25n
Orgull
Orgull

El món faller es posa en peu per a fer front al "tracte discriminatori" al sector

Aquest matí es reuneix la Mesa Interdepartamental en la qual s’abordaran qüestions com la de les Falles de setembre

El món faller es posa en peu per a fer front al "tracte discriminatori" al sector
29/06/2021 -

Mancant poc més de dos mesos per a l’inici d’unes Falles atípiques de l’1 al 5 de setembre, encara no hi ha un pla específic per al correcte desenvolupament de les celebracions. Tant és així que, fins ara els fallers no poden reunir-se en els seus casals, però sí que poden fer-ho en el bar. Davant restriccions d’aquest tipus, diversos col·lectius fallers s’han mobilitzat fins al punt d’arribar a produir-se una reunió ahir amb l’alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, que ha qualificat de “tracte discriminatori” el que senten les comissions falleres respecte a la resta d’àmbits en aquesta desescalada.

En aquesta reunió eren presents el president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, president de la Interagrupación de Falles de València; Francisco Martínez, el representant de les Falles de la Comunitat Valenciana sense Junta Local; Martín Martínez, el president de la Junta Local Fallera de Llíria, i representant de la Confederació Intercomarcal del Camp del Túria i l’Horta Nord; i Ferran Martínez, representant de la Delegació de Juntes Locals de la Junta Central Fallera.

Després d’aquesta trobada, Joan Ribó va considerar d’“imprescindible” que la Conselleria de Sanitat traga la norma per a la celebració de les Falles al setembre, després de la seua suspensió en 2020 i el seu ajornament enguany per la Covid-19, i apuntava que si no s’emet en el termini d'”una setmana”, es “arribaria tard” i es “posaria en greu perill” poder “desenvolupar d’una manera normal” aquestes festes. Hui es reuneix la Mesa Interdepartamental per a actualitzar restriccions vigents per la COVID-19.

El president de la Interagrupació de falles de València, Guillermo Serrano, “té un cert cabreig” sobre aquest tema. “Jo, com a faller, no puc estar en un casal; però com a ciutadà sí que puc estar en un bar: és a dir, hi ha una discriminació entre la meua jo ciutadà i el meu jo faller. El món faller fet un esforç enorme per a poder portar les festes a setembre perquè és un compromís amb la nostra societat, un compromís econòmic que és vital per a la ciutat de València i per a la resta de ciutats de la Comunitat; i l’única cosa que demanem a les institucions és que ens ajuden, que no ens posen pedres en el camí”.

Com a mesura preventiva des de l’Ajuntament, Ribó ha anunciat que la Junta de Govern Local aprovarà divendres que ve una moció d’Alcaldia que prescriu a tots els serveis municipals “que donen prioritat als permisos d’activitats de cara a les pròximes festes de Falles”. “És necessari –afegia el primer edil- que en una setmana màxim tinguem clares les normes, ja que si ara mateix es demanen permisos, estem obligats a denegar-los perquè estem sotmesos a les normes antigues. Però mentrestant, veiem la contradicció que hi ha activitats de tota mena amb presència de molta gent (concerts, actes esportius…) i en canvi, per al món faller, no. I això no té cap sentit”, assegurava l’alcalde.

COM HAN DE SER LES FALLES 2021

Ribó alertava que “estem aproximant-nos a setembre; agost és un mes complicat, i per això necessitem urgentment normes sobre com fer les pròximes festes de Falles en la primera setmana de setembre”. “Demanem a la Conselleria que es pronuncie ja i que concrete totes les qüestions: com han de ser les carpes, tancades o obertes; com s’han de fer les cercaviles; com establir la neteja; com plantejar la seguretat…”

El regidor Galiana continuava aquesta argumentació i afirmava que “el que estem demanant és coherència en les actuacions”, i ha assenyalat la incongruència que “els fallers hagen de fer les seues juntes en els bars perquè no poden fer-les en els seus casals”. “La Conselleria ha establit que les Falles siguen al setembre, però les Falles no es fan d’un dia per a un altre, no es trauen al carrer i es planten, sinó que comporten un treball de l’àmbit faller i de l’àmbit administratiu molt important; i això requereix el seu temps”.

El regidor manifestava el seu desig que en la reunió de la Interdepartamental convocada per a hui “per fi s’òbriga la mà amb coherència i que la Conselleria es pose les piles i servei la normativa. Les Falles són un suport al món de la cultura, la indumentària, la pirotècnia, floristes, bandes de música… però si no tenim la certesa i la seguretat de com fer les coses, no hi haurà indumentària, ni artistes ni res”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 2 =