25n
25N
25N

La Mostra de València anuncia les primeres pel·lícules en competició

"La viajante"

La Mostra de València anuncia les primeres pel·lícules en competició
27/08/2020 -

La Mostra de València comença a donar forma a la Secció Oficial a competició. El festival, que arranca el 22 d’octubre i se celebrarà fins l’1 de novembre, consolida l’aposta pel cinema produït als països de la conca del Mediterrani. El festival avança les primeres incorporacions de la seua secció a concurs, que optaran a la Palmera d’Or: sis estrenes absolutes a Espanya, que constituïxen “una selecció de títols d’alt nivell, els quals comprenen temes molt diversos i no deixaran ningú indiferent”, segons ha assegurat Eduardo Guillot, responsable de programació del festival.

“En un any tan complicat per al sector, estem molt contents de poder oferir al públic una selecció de títols d’alt nivell, que representen una panoràmica de les diferents propostes narratives i visuals de l’ecosistema cinematogràfic i geogràfic que ofreix la Mostra”, ha manifestat Guillot. Així, des de Kosovo arriba ‘Zana’, òpera prima d’Antoneta Kastrati amb Adriana Matoshi com a protagonista, que recorre de manera puntual a l’element fantàstic per reflexionar sobre l’horror de la guerra dels Balcans. El debut de la realitzadora kosovar establida als Estats Units va ser seleccionat per representar el seu país als Òscar i va obtindre el Gran Premi del Jurat a Los Angeles.

‘Mosquit’, del director portugués João Nuno Pinte, s’inspira en fets reals i està ambientada al 1917, durant la Primera Guerra Mundial. La crítica l’ha qualificada com una mescla entre ‘Apocalypse Now’, ‘Aguirre, la còlera de Déu’ i ‘Senders de glòria’, ja que narra el viatge al cor de les tenebres d’un jove que s’allista en l’exèrcit a la recerca de glòria i es troba amb l’infern de les colònies portugueses a l’Àfrica. Va ser la pel·lícula inaugural de l’últim Festival de Rotterdam.

La participació espanyola arriba de la mà de ‘La viajante’, debut del cineasta canari Miguel Mejías, que en el seu recorregut internacional ha suscitat comparacions amb Víctor Erice, Theo Angelopoulos o Carlos Reygadas. Una road movie interior, protagonitzada per Ángela Boix (‘Diamond Flash’, ‘Gente en sitios’), que conta la història d’una jove fotògrafa embarcada en una fugida existencial i que es troba davant de situacions inesperades les quals documenta a través de les imatges que capta amb l’antiga càmera de la seua mare.

També podrà veure’s a la Mostra de València el primer film de ficció produït per la Comuna de Cine de Rojava (Síria), ‘The End will be Spectacular’, d’Ersin Çelik. Una pel·lícula bèl·lica, que relata el setge de cent dies a què van ser sotmesos els kurds per part de l’exèrcit turc a la ciutat de Diyarbakir al 2015. Alguns dels supervivents d’aquells fets encarnen els personatges, la qual cosa augmenta la força dramàtica d’una pel·lícula narrada a través dels ulls d’una jove kurda que torna al seu lloc d’origen.

MIRADES ÀRABS

La diversitat continental de la selecció es posa de manifest a través de la presència àrab, una de les senyes d’identitat del festival, que comptarà amb l’última pel·lícula del director algerià Merzak *Allouache, ‘Paysages d’automne’, i amb ‘Between Heaven and Earth’, de la directora palestina Najwa Najjar.

‘Paysages d’automne’ és un retrat del país després de les primaveres àrabs. Utilitza el thriller per mostrar una Algèria a la mercè d’una xarxa criminal en què estan involucrats membres dels principals partits polítics, policies i organitzacions criminals. El personatge principal és una periodista que investiga una sèrie d’assassinats de xiquetes vinculades a una xarxa de prostitució i que patix la forta pressió de diversos grups que protegixen els proxenetes responsables.

Quant a la palestina ‘Between Heaven and Earth’, proposa una mirada a la complexitat política, ideològica i religiosa de la Palestina actual a través d’una parella en procés de divorci. Els protagonistes viuen en territori palestí i porten cinc anys casats, però quan aconseguixen creuar un lloc de guàrdia israelià, ell demana la separació. A partir d’este moment, comencen a revelar-se impactants misteris sobre la vida del seu pare. Una singular pel·lícula de carretera que va guanyar el premi al millor guió al Festival d’el Caire i que acaba de ser preseleccionada per als guardons anuals de l’Acadèmia del Cinema Europeu.

Este primer avanç de títols es completarà en pròximes dates amb la resta de films que participaran en la competició del festival.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 1 =

museo prehistoria