25n
25N
25N

Municipis de l'entorn de Cofrents s'uneixen per a rebutjar un hipotètic tancament de la central nuclear

Municipis de l'entorn de Cofrents s'uneixen per a rebutjar un hipotètic tancament de la central nuclear
04/12/2018 -

Els municipis valencians del Valle d’Aiora-Cofrents al costat dels d’Almansa i Requena han mostrat aquest dimarts la seua “preocupació i rebuig” a un hipotètic tancament de la central nuclear de Cofrents (València) d’acord amb el programa que planteja el Govern sobre aquest tema.

“Aquest fet tindria un impacte devastador en les poblacions properes. Es perdrien més de 1.000 ocupacions directes i altres 1.000 indirectes, amb el qual més de 2.000 famílies que treballen i depenen de la central es veurien seriosament afectades”, han assenyalat els municipis en un comunicat.

Açò suposaria “un impacte dramàtic sobre el 20% de la població d’aquesta comarca de l’interior” valencià, en un moment en què “és urgent lluitar per a evitar el despoblament” en aquestes zones.

Segons recorden, la central de Cofrents “és una de les principals indústries de la Comunitat i és el motor socioeconòmic de la vall d’Aiora-Cofrents, estenent-se la seua àrea d’influència a les poblacions d’Almansa i Requena”. “A més, contribueix amb impostos locals i autonòmics a la generació de riquesa en una zona que no disposa d’altres importants nuclis empresarials”, agreguen.

Els municipis recorden que en altres països les centrals nuclears com aquesta tenen permisos d’operació fins als 60 anys i, juntament amb les energies renovables, “són una font equilibrada d’electricitat que no emet CO2”. Açò “ajuda a lluitar contra el canvi climàtic i intentar complir amb els objectius del protocol de Kyoto”.

A més, subratllen que el de Cofrents és el quart reactor més modern del parc nuclear espanyol i entenen que “quan s’haja de produir el tancament del parc nuclear per l’obsolescència d’aquest, ha de ser ordenat i també just per als municipis d’influència de les centrals, amb criteris homogenis”.

“Un tancament sobtat i no planificat impossibilitaria una transició equitativa en els entorns de les centrals. Per això és imprescindible que siga ordenat, que s’aprove i s’execute un pla real i efectiu de dinamització empresarial en les zones d’influència”, han alertat.

Des dels municipis de Cofrents, Jalance, Jarafuel, Teresa de Cofrents, Zarra, Aiora, Cortes de Pallars, Almansa i Requena es fa així una crida als dirigents autonòmics i nacionals perquè “se cerque el consens entres tots els grups polítics en matèria d’energia i que siguen conscients dels beneficis que la central de Cofrents genera en la seua zona d’afecció”.

Sol·liciten que continue en funcionament mentre el Consell de Seguretat Nuclear certifique la seua seguretat i “que no es produïsca el seu tancament de forma anticipada i injusta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 5 =

torrent