25n
25N
25N

Arriba "Música a la llum" per a gaudir del valor de les nostres societats musicals

Arriba "Música a la llum" per a gaudir del valor de les nostres societats musicals
13/12/2018 -

La ciutat de València acull des d’aquest dijous, 13 de desembre, fins al dissabte 15 l’I Congrés Internacional Música a la Llum, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València, i patrocinat per Bankia. L’objectiu de la trobada és posar en valor el patrimoni de les societats musicals valencianes.

El congrés se celebrarà en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) i l’encarregat d’inaugurar-ho aquest dijous és el músic i investigador nord-americà Richard Scott Cohen, professor de la Ferris State University i vicepresident de la Societat Internacional per a la Recerca i la Promoció de la Música de Vent, avança l’organització en un comunicat.

Cohen, que en els anys vuitanta es va doctorar amb la primera tesi dedicada al món de les societats musicals de la Comunitat i fins i tot ha dirigit diverses bandes valencianes, parlarà sobre la projecció internacional d’aquestes formacions.

A la seua ponència se sumarà la participació de més de 40 especialistes, entre conferenciants convidats, ponents i membres del comité científic, que debatran aquests dies entorn del patrimoni documental que custodien les bandes de música i sobre les formes de protegir-ho, divulgar-ho i estudiar-ho.

‘Música a la Llum’ és un projecte engegat en 2016 per l’IVC i la FSMCV amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat en les bandes centenàries de tota la Comunitat i que es plasma en una web que pretén oferir un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

PROGRAMACIÓ DEL CONGRÉS

Aquest dijous, les sessions –una al matí i una altra a la vesprada– es dedicaran als arxius de les bandes i al món de l’organologia i la fonografia. En la sessió matinal, els especialistes tractaran aspectes dels arxius de les bandes d’Oliva i Llombai, la Primitiva d’Alcoi i la Lírica de Silla.

Aquesta jornada es tancarà amb la conferència del catedràtic de la Universitat d’Oviedo Ramón Nebot, que parlarà sobre les versions per a banda de músiques procedents del món de l’orquestra i la sarsuela i de la seua petjada en els arxius valencians i de la resta d’Espanya.

En la sessió vespertina s’estudiaran els primers enregistraments sonors de bandes valencianes, els enregistraments de la Banda d’Alabarderos i del saxofon en el repertori bandístic.

També hi haurà una taula redona centrada en la col·laboració creixent entre els arxius municipals i les societats musicals per a la correcta conservació de documents que el pas del temps ha tornat fràgils i valuosos. La primera jornada acabarà amb una conferència del compositor, director i investigador Bernardo Adam Ferrero, sobre la presència de compositors valencians en arxius de societats musicals.

Aquest divendres, el segon dia de ‘Música a la Llum’ estarà protagonitzat per la conservació del repertori de banda en els països de l’entorn. L’investigador i director portugués André Granjo i el director i pedagog belga Frank de Vuyst presentaran projectes de recuperació en els seus respectius països, mentre que els arxivers d’orquestra espanyols proposaran utilitzar el seu model per a crear un catàleg de música de banda.

En la jornada del dissabte, representants de biblioteques i arxius de l’Estat parlaran sobre els seus fons de bandes. Destacarà la intervenció de la italiana Savina Benelli, amb la seua experiència en el Teatre alla Scala de Milà.

Com a colofó, la recentment creada Unió Musical del Centre Històric, una banda dirigida per Vicente Gavarda, oferirà el mateix dia un concert obert al públic en el claustre de la Nau, amb obres de Manuel Penella, José Manuel Izquierdo i José Serrano.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + vint =

torrent