25n
25N
25N

El Museu de l'Arròs amplia fins a final d'any les rutes guiades gratuïtes per l'Albufera

El Museu de l'Arròs amplia fins a final d'any les rutes guiades gratuïtes per l'Albufera
31/08/2020 -

El Museu de l’Arròs prolongarà les seues rutes guiades gratuïtes per l’Albufera durant els diumenges dels mesos de setembre, octubre i novembre. La iniciativa, posada en marxa al maig davant les dificultats per a desenvolupar activitats didàctiques dins de les seues instal·lacions per la crisi sanitària de la Covid-19, s’amplia així fins a final d’any.

L’objectiu és donar a conéixer el cultiu de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera, un ecosistema íntimament lligat a aquest cereal, prenent com a fil conductor la flora, la fauna i el patrimoni arquitectònic de la marjal, explica l’Ajuntament de València en un comunicat.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat que “la COVID-19 ha obligat els museus a reinventar-se i a traspassar les parets dels seus edificis, amb propostes com aquesta del Museu de l’Arròs, que estan tenint gran acolliment”.

Enfront de la complicació per a dur a terme activitats didàctiques a l’interior del centre a causa de la pandèmia, el Museu de l’Arròs va decidir traslladar-les el mes de maig passat, una vegada finalitzat el confinament decretat per l’estat d’alarma, a l’entorn del Parc Natural de l’Albufera, un ecosistema íntimament lligat al cultiu de l’arròs.

Des de llavors, l’espai museístic, situat al carrer Rosari, organitza rutes guiades gratuïtes els diumenges amb l’objectiu de difondre la cultura associada a aquest producte típic de la cultura valenciana, sempre respectant les mesures sanitàries vigents.

“A l’inici de la desescalada, l’afluència de públic en els museus va descendir, la qual cosa va fer que calguera replantejar-se els canals a través dels quals acostar a la ciutadania la cultura i la riquesa d’aquests espais”, ha recordat la regidora Tello.

“Les rutes per l’Albufera s’emmarquen en aquest context i estan tenint gran èxit, com demostren el fet que els grups de visitants es completen ràpidament”, ha assegurat.

TRES MODALITATS DE RECORREGUT

El Museu de l’Arròs ha donat continuïtat a aquesta iniciativa desenvolupada després del confinament i ha ampliat els recorreguts per la marjal als mesos de setembre, octubre i novembre.

Hi ha tres modalitats: itineraris a peu per a conéixer la flora (els dies 20 de setembre, 18 d’octubre i 22 de novembre); passejos amb barca des d’on observar els ocells del parc (els dies 27 de setembre, 25 d’octubre i 29 de novembre), i rutes amb bicicleta pel patrimoni arquitectònic que envolta el llac (els dies 6 de setembre, 4 d’octubre i 8 de novembre).

Les persones interessades han d’inscriure’s prèviament en els grups, limitats a vint persones i, en el cas de les eixides ciclistes, portar la seua pròpia bicicleta.

En les excursions de temàtica botànica, una persona especialista va mostrant als visitants les plantes que normalment es troben a l’entorn de l’Albufera, ensenya a diferenciar-les i comenta els seus possibles usos com a aliment o remei per a malalties, al llarg d’un passeig d’uns tres quilòmetres.

La barca és el mitjà de desplaçament triat per a les jornades d’iniciació al reconeixement d’ocells que habitualment poblen la zona, guiades per un ornitòleg.

Respecte a les eixides amb bici, d’uns 25 quilòmetres i una duració d’unes quatre hores, un expert va detallant les diverses construccions que han acompanyat al cultiu de l’arròs en els últims temps, la seua tipologia i usos.

La flora, la fauna i el paisatge arquitectònic serveixen així de fil vertebrador per a presentar el sistema de reg de l’Albufera, el cicle del cultiu de l’arròs, les diferents varietats d’aquest cereal o les zones dels tancats.

El Museu de l’Arròs es troba en el barri del Cabanyal de València, en un antic molí d’arròs construït a principis del segle XX. Després de la rehabilitació de l’edifici promoguda per l’Ajuntament i la restauració de l’antiga maquinària per part de la Universitat Politècnica, es pot observar el procés de tractament de l’arròs tal com s’abordava a principis de segle.

Les activitats a l’aire lliure programades a causa de la Covid-19 permeten al visitant “gaudir del Parc Natural de l’Albufera, el seu paisatge i les tradicions que l’envolten, arrelades a la nostra cultura pels més de mil anys de cultiu de l’arròs a València”, ha indicat Tello.

No obstant això, el museu continua programant accions didàctiques al carrer Rosari, i els pròxims 11 d’octubre i 15 de novembre tindran lloc visites teatralitzades per a tots els públics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × tres =