El Museu Valencià d’Etnologia presenta el projecte ‘Caixa dels Records. Memòries d’una vida’ per a persones amb demència

El projecte basat en la teràpia de reminiscència pretén millorar l'estat d'ànim de les persones amb demència a través del record, propiciat per objectes quotidians del seu passat

Guardar

Una exposició de l'ETNO
Una exposició de l'ETNO

El Museu Valencià d’Etnologia ha posat en marxa el projecte la ‘Caixa dels Records. Memòries d’una vida”. El projecte s’emmarca dins del programa ‘Friendly Museums’ que l'Àrea de Cultura està desenvolupant amb els museus i diferents serveis de la Diputació. El programa ‘Friendly Museums’ pretén avançar en la inclusió de les persones amb necessitats físiques, psíquiques i sensorials especials, però també té en compte la perspectiva de gènere i l'atenció a col·lectius de persones en risc d'exclusió social, víctimes de la violència de gènere o de l'assetjament escolar, per citar alguns exemples.

‘Caixa del Rècords. Memòries d’una vida’ és una proposta que naix de la unitat d'educació del Museu Valencià d’Etnologia i que pretén obrir el museu a un nou col·lectiu: les persones d'edat avançada i aquelles que presenten trets de demència. D'aquesta forma el museu amplia la seua funció social en la mesura que proposa actuacions a col·lectius no habituals i es presenta com un espai que pot propiciar benestar saludable als visitants.

El projecte es basa en la teràpia de reminiscència. Aquesta teràpia té per objectiu propiciar l'evocació d'experiències personals del passat per a reviure el record i les emocions que l'acompanyen. Amb això es potencien a més dels records, un conjunt d'elements molt importants per a aquestes persones: la sensació de pertinença a un context familiar, la identitat i el reconeixement, l'atenció, el llenguatge, el seu recorregut vital i les emocions positives que produeixen aquestes situacions.

Per al desenvolupament de l'activitat són particularment interessants els objectes relacionats amb la vida quotidiana d'aquestes persones, objectes que en la seua major part componen les col·leccions etnològiques. Aquest element fa del Museu Valencià d’Etnologia un museu molt indicat per a realitzar aquesta experiència.

Són fons etnològics relacionats amb la vida quotidiana, i per tant objectes que han acompanyat a aquestes persones al llarg de les seues vides: fotografies familiars, aixovars, joguets, instruments de cuina, de neteja personal, objectes de la casa, ferramentes de treball, vestits, etc.

Objectius

El projecte busca presentar el Museu Valencià d’Etnologia com un espai que fomenta la inclusió i la participació de les persones majors, especialment de les persones amb demència en fase inicial. També fer ús de les col·leccions i recursos materials etnològics del museu com a recurs per a fer emergir records d'experiències i emocions positives, per a generar benestar en les persones majors. A més d'iniciar i mantenir una col·laboració amb els centres de dia, residències i associacions que opten per aquesta iniciativa.De cara als participants, es busca mantenir i exercitar la identitat personal i grupal rememorant experiències individuals i pròpies de la seua generació amb la resta del grup realitzant activitats estimulants a nivell cognitiu, sensitiu i emocional. D'altra banda, potenciar la seua autoestima donant-los la possibilitat de participar comptant les seues experiències, afavorint vivències gratificants i enriquidores a partir de records positius. Tot això exercitant el llenguatge i el desenvolupament de relacions interpersonals compartint records, així com la retroalimentació d'experiències de vida comunes.

Desenvolupament de l'activitat

L'activitat es desenvolupa en tres fases: una primera de contacte previ amb el centre de referència (o residència) en la qual es recull informació autobiogràfica general de grup (oficis, edats, procedències, formació, aficions, etc.). La segona fase correspon al desenvolupament de la sessió en el qual es fa un treball d'evocació en grup amb objectes de vida quotidiana relacionats amb la unitat temàtica acordada.

La unitat temàtica és una proposta de treball de les sessions generada al voltant d'un tema concret. En ella se seleccionen els objectes, fotografies i recursos més adequats per al desenvolupament del tema. També s'indiquen els possibles recorreguts temàtics i les qüestions relacionades, amb la finalitat de suscitar interés i emocions positives entre els participants. El museu té previst preparar 6 unitats de temàtiques: la cuina – menjar, habitatge, treball agrícola, comerços, ritus de pas, jocs o aficions. La tercera fase correspon contacte posterior en el qual es realitza una valoració-informe de l'activitat realitzat amb el centre de referència per a establir les actuacions de millora.

El programa començarà al llarg de mes de maig i va dirigit a les associacions i centres de persones majors i de persones amb demència. El programa s'ha concebut per a ser realitzat tant en el Museu Valencià d’Etnologia com en el centre de referència. Pel moment ja hi han deu grups confirmats (120 persones) d’associacions de gent major, centres de dia i entitats que treballem amb persones malaltes de demència.

El projecte ha sigut realitzat per Maria Raga i l'equip de Didàctica del Museu València d’Etnologia (MUVAET) i per al seu desenvolupament s'ha comptat amb l'assessorament de la Dra. Rita Redondo, especialista en psicologia de l'envelliment.

Destacats