25n
25N
25N

Mor el pintor Juan Genovés, autor de 'L'abraçada', símbol de la Transició

Mor el pintor Juan Genovés, autor de 'L'abraçada', símbol de la Transició
15/05/2020 -

El pintor valencià Juan Genovés ha mort durant la matinada d’aquest divendres 15 de maig de mort natural, segons ha informat a Europa Press la galeria Marlborough.

L’artista va ser l’autor de ‘L’abraçada’, que va servir d’imatge en un cartell per a Amnistia Internacional, molt popular durant la Transició espanyola.

Genovés, que ha treballat fins als seus últims dies com a pintor i artista gràfic, ha mort en un hospital madrileny.

El pintor, nascut a València el 31 de maig de 1930, es va formar a l’Escola de Belles arts de la capital del Túria i va participar en col·lectius molt significatius en el món pictòric espanyol de postguerra com Els Set (1949), el Grup Parpallós (1956) i Profund (1960). En aquest últim grup, Genovés va desenvolupar una pintura de caràcter expressionista i provocador.

En la dècada dels seixanta incrementa la seua relació amb els moviments d’oposició al règim franquista i inicia dos temes pictòrics característics en la seua obra: l'”individu sol” i la “multitud”. Aquesta última proposta apareixerà carregada d’un realisme polític de forta denúncia social.

En els anys huitanta va iniciar un nou període molt lligat al paisatge urbà, que s’ha denominat “espais de la soledat”. Els últims anys la seua obra ha fet un gir cap a la investigació del moviment estàtic en la pintura, la multitud s’ha convertit en la referència per a parlar del problema de la pintura i el ritme visual.

La seua obra més coneguda probablement és ‘L’Abraçada’ 1976, reproduïda en cartell per a Amnistia Internacional, molt popular durant la Transició espanyola, que més tard es convertiria en l’escultura L’Abraçada, homenatge als advocats d’Atocha.

La seua obra està exposada, entre altres llocs, en el Museum of Modern Art (MOMA) de Nova York; en el Guggenheim Museum, Nova York; en Staatlische Museum, de Berlín; South African National Gallery, de Ciutat del Cap; Museum Modern Art, de Viena; Musée d’Art Contemporain, de París; Musées Royaux dónes Beaux-Arts de Belgique, Brussel·les; Museu d’Art Nagasaky, del Japó; Museu de la Solidaritat Salvador Allèn, Santiago de Xile; Museu d’Art Modern, Mèxic DF; Institut valencià d’Art Modern, a València (IVAM); Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, de Madrid; Fundació Juan March, Madrid; Congrés dels Diputats, Palacio de la Moncloa, Assemblea i Ajuntament de Madrid i també en la cèntrica plaça d’Antón Martín a Madrid, presidida per una escultura de ‘L’Abraçada’.

Genovés ha sigut guardonat, entre altres, amb l’Esment d’Honor de la Biennale de Venècia (1966), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1984), el Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana (2002) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts, Ministeri de Cultura (2005).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 17 =