25n
25N
25N

El Museu Valencià d’Etnologia celebra 'Al caliu de les paraules'

El Museu Valencià d’Etnologia celebra 'Al caliu de les paraules'
29/01/2020 -

‘Al caliu de les paraules’ (Festival d’Oralitat) va nàixer al voltant de la festa de Sant Antoni per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu, ja que la gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe.

“El Museu Valencià d’Etnologia, atent a aquesta necessitat, recupera l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits”, explica el diputat de Cultura, Xavier Rius.

El fet de contar històries esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs tan populars en les televisions i els teatres. Des de sempre al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també ho han fet entre adults.

Són històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics o “acudits” quasi sempre pegats a la vida diària del món rural, que servien per a congregar els veïns als carrers dels pobles al voltant d’una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, sobretot a les zones de muntanya i secà.

Després de tres edicions, el festival s’amplia i incorpora dues noves activitats: una conferència i una sessió de contes de Cuba per adults, cosa que permet acostar-se a la tradició oral d’altres parts del món.

Tres actes l’1 de febrer

Al caliu de les paraules19:00 h. ‘Contes d’ací i d’allà’. Xarrada-col·loqui per Rafael Beltrán (catedràtic de Literatura Espanyola. Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València). Autor de “Rondalles populars valencianes. Antologia, catàleg i estudi, dins la tradició del folklore universal”.

L’autor ens comentarà el seu treball de recopilació i indexació dels contes del món i ens parlarà dels blocs temàtics que les diferents cultures inclouen en les seues tradicions orals.

20:00 h. ‘Si te contara de Cuba’, per Coralia Rodríguez (Cuba). Contada de contes tradicionals cubans on es mesclen la tradició, les ironies i els somnis de la societat cubana.

Coralia Rodríguez és una reconeguda actriu i un gran exponent de la narrativa oral cubana. És instructora de teatre i diplomada en narració oral. Desenvolupa la seua activitat en l’àmbit teatral i realitza espectacles de contes i tallers sobre narrativa oral relacionada amb l’etnologia i tradicions cubanes.

22:00h. ‘Paraulasses’. Contades simultànies en tres fogueres diferents situades als patis, a càrrec de tres dones: Ana Ballester, Almudena Francés i Paula Carbonell.

Anna Ballester és mestra, professora de Cicles Formatius de Grau Superior d’Intervenció Sociocomunitària, pedagoga teatral i experta en oralització literària de contes. Desenvolupa el seu treball com a docent i realitza tallers d’animació lectora. Anna Ballester és autora de llibres com ‘Maleïda Poma’ o ‘Per sis granets de magrana’, on acosta la mitologia grega als xiquets.

La narradora Almudena Francés començà la seua activitat en l’any 2004. Des de llavors, ha contat les seues històries i contes en escoles i biblioteques, hospitals i centres de majors. A més, ha col·laborat en la posada en marxa de festivals d’oralitat en nombroses comarques valencianes com la Safor, el Comtat i l’Alcoià, i col·labora en la Trobada de Contacontes de Penàguila, en homenatge a Enric Valor. És autora del llibre ‘La rabosa malfaenera’ i coautora del llibre ‘Escriu-em. L´art de narrar’, dirigit a públic juvenil.

Paula Carbonell és llicenciada d’Humanitats i Màster en Promoció Lectora. Al llarg d’una llarga trajectòria com a contista iniciada en 1997, ha impartit tallers i sessions de contes en l’àmbit nacional i internacional. En aquests anys també ha desenvolupat la seua faceta d’autora de llibres per xiquets i joves la qual cosa li ha permés obtenir diversos premis i guardons.

Vicente Cortes, coordinador del festival, vividor del conte des dels anys 80 del segle passat, ha treballat en teatres, cafés biblioteques i festivals. Ha actuat en festivals d’Espanya, Europa i Sud-amèrica. Fou en creador del Festival ‘Al calor de las palabras’ dels Serrans. A més de continuar treballant com a contacontes, també organitza festivals relacionats amb l’oralitat.

Aquesta jornada de contes per a adults i xiquets serà d’accés gratuït, fins a completar aforament. Les entrades es poden recollir en el Centre la Beneficència o a través d’Internet.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − un =

caixaontinyent
ruta massamagrell
paterna