25n
Orgull
Orgull

La Mostra de València retrà homenatge en la seua 34 edició al cineasta valencià Toni Canet

A això se sumarà la publicació d’un llibre que reconstrueix la seua vida i obra, a través del testimoniatge d’amics i familiars

La Mostra de València retrà homenatge en la seua 34 edició al cineasta valencià Toni Canet
29/08/2019 -

La Mostra de València-Cinema del Mediterrani retrà homenatge en el seu 34 edició al director de cinema Toni Canet, mort el novembre passat, amb la projecció d’algunes de les seues pel·lícules i amb un cicle que repassarà tota la seua filmografia com a “narrador del poble” i cineasta “amb una visió pròpia del món”.

El director, productor i guionista rebrà un homenatge ‘in memoriam’, que inclourà la projecció de la seua pel·lícula pòstuma ‘Calç blanca, negre carbó’ en la gala inaugural del festival, un cicle que repassarà tota la seua filmografia com a director i l’edició del llibre ‘El fill del calciner’, escrit pel periodista Carlos Aimeur.

Segons ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, es tracta d’un homenatge “a un artesà que va saber manejar tots els ressorts del seu ofici i un artista amb una visió pròpia del món”.

La 34 edició de la Mostra s’inaugurarà el pròxim 24 d’octubre en el Teatre Principal de València amb la projecció de ‘Calç blanca, negre carbó’ (2017), l’última pel·lícula del “narrador del poble”. El film, que compta amb una participació “molt activa” de Toni Canet, reviu els processos de la producció tradicional de calç i carbó i mostra els vincles que uneixen als pobles i zones rurals que han cultivat aquestes tècniques durant segles.

La pel·lícula està rodada entre Formiche Alt (Terol), on un col·lectiu vol recuperar les últimes carboneres perquè almenys quede record de la seua existència, i la població valenciana de Llutxent, on un grup de veïns impulsa la posada en valor dels seus forns de calç.

Al costat de l’estrena de la pel·lícula, la Mostra de València-Cinema del Mediterrani repassarà la filmografia del director amb la projecció de les pel·lícules ‘Comença el dia com pugues’ (1988) i ‘La camisa de la serp’ (1996), dues comèdies juvenils que van suposar l'”enlairament” de la seua carrera.

També es projectarà ‘Les ales de la vida’ (2006), que va obtenir el Premi al Millor Documental en la Seminci i que és un impressionant testimoniatge sobre la mort, un acostament en clau documental a les disquisicions mèdiques, metafísiques i familiars d’un home, Carlos Cristos, que lluita contra una malaltia neurodegenerativa i de la qual a penes existeixen línies d’investigació.

LA SEUA VIDA I OBRA A través DE TESTIMONIATGES

A més, la Mostra de València en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura i la Fundació Sgae publicarà ‘El fill del calciner’, del periodista i escriptor Carlos Aimeur, un llibre que reconstrueix la vida i obra de Toni Canet a través dels testimoniatges d’amics, companys i familiars.

Aimeur ha assegurat que “Canet era fascinant. Una persona plena de vitalitat, d’honestedat i amb una capacitat enorme per a aconseguir molt amb tot just res”.

Canet, que el novembre de 2018 va ser objecte de reconeixement pòstum en la primera gala dels Premis de l’Audiovisual Valencià, va ser un cineasta molt vinculat amb la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, on ‘La camisa de la serp’ va competir en Secció Oficial i ‘Les ales de la vida’ va guanyar el Premi al Millor Documental.

LLIGAT A la TELEVISIÓ

Toni Canet va estudiar Art Dramàtic. En 1984 crea la productora Doll d’Estels, amb la qual realitza diversos documentals institucionals i espots publicitaris per a televisió. En 1988 escriu, dirigeix i produeix la seua primera pel·lícula, la comèdia ‘Comença el dia com pugues’, seleccionada per al Festival del Caire i premi a la millor pel·lícula en la VI Mostra de Cinema de Catalunya. Canet també va dirigir ‘La camisa de la serp’ (1996) i ‘Els ales de la vida’ (2006)

En 2007 va participar en la pel·lícula col·lectiva ‘Ja en tenim prou’. Toni Canet va treballar per a Canal 9 dirigint sèries documentals com ‘Solfa íntima’ (1990), ‘Crònica amarga’ (1991) i ‘Viatjar sense bitllet’ (1998), així com ‘Benifotrem’ (1985), que va ser la primera sèrie de ficció de producció pròpia realitzada per la televisió autonòmica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =