25n
Orgull
Orgull

Els municipis afectats per l'incendi de Llutxent tenen 45 dies per a presentar la seua avaluació dels danys

El Consell aprovarà divendres el reglament dels bombers forestals

Els municipis afectats per l'incendi de Llutxent tenen 45 dies per a presentar la seua avaluació dels danys
04/09/2018 -

Els set municipis afectats per l’incendi forestal de Llutxent, que va arrasar 3.003 hectàrees el passat mes d’agost, tenen 45 dies per a presentar la seua avaluació dels danys, segons l’acord aprovat aquest dimarts pel Consell en un ple extraordinari.

Aquest procediment, aprovat amb caràcter d’urgència, permetrà a les localitats afectades fer una avaluació de danys en béns i infraestructures públiques, en instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents del forestal, així com en béns mobles i immobles de particulars (persones físiques o jurídiques) que no estiguen coberts pel sistema d’assegurances.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que els municipis de Llutxent, Pinet, Gandia, Ador, Barx, Quatretonda i Ròtova disposaran així de 45 dies a partir de l’endemà de la publicació d’aquest acord al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per a presentar l’estimació de danys.

Aquests ajuntaments podran comptar amb el suport dels servicis tècnics de la Generalitat i, si escau, de la Diputació Provincial de València per a realitzar aquesta avaluació dels danys generats per l’incendi, que va provocar el desallotjament de 3.000 veïns.

En eixe sentit, ha apuntat que encara és prompte per a poder avançar una quantitat perquè primer s’ha d’aprovar les estimacions de danys presentades pels municipis, que si són emergències les han d’analitzar l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències mentre que els danys agroforestales els avaluarà la Conselleria d’Agricultura.

Per açò, aquest decret no té una quantia econòmica assignada però ha garantit que les ajudes arribaran “en la quantitat que siga necessària”. En qualsevol cas, ha recalcat que el Consell “sempre” ha sigut “molt àgil i eficient” a resoldre les ajudes. De fet, ha recordat que quan van accedir al Consell, durant 2015 i 2016, van haver de resoldre ajudes de catàstrofes produïdes durant el govern del PP.

Oltra ha explicat que el Consell pensa recórrer al Fons de Contingència aprovat en els pressupostos per a cobrir aquests danys però que “no hi ha incompatibilitat” amb les ajudes que concedisquen altres institucions com el Govern Central. De fet, ha incidit que aquest acord és per a “vehicular” les ajudes que “després pot eixir de diferents fonts”. “Això ja ho veurem en una segona fase quan els danys estiguen ja avaluats”, ha apuntat.

Així, les sol·licituds presentades per part de les corporacions locals seran avaluades per l’Oficina Única Postemergencia, a la qual li correspondrà efectuar una estimació pressupostària que s’elevarà a la Comissió Interdepartamental i que, posteriorment, haurà de ser aprovada pel Consell. Les actuacions que es desenvolupen a través d’inversió directa podran executar-se mitjançant l’encàrrec a mitjans propis.

ACORDS DE BOMBERS

D’altra banda, Oltra ha confirmat que en el ple del Consell de divendres aprovarà el reglament dels bombers forestals , que ha recalcat que ha sigut “consensuat” amb els treballadors, i amb el qual s’espera salvar l’últim obstacle amb el Ministeri d’Hisenda per a aconseguir la seua “dignificació salarial” perquè els seus emoluments actuals “no es corresponen amb la responsabilitat i risc” que assumeixen.

Oltra ha explicat que “el full de ruta” és que els bombers encara depenents de l’empresa pública estatal Tragsa passen a formar part de la Generalitat, a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, que seria “allò més aconsellable”.

No obstant açò, si hi ha algun impediment jurídic, aquesta subrogació es farà a través d’una empresa instrumental “cent per cent pública que tinga l’única missió de la gestió del personal”. D’aquesta manera, ha recalcat que es tracta “del primer pas” per a explicar en el futur amb un cos únic de bombers a la Comunitat Valenciana. “Açò és com una escala i cal pujar-la pas a pas”, ha apuntat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 6 =