Cinc anys després, l'Horta Nord continua combatent la presència del mosquit tigre a la comarca

Godella va ser, en el 2014, el primer municipi de la comarca que va impulsar una campanya preventiva i de control sobre el mosquit tigre; malgrat això, la comarca continua patint l'impacte d'aquest temut insecte

Guardar

Aedes_Albopictus
Aedes_Albopictus

El mosquit tigre és una espècie originària del sud-aquest asiàtic que, durant els últims 30 anys, s'ha anat estés gradualment pels cinc continents. L'àmplia proliferació d'aquest temut insecte s'ha produït a causa del transport passiu de pneumàtics o plantes aquàtiques, llocs on sol habitar el mosquit tigre, a través de vehicles privats.

La picada d'aquest temut mosquit produeix lesions amb un fort component inflamatori i pot originar reaccions al·lèrgiques greus, reduint, d'aquesta forma, la qualitat de vida dels afectats. Aquest mosquit, a més, té la capacitat d'actuar com a vector de malalties tropicals com el dengue o la febre de Chikungunya.

L'any 2009, fa ja una dècada, es van trobar per primera vegada larves de mosquit tigre en la Comunitat Valenciana, concretament a Torrevella i Oriola (Alacant). A partir d'aquest moment, la seua extensió es va incrementar fins a arribar a comarques com l'Horta Nord, on, des de fa uns quatre anys, els seus municipis s'han vist obligats a impulsar abundants i severes campanyes de prevenció del mosquit tigre.

QUATRE ANYS DEL PLA COMARCAL CONTRA EL MOSQUIT TIGRE

En el cas de l'Horta, el llavors regidor de Sanitat de Puçol, Juan Miguel Bayarri, va afirmar l'any 2015 que, encara que encara no sabia si es podria parlar de plaga, sí que era cert que es va detectar a la comarca "la presència del mosquit asiàtic", a més de confirmar que es van registrar "casos de veïns, sobretot en l'àrea de la platja, que" van patir "picades massives, encara que ningú" fóra "infectat amb alguna malaltia tropical".

Puçol i el Puig van ser els impulsors del pla comarcal de prevenció del mosquit tigre, que porta en marxa des del 2015. Aquest pla va ser la primera actuació conjunta a la comarca contra l'insecte -ja que Godella va impulsar, un any abans, la primera campanya municipal de l'Horta Nord-. En ell es van incloure pobles de la zona també afectats per aquesta espècie, així com Massamagrell, la Pobla de Farnals i Rafelbunyol, incloent-hi també a Sagunt.

Quatre anys més tard, després de quatre edicions més d'aquesta campanya conjunta, sembla que en aqueixos municipis ha disminuït la presència de l'insecte, ja que enguany no han impulsat cap campanya de prevenció i control. Però, què hi ha de les altres localitats de la comarca?

GODELLA, PRECURSOR EN PREVENCIÓ I CONTROL DE L'INSECTE

Godella va ser el primer poble de la comarca a actuar contra el mosquit tigre. La seua primera campanya de prevenció i control sobre aquesta espècie, anomenada Aedes albopictus, va tindre lloc l'any 2014, quan l'ajuntament del municipi va localitzar, per primera vegada a la comarca, algunes larves d'aquest insecte en el terme municipal.

Enguany, Godella va emprendre la cinquena edició de la campanya, que va començar a l'abril i acabarà a la fi d'any. En ella se seguiran els protocols de prevenció i control d'aquest mosquit, tal com recomana la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana. Enguany, i de la mateixa manera que es va fer en 2018, s'aplicaran larvicides en els embornals, fonts, basses i zones enjardinades a més d'una pintura amb activitat insecticida en les zones més problemàtiques.

L'ajuntament ha alertat que els mesos de l'any en què més hem de prendre mesures preventives contra el mosquit tigre són juliol i agost, a causa de la calor. Enguany, la situació s'agreuja, ja que a principis de juny es va arribar als 40 °C.

Arran que Godella començara a prevenir i intentar erradicar el mosquit tigre, altres localitats de voltant van voler imitar la seua actuació. Entre elles trobem la de la localitat de Burjassot, en 2015, les de Rocafort i Alboraia, en 2016, i les de Foios, Albuixec, Meliana, Massamagrell, Museros, entre molts altres municipis de la comarca, en 2017.

ALBORAIA I LA SEUA PLATJA, UN PUNT DE REUNIÓ PER ALS MOSQUITS

Alboraia porta, des de fa uns tres anys, impulsant una forta campanya de prevenció i control del mosquit tigre. Aquesta localitat fa un constant treball amb el control de plagues, a través de l'empresa Anticimex. A banda de realitzar campanyes, també es duen a terme seguiments exhaustius de l'insecte a peu de carrer.

D'altra banda, malgrat aquesta forta actuació sobre els mosquits tigre, Alboraia va haver de tancar la seua platja per, entre altres coses -ens referim a l'abocament d'aigües fecals en el mar, els quals porten amb si els indesitjables bacteris anomenats 'E-coli'-, una forta plaga de mosquits tigre, ja que aquesta espècie té controlada tota la costa de la província de València i pràcticament tota la costa valenciana.

ELS RATS PENATS, ALIATS CONTRA EL MOSQUIT TIGRE

Burjassot i Godella, així com les localitats de l'Horta Sud Xirivella i Torrent, van trobar una solució per a detenir qualsevol mena de plaga, inclosa la dels mosquits tigre: col·locar caixes niu en diferents parts del municipi amb l'objectiu de potenciar les colònies de rats penats i usar-los com a controlador biològic enfront de les plagues de mosquits tigres i arnes.

En Godella compten amb 24 caixes niu distribuïdes en diferents edificis municipals. A Burjassot, amb 16, situades exclusivament en la zona de l'horta, per a evitar que afecten els cultius dels agricultors del poble. Godella, per part seua, va sortejar quatre caixes niu entre la població del municipi amb l'objectiu d'implicar la ciutadania en aquesta causa.

L'acció dels rats penats com a controladors naturals de plagues s'ha vist demostrada en multitud d'experiències i ha quedat contrastada sobretot en el sector agrícola, comprovant-se que són àvids devoradors de moltes de les plagues que afecten els cultius. A més, també consumeixen gran quantitat de mosquits, per això, els rats penats podrien ser uns aliats molt útils contra aquestes plagues en les mateixes ciutats.

Destacats