Mor el lleó Teimoso de Bioparc als 14 anys

Guardar

leon-bioparc
leon-bioparc

El lleó Teimoso, que va arribar procedent de Lisboa, ha mort en Bioparc als 14 anys d'un probable procés cancerós en l'aparell digestiu, encara que falta confirmar-se les proves, segons ha informat aquest dijous el parc valencià en un comunicat.

Teimoso va arribar a Bioparc procedent del Zoo de Lisboa (Portugal) en 2010 amb dues femelles per a formar un grup reproductor de la subespècie de lleó d'Angola i pocs mesos després van nàixer les primeres cries. Des de llavors han nascut altres ventrades, de les quals podem veure al parc a les femelles Tata i Shanga.

El lleó, nascut el 27 de juliol de 2005 a Lisboa, ha gaudit de prop de deu anys de la seua maduresa a València, on ha gaudit de bona salut fins que fa uns mesos els seus cuidadors van començar a observar símptomes de malaltia, perquè havia perdut l'apetit i mostrava senyals que no es trobava bé.

L'equip tècnic del parc va procedir a realitzar diferents proves, diverses analítiques i ecografies i tot indicava que es tractava d'un procés inflamatori intestinal crònic freqüent en felins. Ràpidament es va començar a aplicar el tractament corresponent, si bé els problemes es van incrementar, ja que va deixar de menjar i no responia bé a la medicació, segons ha explicat Bioparc.

A més, en els últims dies evidenciava una gran pèrdua de la seua condició física, amb clars indicis de sofriment i sense qualitat de vida, per la qual cosa no tenia sentit prolongar la seua agonia i s'ha decidit practicar-li una eutanàsia. A l'espera de rebre els resultats definitius, en la necròpsia s'ha pogut observar les lesions i deterioració típiques d'un animal de la seua avançada edat i tot apunta al fet que podria tractar-se d'un procés oncològic en el tracte intestinal.

Amb la característica fesomia dels lleons d'Angola, que mostren una preciosa cabellera, Teimoso ha exercit de "rei" del ramat i el seu port impressionava a tots els visitants, especialment quan feia valdre el seu potent rugit que retrunyia en tot el parc. Per a tot l'equip ha sigut un colp "molt dur perquè, encara que esperat, sempre és complicat assumir la pèrdua d'un animal", han lamentat.Els cuidadors han destacat així mateix el bon caràcter de Teimoso, perquè "facilitava els treballs més complicats com els entrenaments veterinaris per a realitzar les revisions rutinàries" i han recordat "com gaudia amb els enriquiments ambientals dels dies més especials, com les celebracions d'aniversaris, Halloween o Nadal, quan col·locaven els regals amb els seus menjars favorits en els arbres als quals saltava amb una esbalaïdora agilitat que deixava literalment atònits als quals el contemplaven".

SUBESPÈCIE VULNERABLE EN PERILL D'EXTINCIÓ

Fins ara, en Bioparc València habitaven el grup reproductor format per Teimoso, Sortuda, Luana, Shanga i Tata i, d'altra banda, l'"anciana" Fa. La bella subespècie "León d'Angola" és considerada com a "vulnerable" en la llista roja d'espècies en perill d'extinció de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa).

Com tots els grans depredadors, les seues poblacions han patit un seriós declivi. Habita ecosistemes dispars i es troba des de les bogues del bosc equatorial, a la República Democràtica del Congo, a les sabanes d'Angola, Zimbàbue i Zàmbia, fins al desert del Kalahari, a Namíbia i el delta de l'Okavango, a Botswana, on alguns ramats s'especialitzen en la caça de búfals. El lleó d'Angola, en concret, tan sols compta amb dues àrees protegides en la seua zona de distribució: els parcs nacionals d'Etosha i el Delta de l'Okavango, malgrat estendre's per cinc grans països africans.

Destacats