25n
25N
25N

Ajudar a fer la compra o cuidar dels xiquets, la solidaritat veïnal impregna València

Cada dia, a les 14 hores, s’organitzen ‘mascletaes’ casolanes en els veïnats de València per a no perdre la tradició

Ajudar a fer la compra o cuidar dels xiquets, la solidaritat veïnal impregna València

València suma hui el seu quart dia de confinament. Després de decretar el dissabte passat l’estat d’alarma a Espanya, els carrers de la ciutat s’han paralitzat i s’han buidat, a excepció d’algun cotxe que es desplaça a treballar i de gent passejant al gos. No obstant això, la solidaritat veïnal i els gestos d’ajuda mútua no han deixat de succeir-se en aquests quatre dies; una solidaritat que, en molts dels casos, se centra a ajudar als col·lectius més vulnerables –gent amb malalties o d’edat avançada– a fer el confinament el més suportable possible.

Sense cap dubte, el moviment ciutadà que major implicació ha suscitat a escala nacional és la cita amb el balcó a les huit de la vesprada per a agrair amb aplaudiments a tot el personal sanitari per l’ingent treball que estan realitzant durant aquesta crisi. Un gest senzill i humil, però que serveix per a valorar la importància i necessitat de comptar amb una sanitat pública i de qualitat. A més, els cinc minuts que dura aproximadament l’ovació serveixen per a entendre que la lluita per a superar el virus és una lluita col·lectiva en la qual estem tots implicats.

A escala veïnal s’estan duent a terme una sèrie d’iniciatives com l’oferiment d’ajudar a les persones més vulnerables a realitzar la compra o qualsevol tasca d’urgència per part de les persones que, a priori, tenen menys risc de sofrir greus problemes de salut si es contagien. Majoritàriament es tracta de joves que, des del mateix dia que es van suspendre oficialment les classes, van decidir abarrotar els ascensors i escales dels seus edificis amb cartells en els quals s’oferien a ajudar a gent vulnerable, deixant el número del pis o el número de telèfon per a poder contactar amb ells. “No dubte en cridar a la porta si necessita ajuda” o “Estem per al que faça falta”, resen alguns cartells. Però l’oferiment no només se centra a ajudar a fer la compra; algunes persones s’han posat a disposició per a cuidar als xiquets de pares que es veuen obligats a anar a treballar aquests dies. Cangurs improvisats disposats a entretenir als més menuts amb activitats creatives i lúdiques.

Malgrat la velocitat en la qual se succeeixen els esdeveniments aquests dies, és difícil no recordar que, si el coronavirus no s’hagués propagat, la província de València es trobaria en la recta final de les Falles 2020. La matinada del dia 16 de març ens va deixar una estampa històrica amb el monument de la plaça de l’Ajuntament cremant a porta tancada. El poble valencià, per part seua, ha decidit celebrar la festa com es pot i, cada dia a les 14 hores, coincidint amb l’horari tradicional, s’organitza una ‘mascletà’ casolana en la qual s’uneixen casseroles, plats, palmes i xiulades per a recordar, encara que siga amb xicotets centellejos, la tradicional festa valenciana. Una ‘mascletà’ que, en alguns veïnats, es tanca amb l’himne de València.

Els balcons, un món a banda

Eixir al balcó s’ha convertit en una manera de sociabilitzar i entretenir-se. Per això, aquests dies de confinament estem veient que la creativitat del poble valencià no té límits quan l’avorriment entra en escena. Ser el DJ del veïnat s’ha convertit en una professió temporal que alguns han decidit adoptar. És suficient amb un bon altaveu, encara que n’hi ha de millor equipats que fins i tot han tret la taula de mescles i llums de discoteca per a amenitzar el temps dels veïns. També hi ha qui ha descobert la seua vena artística i s’arrenca amb cançons de tota mena. O els qui s’ofereixen de monitors de gimnàs gratuïts i donen una classe des del balcó per a la resta de veïns. Fins i tot, durant aquests dies s’ha vist a comunitats fent una partida al bingo o jugant al ‘Veig veig’ de tota la vida. Respostes excepcionals davant situacions excepcionals que treuen a relluir l’enginy i la creativitat de tothom.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + tretze =