25n
Orgull
Orgull

El Museu del Tèxtil Valencià encara la fase definitiva amb la construcció d'un Centre de Formació

Aquest espai expositiu, que s’ubicarà a l’antiga fàbrica de Revert d’Ontinyent, iniciarà la segona fase de construcció durant el 2022

El Museu del Tèxtil Valencià encara la fase definitiva amb la construcció d'un Centre de Formació

El Museu del Tèxtil Valencià fa un pas definitiu per a ser una realitat. Aquest espai expositiu, que s’ubicarà a l’antiga fàbrica de Revert d’Ontinyent, comptarà un Centre de Formació municipal que serà finançat amb fons europeus.

Una actuació que es preveu que s’inicie en 2022 de la mà de l’equip d’arquitectes Soler-Torró. Segons expliquen Natxo Torró i Silvana Soler, l’edifici rehabilitat comptarà amb una planta semisoterrani de 28 m² de superfície construïda i una planta baixa de 608 m², on hi haurà dues grans sales de 383 i 138 m², porxe, cafeteria, escala i passarel·la.

A l’obra nova hi haurà una planta baixa de 287 m² amb hall d’accés, recepció, distribuïdor, escala, magatzem, tres aules, un pati de 31 m²; i tres lavabos per a home, dona i persones amb mobilitat reduïda. En aquest nou edifici també hi haurà una primera planta de 251 m² amb sala d’usos múltiples, sala de reunions, dos despatxos, dos distribuïdors, un pati de 51 m² i dos lavabos. En total, entre tots dos edificis, hi haurà 1.175 m² de superfície construïda, als que s’afegirà un espai exterior a urbanitzar de 1.505 m².

Un projecte que s’executarà en la nau més propera al riu Clariano que, al costat de la nau ja finalitzada, tindrà ús com a espai expositiu i d’activitats. A més, es preveu destinar a un espai formatiu que podrà donar cabuda a iniciatives que suposen un impuls per al teixit econòmic de la zona.

UNA NAU JA CONSTRUÏDA

Aquesta serà l’última intervenció abans que aquest espai estiga totalment acabat i que compta ja amb una nau finalitzada, un contenidor polivalent per al programa museístic, amb una superfície edificada de 550 m², un xicotet semisoterrani de 65 m² i la urbanització de la parcel·la adjacent de 1.300 m² amb arbrat i mobiliari urbà.

La recepció de les obres de l’edifici principal, que suposava una inversió de 910.000 euros per part de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Ontinyent i Caixa Ontinyent, va tindre lloc a finals del mes de novembre de 2020.

L’actuació, iniciada a la tardor de 2019, ha permés recuperar un espai multifuncional aprofitant elements originals al sostre, les bigues, part de la caravista preexistent i els arcs amb què es comptava, convertits en grans finestrals.

2,6 MILIONS D’EUROS D’INVERSIÓ

El president de la Fundació Museu del Tèxtil i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explica que les obres comptaran amb un pressupost d’1,1 milions d’euros per a la rehabilitació de la nau ja existent i prop de 500.000 per al nou edifici. En la part a rehabilitar es compta amb una subvenció de 400.000 euros de la Diputació de València, més de 300.000 euros de la Unió Europea mitjançant l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) i al voltant de 300.000 euros de l’Ajuntament, tot i que s’ha demanat una subvenció del “Pla Conviure” de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, d’ajudes a la reforma, rehabilitació i actuacions urbanes, per tal de cobrir aquesta despesa municipal.

Rodríguez recorda que la Generalitat ja es va fer càrrec de 700.000 dels 910.000 euros que va costar la primera fase, i que la idea “és seguir fent el màxim d’inversions amb el mínim cost possible per a l’Ajuntament“.

El primer edil incideix en què “fa 20 anys que es parlava del Museu i de la necessitat de rehabilitar la fàbrica de Revert. Quan vam arribar a la Fundació fa 10 anys ens vam trobar una situació complexa, on vam haver d’aclarir els comptes en primer lloc per posar en marxa un projecte que després de molts esforços està veient la llum, i que serà un espai de referència autonòmica“.

UN MUSEU “VIU I EMBLEMÀTIC”

Per la seua part, els patrons de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana coincideixen a destacar la utilitat pública que tindrà un museu que serà “viu, dinàmic i emblemàtic”. Per a Pepe Pla, president de Caixa Ontinyent, aquest projecte és un exemple de “la diferència entre la caixa d’estalvis valenciana i les entitats bancàries a l’ús, ja que Caixa Ontinyent no té propietaris i reverteix els beneficis en obres socials com aquesta del Museu Tèxtil”. Segons Pla “Caixa Ontinyent aporta 150.000 euros a aquesta actuació, una quantitat que no estaria si no existirem. La gent ha de saber que no és el mateix ser client de Caixa Ontinyent que d’altres entitats”.

Pepe Serna, president de l’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), ha mostrat “l’orgull del sector del tèxtil de tota la Comunitat Valenciana perquè es faça realitat aquest espai, que serà important no sols per al sector sinó per a la ciutat i la comarca, suposant un impuls per a l’activitat a la mateixa”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =