25n
Orgull
Orgull

Naix en Bioparc una gasela Mhorr, una espècie que va salvar de l'extinció un conservacionista espanyol

Naix en Bioparc una gasela Mhorr, una espècie que va salvar de l'extinció un conservacionista espanyol
14/06/2021 -

Una nova cria de la gasela Mhorr (Nanger dama mhorr) ha nascut dins del Programa internacional de preservació (EEP) d’aquesta espècie que es va donar per extinta en la naturalesa i que continua en perill crític en la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Un espanyol, el professor José Antonio Valverde, va aplicar les seues avançades teories per a, literalment, evitar la desaparició d’aquest antílop africà. Davant l’avanç de pèrdua de biodiversitat, Valverde va entendre que la reproducció en captivitat, organitzada i vetlant per la viabilitat genètica, era l’única opció possible.

Amb l’ajuda de l’exèrcit espanyol, va traslladar des del nord d’Àfrica al centre del CSIC de la península un grup d’aquesta espècie que ha sigut el germen de la seua lenta però esperançadora recuperació. 50 anys després, es manté l’esforç coordinat de diferents institucions entre les quals es troba el parc valencià i cada nova vida prové d’aquell grup.

L’ambiciós pla de reintroducció en diferents projectes del Senegal, Tunísia i el Marroc han convertit a la gasela Mhorr en icona de l’imprescindible paper dels parcs d’animals com a salvaguarda d’espècies.

El grup reproductor valencià es va establir en 2015 i està compost per un mascle i tres femelles adultes. Cada any s’han produït naixements que, en arribar a l’edat adulta, són traslladats a altres institucions zoològiques amb l’objectiu de prosseguir amb l’important projecte de recuperació d’aquesta emblemàtica espècie.

Amb 19 naixements, Bioparc València s’ha convertit en centre de referència en la salvació de la gasela Mhorr. La possibilitat de contemplar-les en el recinte multiespècie situat en la zona que recrea la sabana és importantíssim per a motivar un canvi d’actitud cap a la protecció de la naturalesa i lluitar contra la pèrdua de biodiversitat.

La nova cria és filla de Fleur, una de les femelles adultes que va arribar de Roterdam (Holanda) i es pot veure ja joguinejant al costat de la resta de membres del seu ramat en el recinte que comparteixen amb altres antílops, els addax (Addax nasomaculatus).

La Mhorr, també coneguda com a gasela Dama, és fàcilment recognoscible pel seu brillant pelatge d’intens color vermellós i les seues marques blanques en la cara, gola i part inferior del cos. També és característica la cornamenta que llueixen tant mascles com femelles en forma de ‘s’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + quinze =