El futur de la pilota valenciana són les dones

Un documental sobre com ha evolucionat la presència de les dones en el món de la pilota valenciana

30/10/2018 -

Era impensable fa uns anys, quan el món de la pilota valenciana estava dominat pels homes, que les dones arribarien tan lluny en aquest esport. En els últims anys, la pilota valenciana ha experimentat un creixement exponencial de la presència de dones, passant de ser una minoria a un col·lectiu que, cada any, suma a més integrants. Un esport que els apassiona, els motiva i amb el qual volen arribar molt lluny perquè, ho tenen clar, les dones han vingut per a quedar-se.

Així, tal com explica el President de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, “la pilota era un esport d’homes perquè, encara que hi havia alguna dona que jugava, sempre ho feia en equips d’homes. Va ser l’any 2007 quan es va fer la primera competició exclusivament de dones, a nivell federatiu i, a partir d’eixe moment, no han deixat de créixer. De fet, ja no juguen solament a raspall, sinó també a frontó valencià, a one wall i a galotxa. En l’actualitat, tenim a 187 dones federades en 41 equips de raspall, hi ha competicions individuals i per equips de one wall i de galotxa. Per tant, el creixement ha sigut molt significatiu”.

El suport dels clubs de pilota que aposten i animen a les dones a formar equip; l’impuls de la Federació de Pilota que organitza més competicions femenines i que treballa per a visibilitzar-les; i el suport d’entitats privades, com a Bankia, que manté un compromís històric amb un esport tan nostre però, sobretot, la lluita i la passió d’aquestes jugadores per obrir-se pas en el món de la pilota han fet que es trenquen totes les barreres.

Bankia patrocina els dos grans campionats: la Lliga i l’Individual de Raspall d’Elit Femení, però, a més, tal com explica Rosa Piqueras, Directora Comercial de la Direcció territorial de Castelló i València de Bankia, “volem donar la mateixa visibilitat a les esportistes, de la mateixa manera que ho fem amb el sector masculí. Per això, hem publicat la revista ‘Vaqueta’, on apareixen les imatges de les jugadores, el seu palmarés, el calendari de competicions… i també fem vídeos amb els millors moments dels campionats. D’aquesta forma, fem arribar la màgia de la pilota femenina a la xarxa”.

“L’esforç no és solament de Bankia. El més important és l’esforç que ha fet la Federació, els clubs i, especialment, Ana Belén Giner, que han fet possible que, hui dia, la presència de la dona siga aquesta, i nosaltres estem molt orgullosos de poder col·laborar”.

Pas a pas, les dones vols aconseguir eixe 50-50 no solament aconseguint una igualtat quant a la retribució de les partides, sinó també a aconseguir que se’ls done el paper que es mereixen en un espai que, encara, els costa una mica més entrar: els trinquets. Les noves promeses de la pilota valenciana, com a Mar de Bicorp o Mamen Santarrufina, entrenadora de l’Escola de Pilota de Meliana, mostren el seu costat més reivindicatiu per a demanar allò que consideren essencial per a aconseguir eixa igualtat.

Perquè hi haja igualtat, s’ha de valorar més a la dona en els trinquets. En el meu cas, sempre que he jugat ha sigut com la partida de la prèvia”, explicava, a València Extra, la jugadora Mar de Bicorp. Una opinió que també comparteix Vicen Martínez, jugadora del Club de Pilota de Beniparrell, “crec que encara ens utilitzen una mica com a teloneres”.

Per la seua banda, el President de la Federació explica que per a aconseguir eixa presència de dones en els trinquets fa falta “més jugadores de nivell per a jugar en els trinquets. Però, en un futur, serà possible”.

Les noves generacions venen trepitjant fort, i molts ho tenen clar: el futur de la pilota valenciana són les dones. Però per això és essencial que més dones s’animen i proven un esport que com diu Ana Belén Giner, jugadora i directiva de la Federació de Pilota Valenciana, “si ho proven, no ho deixaran mai”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 4 =

movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019
programacion rialto
anna i la maquina del tiempo
alcasser
movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019
punt cat