Els municipis de la província, preparats per a afrontar el temporal de pluges

València ha tancat parcs i jardins, Alzira i Ontinyent han previst un dispositiu de seguretat i a Gandia els vaixells es queden en el port

Guardar

limpieza alzira
limpieza alzira

El temporal de pluja i vent que afecta la Comunitat Valenciana des d'ahir ha deixat pluges abundants sobretot a l'interior nord de la província de València, malgrat que les precipitacions més intenses s'anunciaven en el litoral. Però el pitjor d'aquest temporal per a les zones de la costa, prelitoral i interior valencià està encara per arribar, segons constata també la previsió del temps a València elaborada per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Emergències de la Generalitat ha decretat la preemergència de nivell taronja per pluges molt fortes a València i estarà activa fins a la mitjanit del dijous per precipitacions intenses que podrien superar els 30 litres per metre quadrat en tot just una hora. Els ruixats poden anar acompanyats, a més, de tempesta. El primer temporal de la tardor també porta ratxes moderades o fortes de vent que alteraran la situació marítima, amb forta maror.

La ciutat de València i l'àrea metropolitana estan entre les zones més afectades per les intenses precipitacions que es preveuen durant la jornada de hui. Comarques com la Safor, la Ribera o el Camp de Morvedre també són candidates a registrar pluges torrencials en aquest episodi

La ciutat de València i l'àrea metropolitana estan entre les zones més afectades per les intenses precipitacions que es preveuen durant la jornada de hui. Comarques com la Safor, la Ribera o el Camp de Morvedre també són candidates a registrar pluges torrencials en aquest episodi.

Davant aquesta previsió són diversos els municipis de la zona que s'han preparat per a prevenir possibles inundacions després de l'experiència viscuda fa poc més d'un any amb el temporal de setembre de 2019, on en observatoris com el d'Ontinyent es van registrar 401 litres per metre quadrat.

Segons ha informat l'Ajuntament de València mitjançant les xarxes socials, s'ha decidit tancar tots els parcs i jardins de la ciutat que tinguen reixes o algun tipus de tancament davant la preemergència per pluges. A més, demana a la població que extreme les precaucions, especialment en zones arbrades.

En les zones costaneres com Gandia, a la Safor, els vaixells es quedaven ahir amarrats en el port per l'estat de la mar i també ho faran hui. De fet, el temporal marítim, acompanyat per forts vents, deixarà ones de fins a 3 metres.

Alzira es prepara amb un dispositiu de seguretat

En el cas d'Alzira, capital de la Ribera Alta, el regidor d'Obres i Serveis Urbans, Fernando Pascual, els responsables de les empreses Aigües de València i FOVASA, al costat dels tècnics municipals, s'han reunit per a establir el protocol d'actuació a seguir, com cada vegada que es decreta l'alerta per intenses pluges.

Tot està previst per a posar en marxa dispositius de seguretat com per exemple el control de les comportes del Pont de Xàtiva per part de l'empresa Aigües de València i la supervisió del canal de les Basses per part dels tècnics municipals. A més s'ha establert com a mètode de treball la previsió d'obrir els embornals de les zones dels Basses, Tulell, parc Pere Crespí, parc de l'Alquenència i plaça de la Generalitat, entre altres, així com la neteja d'embornals en les zones amb arbratge de la ciutat.

Ontinyent s'adapta per a reduir l'impacte ecològic

La ciutat d'Ontinyent va ser una de les més afectades tant per la DANA de setembre de 2019, que va afectar greument les comarques de la Vall d'Albaida i la Costera, com per la borrasca Gloria d'inicis de 2020. Aquests temporals han constatat la necessitat de desenvolupar el Pla de Regeneració i Emergència Residencial del barri de la Cantereria, que es veu afectat amb el perill dels desbordaments del riu Clariano. L'últim episodi va obligar a evacuar a més de 20 famílies dels seus domicilis, retornant al llit del riu l'espai guanyat per les edificacions.

El pla de regeneració de la Cantereria suposarà en els pròxims anys un esforç inversor de 3,2 milions d'euros, xifra en la qual a més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament s'inclou l'actuació sobre els talussos de la zona i la creació d'una zona verda inundable semblant a la ja creada en la part del riu que dona al Molí Descals

Per a aquest episodi de pluges, des de l'àrea d'Obres i Serveis s'han preparat per a actuar en cas d'emergència. Per exemple, s'han previst barreres per si fora necessari el tall de camins i carreteres i s'ha realitzat una neteja del clavegueram amb especial atenció a les zones més inundables.

Precisament Ontinyent disposa d'un projecte pioner, el pla de regeneració de la Cantereria, signat el mes de setembre passat pel vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, que suposarà en els pròxims anys un esforç inversor de 3,2 milions d'euros, xifra en la qual a més de la compra dels habitatges i el seu posterior enderrocament s'inclou l'actuació sobre els talussos de la zona i la creació d'una zona verda inundable semblant a la ja creada en la part del riu Clariano que dona al Molí Descals.

Aquest projecte, referència en l'àmbit estatal, ha suscitat l'interés de la ministra de Transició Ecològica i 4a vicepresidenta del Govern d'Espanya, Teresa Ribera, i ha tingut elogis del mateix conseller Martínez Dalmau per "adaptar les nostres ciutats al nou context i treballar per a reduir en el mínim l'impacte ecològic".

Destacats