25n
25N
25N

Naix l'Aliança Valenciana de Bateries, referent internacional de la transició ecològica i la mobilitat sostenible

Es preveu una inversió superior als 2.000 milions d’euros en la creació d’una gigafactoria de bateries i d’un centre d’investigació que generaran 30.000 llocs de treball

Naix l'Aliança Valenciana de Bateries, referent internacional de la transició ecològica i la mobilitat sostenible

L’Aliança Valenciana de Bateries ha fet un pas més per a convertir-se en una realitat. Un conjunt de 23 empreses i institucions impulsaran la creació d’un centre d’investigació i una gigafactoria de producció de bateries que permetran la transició ecològica i una mobilitat sostenible, però també avançar cap a un nou model de producció més innovador.

Tots dos projectes comptaran amb una inversió que superarà els 2.000 milions d’euros i està previst que creen al voltant de 30.000 llocs de treball, contribuint a un creixement anual del PIB en la Comunitat Valenciana de 2.500 milions d’euros.

Així, gràcies a la col·laboració publicoprivada impulsada per la Generalitat i liderada per Power Electronics, l’objectiu és la producció de dispositius per a emmagatzemar energia renovable i poder utilitzar-la quan siga necessari.

Pròximament es formalitzarà l’acord per a constituir el centre d’investigació denominat “Element València” que pretén convertir-se en un referent internacional en solucions d’emmagatzematge d’energia, i que comptarà amb el suport de la Generalitat i amb la participació de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politènica de València, l’Institut Tecnològic de l’Energia, i Power Electronics.

Aquesta aliança és el pilar sobre el qual se sustentaran totes les accions de la Comunitat Valenciana per a comptar amb una factoria de fabricació de bateries així com el desenvolupament tecnològic a futur d’aquesta mena d’elements, constituint un dels majors projectes presentats a les manifestacions d’interés convocades pel Govern per a definir com es repartiran els fons europeus del Next Generation UE.

DOS ANYS DE TREBALL

Ximo Puig, president de la Generalitat, considera que la Comunitat Valenciana està preparada per a la posada en marxa d’aquests dos projectes que “contribuiran a generar ocupació de qualitat, captar i retenir talent, així com crear prosperitat”, perquè “compta amb la capacitat investigadora i industrial i les condicions logístiques necessàries per a això”.

Per al president aquesta aliança aspira a ser una de les “palanques” per a la reactivació econòmica i constitueix un “pas col·lectiu” per a l’adaptació de la Comunitat Valenciana als canvis que s’estan experimentant i que “exigeixen continuar avançant” en la col·laboració publicoprivada amb les empreses més innovadores, en la transformació del model productiu i en el desenvolupament sostenible.

Puig recorda que la Generalitat fa més de dos anys que està “forjant” aquesta aliança, “detectant oportunitats i desenvolupant projectes”, al costat de grans empreses i instituts d’investigació, pertanyents a sectors de l’energia, la mobilitat, la tecnologia o la química.

El cap del Consell ressalta que aquest projecte “ens assenyala el camí per a aconseguir una transició justa cap a la nova indústria“, i constitueix “una oportunitat per a fer un gran salt com a territori i contribuir als objectius internacionals de descarbonització”.

EL CENTRE D’INVESTIGACIÓ “MÉS AVANÇAT DEL MÓN”

La presentació d’aquesta aliança, realitzada durant el matí d’ahir en la Ciutat de les Arts, va comptar amb l’assistència d’un elevat nombre d’autoritats. Entre elles, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, va destacar que el territori valencià “és idoni per a desenvolupar grans projectes vinculats a l’emmagatzematge d’energia i la mobilitat sostenible perquè tenim empreses tractores, innovadores, clústers industrials vinculats i universitats i instituts científics de gran reconeixement”.

Així mateix, el conseller va incidir en què aquesta aliança millorarà la competitivitat del sector de l’automoció, un dels sectors industrials estratègics per a la Comunitat Valenciana: “atés que el sector es troba en un canvi qualitatiu, a causa de la irrupció del vehicle elèctric, és el moment d’afrontar nous reptes i oportunitats, com les bateries, que es poden convertir en un component clau per a la seua competitivitat en el context de la transició ecològica”.

En aquest sentit, el CEO de Power Electronics, David Salvo, va manifestar que disposar d’un projecte empresarial d’aquesta envergadura “assegurarà el futur de la indústria de l’automòbil a Espanya, però també donarà resposta a noves formes de mobilitat, des del ferrocarril fins als vaixells, passant per nous vehicles com els hyperloop”.

Per a Salvo es tracta de la proposta “més ambiciosa de totes les que s’han presentat fins hui a Europa” i considera que “no es tracta només d’una iniciativa industrial impulsada per una o diverses empreses amb l’ajuda d’entitats públiques, sinó que és el projecte basat en la generació de coneixement més ampli i integrat verticalment amb caràcter privat i públic on les universitats disposaran del centre d’investigació més avançat del món“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 10 =