'Galaicos', una mostra sobre la confluència de la cultura atlàntica i mediterrània en el nord-oest peninsular

L’exposició, que es desenvolupa des del Bronze Final fins al segle VI, utilitza la transformació i l’evolució de les unitats domèstiques dels diferents assentaments galaics com a fil conductor

Guardar

Galaicos_01
Galaicos_01

“Galaicos. Un pobo entre dous mundos’ és la nova exposició temporal del Museu de Prehistòria de València, presentada el passat 27 de març i que es podrà visitar fins al pròxim 1 de setembre de 2019. La Sala d’Exposicions Temporals del museu, situat al Centre Cultural La Beneficència, acull aquesta mostra organitzada per la Diputación Provincial de Pontevedra des del Servicio de Turismo-Rías Baixas i comissariada per Rafael Rodríguez, arqueòleg de la institució provincial, i Antoni Nicolau, expert en patrimoni cultural.

L’exposició uneix paisatge i patrimoni, posant en valor la cultura galaica mitjançant una selecció de més de 60 objectes arqueològics, fotografies i il·lustracions de gran qualitat. Una exposició de divulgació, de caràcter didàctic i explicatiu que combina objectes originals amb rèpliques, imatges, textos i recursos audiovisuals.

La mostra parteix de la tesi que el nord-oest peninsular, i les Ries Baixes en particular, no són un “Finisterre” allunyat que s’obri únicament a l’Atlàntic, sinó que ha estat una regió que també s’integrava en els circuits comercials que s’obrin i expandeixen des del Mediterrani. La posició central d’aquest espai en la costa atlàntica el converteix en un territori de confluència de tradicions culturals i gran activitat comercial.

L’exposició es planteja com un viatge i s’inicia amb un audiovisual que ens transmet la idea de les connexions que, al llarg de la prehistòria i la història antiga, ha mantingut el nord-oest peninsular entre dos mons: la cultura atlàntica i la cultura mediterrània. Aquesta idea estarà present al llarg de tota l’exposició, gràcies a l’estructura museogràfica. Al llarg de la mostra, els i les visitants podran obtindré una visió completa de l’evolució i la transformació social i cultural de les comunitats galaiques, amb la caracterització i l’evolució de les unitats domèstiques com a fil conductor.

Un total d’11 entitats han prestat els 65 objectes aqueològics que els i les visitants poden gaudir al Museu de Prehistòria de València. Entre d’elles el Museo de Pontevedra, el MASAT (Museo Arqueolóxico de Santa Trega), el Museo Municipal de Vigo “Quiñones de León”, el Museo do Mar de Galicia, el Museo Massó, el Museo Provincial de Lugo, el Museo das Peregrinacións e de Santiago, el Museo Arqueolóxico Provincial de Ourense, el Museo Arqueolóxico e Histórico Castelo de San Antón, el Museo Arqueológico de Asturias i el Museo Arqueológico Nacional.

Destacats