25n
25N
25N

El Museu Faller inicia un projecte de teràpia contra l'Alzhèimer basat en l'experiència del MoMa de Nova York

El Museu Faller inicia un projecte de teràpia contra l'Alzhèimer basat en l'experiència del MoMa de Nova York
02/01/2019 -

El projecte ‘Museus per la Salut. Records de festa al Museu Faller de València’ és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d’innovació Las Naves que té com a objectiu estimular la memòria a llarg termini dels pacients d’alzhèimer amb els records de la festa fallera. El projecte té com a referents iniciatives de museuteràpia, relacionades amb estimulació cognitiva, dirigides a pacients amb demència senil o alzhèimer en les primeres fases, ja posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York o la Galeria Nacional d’Art Modern i Contemporani de Roma.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha dit que «es tracta de posar en comú recursos, coneixements i experiències per utilitzar la col·lecció de ninots indultats i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller de València per generar records en pacients diagnosticats d’alzhèimer en les seues primeres fases amb una teràpia de reminiscència de la memòria a llarg termini».

Les visites dels pacients al Museu Faller de València, amb edats d’entre 60 i 75 anys, tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer entre les 10 i les 11.30 hores. Amb els pacients aniran en la visita els guies del museu, cuidadors i psicòlegs, així com artistes fallers jubilats, que aportaran els seus records i anècdotes falleres.

El projecte és fruit de la col·laboració entre la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d’innovació Las Naves amb l’Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer de València (AFAV), la Universitat de València i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers.

El Museu Faller de València aporta guies de les visites guiades adaptades, així com una selecció de les peces de les col·leccions a visitar, a més de materials audiovisuals, audioguies i publicacions. A més, l’AFAV i el seu centre de dia fan la selecció dels pacients participants i contribueixen amb les seues experiències prèvies a Alacant, l’IVAM i la Càtedra DKV en Art i Salut de la Universitat Politècnica de València i els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València.

Per la seua banda, Las Naves aporta l’experiència en el Projecte Activa Cultural i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, fent servir la seua capacitat de comunicació i difusió, així com una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa, sumant també a l’experiència del projecte la presència i participació d’artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Concretament, els artistes són Ramón Espinosa, Juan Carlos García Ibáñez, Vicente Lorenzo, José Martínez Mollá i Miguel Santaeulalia.

La Universitat de València, a través de personal docent i investigador del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics, ha aportat els seus coneixements especialitzats sobre els malalts d’alzhèimer, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, mesurament i avaluació del projecte.

Fuset ha explicat que «per a l’Ajuntament és molt important aquest projecte. Desitgem posar, a través de la iniciativa, el nostre granet d’arena per retardar l’evolució de la malaltia i mantenir durant més temps la qualitat de vida de les persones afectades i dels pacients que hi participaran. L’objectiu del projecte és estimular la memòria a llarg termini dels pacients d’alzhèimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita guiada, a la qual donen suport els artistes fallers jubilats i que compta amb el suport tècnic i científic del personal especialitzat que estarà present en les visites.

Amb aquest projecte també volem mostrar els fruits de la col·laboració entre diverses institucions municipals, universitàries i de la societat civil per aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 5 =