25n
Orgull
Orgull

El museu de Ciències Naturals reproduix en 3D cranis de la col·lecció Botet

El museu de Ciències Naturals reproduix en 3D cranis de la col·lecció Botet
09/04/2019 -

El Museu de Ciències Naturals de València, en col·laboració amb la Universitat Politècnica, ha reproduït mitjançant impressió 3D i a escala 1:1 diversos cranis dels diferents exemplars zoològics pertanyents a la col·lecció paleontològica Rodrigo Botet. La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha destacat la importància que té aquesta iniciativa també des del punt de vista de la inclusió de persones amb diversitat funcional.

La col·lecció paleontològica del naturalista Rodrigo Botet, que s’exhibeix de manera permanent al Museu de Ciències Naturals de València, als Vivers (Jardins del Reial), inclou quinze esquelets de mamífers fòssils. La col·laboració de la Regidoria de Cultura amb el Departament de Projectes d’Enginyeria de la Universitat Politècnica de València ha fet possible la reproducció a proporció real de diversos cranis mitjançant l’aplicació de noves tecnologies.

S’ha realitzat una captura digital de cadascun dels cranis dels diferents exemplars de la Sala Botet que, posteriorment, han sigut reproduïts mitjançant impressió 3D. Disposar d’aquestes reproduccions permet al Museu proporcionar al visitant una major interacció amb els exemplars, emprar-los en demostracions educatives o realitzar còpies, bé de reposició o bé per a crear col·leccions portàtils que portar a col·legis o altres centres en les eixides que el Museu organitza. Tal com han assenyalat els impulsors del projecte, «s’aconsegueix acostar aquests objectes a les persones visitants del museu, la qual cosa incrementa la qualitat de l’experiència».

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha destacat, a més, que en molts casos, aquesta novetat fa literalment possible l’experiència de coneixement, que d’una altra manera quedaria incompleta, com és el cas de les persones invidents. «Este projecte constitueix un pas més en l’esforç que el Museu de Ciències Naturals realitza amb l’objectiu no solament de millorar i ampliar els recursos culturals sinó també per tal de convertir els museus en espais inclusius per a totes les persones, adaptant el seu contingut a les diferents capacitats humanes», ha explicat la delegada.

L’acció s’emmarca dins de la sèrie d’actuacions que està realitzant el grup d’investigació Design for User Experience, de l’Institut d’Investigació i Innovació en Bioingeniería (i3B) de la Universitat amb diversos museus valencians. Les actuacions estan coordinades pel professor del Departament de Projectes d’Enginyeria i investigador de l’i3B Jorge Alcaide Marzal, en col·laboració amb els diferents responsables dels museus. En el cas del Museu de Ciències Naturals de València, l’acció ha sigut promoguda per la directora del Museu, Margarita Belinchón, i articulada a través del Treball Final de Grau de l’alumne de l’ETSID (UPV) Andrés Torres García. A més, l’Ajuntament de València i l’empresa Aquateknica han col·laborat en l’escanejat de l’exemplar icònic del Museu, el megateri.

Segons el professor Jorge Alcaide, l’objectiu principal del projecte és «generar una línia d’acció que afavorisca l’accés dels nostres museus a l’ús i aplicació de les noves tecnologies com a elements de renovació de l’experiència museogràfica».

Els cranis replicats estan ja a la disposició del MCNV i, de fet, han sigut emprats en alguna activitat recent, com la visita de l’alumnat amb discapacitat visual de la Fundació ONCE de València, que ha sigut el primer a gaudir d’aquesta experiència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 5 =