25n
25N
25N

Dones migrants s'uneixen per a lluitar contra el racisme, el patriarcat i el colonialisme i ser escoltades

Aquestes dones han constituït la col·lectiva Mujeres con voz València per a visibilitzar les violències individuals i col·lectives que s’han normalitzat en la societat

Tamara Sánchez

Dones migrants s'uneixen per a lluitar contra el racisme, el patriarcat i el colonialisme i ser escoltades
20/06/2019 -

L’anti racisme i la lluita contra el patriarcat i contra el colonialisme. Són els tres pilars que mouen a moltes dones migrants i que han pres forma amb una nova col·lectiva que ha nascut en la capital del Túria: Mujeres con voz València. Amb a penes un mes en marxa, aquestes dones migrants han aconseguit créixer a poc a poc i ara, amb una gran motxilla d’experiències a la seua esquena, volen canviar les coses perquè la discriminació no estiga normalitzada en la societat i per a deixar clar que ja tenen veu i el que volen és ser escoltades.

Així ho explica Carmen Paulino, una de les dones que forma part d’aquest col·lectiu. Malgrat que va tindre el seu inici amb el projecte ‘Dones migrants, dones amb veu’ d’Aliança per la Solidaritat al juny de 2018, a poc a poc les “necessitats individuals i col·lectives” més concretes les van animar a constituir-se com una col·lectiva que es va presentar, oficialment, el passat 14 de juny. “Mujeres con voz és un nom que ens agrada molt perquè ens representa. Sempre es diu que ens han de donar veu, però veu ja tenim. El que volem és ser escoltades i lluitar pels nostres compromisos socials”, assegura Paulino.

Tamara Sánchez

A pesar que la seua història és molt recent, la col·lectiva ha crescut ràpidament i ara està formada per 15 dones molt diferents, amb diferents edats, nacionalitats, situacions personals o idees que, dins de la seua heterogeneïtat, comparteixen tres valors: l’anti racisme, l’anti colonialisme i la lluita contra el patriarcat per a aconseguir una societat més igualitària. I és que, tal com assenyala Paulino, durant les seues trobades i activitats intercanvien idees i experiències i s’adonen del racisme que ha crescut especialment en els últims anys, a vegades de forma desapercebuda: “Per exemple, quan anem pel carrer moltes vegades ens creuem amb algú i ens adonem que s’agarra la bossa o que et vigilen, encara que portem ací 30 anys i tinguem els mateixos drets perquè paguem els nostres impostos com tot el món”. Una situació que se suma als estereotips, la discriminació de gènere o la ignorància, afig.

No obstant això, aquesta desigualtat no solament l’han trobada al carrer, sinó en les institucions, com ocorre amb la Llei d’Estrangeria o els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), així com a l’hora de gestionar documentació. És per això que Mujeres con voz no solament organitza activitats i llança una crida de canvi a la societat, sinó que també interpel·la a les administracions públiques i als mitjans de comunicació, claus per a avançar. “Volem visibilitzar aquestes violències individuals i col·lectives que travessem com a subjecte polític i que estan normalitzades”, insisteix Paulino.

De moment, Carmen Paulino avança que aquest cap de setmana les dones de la col·lectiva acudiran a una trobada antiracista a Lleida i que espera que cada vegada hi haja més dones dins del seu projecte: “Per a unir-se han de ser migrants, sentir-se racialitzades i convenir amb la nostra filosofia, la lluita contra el patriarcat, contra el colonialisme que passa desapercebut i contra el racisme”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × tres =