gent sàpiga on acudir i no arribar al moment imminent del desallotjament. L’objectiu, que la Comunitat siga una regió lliure de desnonaments sense alternativa residencial.

“El problema dels desnonaments ha baixat molt durant la moratòria, però continua sent una amenaça”, ha advertit el vicepresident segon i conseller d’Habitatge, Rubén Martínez Dalmau, que enviarà una carta al Govern perquè prorrogue la moratòria “almenys” fins a final d’any, més enllà de la fi de l’estat d’alarma.

Dalmau ha lamentat que aquesta moratòria dels desnonaments a Espanya no és tan útil com deuria perquè “en molts casos no s’ha complert o ha tingut amenaça de no complir-se”. “Els fons voltor han volgut tirar a gent de les seues cases i hem hagut d’actuar a peu de carrer. Això no es pot tolerar”, ha recordat sobre els desallotjaments recents a Torrent, Alfafar, Pobla de Vallbona o Riba-vermella (València).

Per a evitar que es repetisquen, la unitat compta amb un Whatsapp d’emergències a través del telèfon 722 846 606 on s’atendrà “de manera preferent, directa, immediata i comprensible” als col·lectius afectats per l’emergència residencial. Aquest canal pararà atenció diari de caràcter assistencial i legal entre les 10 i les 20 hores en dies laborables.

El registre d’enregistrament dels missatges permetrà un contacte personal telefònic dins de les 24 hores següents, així com el posterior seguiment dels casos i la derivació als serveis corresponents. Pararà atenció en castellà o valencià, segons l’elecció de cada persona.

A més d’evitar “situacions d’extrema necessitat”, aquesta eina servirà per a conéixer la dimensió real i més “humana” del problema i avaluar les mesures correctores, millorant els punts d’atenció i establint protocols coordinats, com ha exposat la directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris.

CONTRA EL MERCADEIG DE L’HABITATGE

Amb la unitat, la Generalitat vol combatre el “mercadeig” de l’habitatge i el dolor de les famílies que es queden sense llar. “Enfront d’aquesta realitat injusta no caben mitjanes negres”, ha reivindicat Dalmau, destacant altres mesures com la compra de cases per tanteig i retracte o l’atenció de 400 casos d’emergència residencial en els dos anys que porta al capdavant de la conselleria.

Per a aquest representant de Podem, la Comunitat ha passat de ser coneguda a Espanya per “els negocis de l’urbanisme, els tripijocs i els amics” de l’anterior govern del PP a “estar al capdavant de les polítiques d’habitatge”. “Estem alimentant les esperances de milers de famílies valencianes”, ha augurat.

La presentació ha comptat amb representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i amb el secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 7 =