25n
25N
25N

Els monuments es començaran a desmuntar aquesta vesprada

Els monuments es començaran a desmuntar aquesta vesprada
12/03/2020 -

L’empresa pública Tragsa començarà aquesta vesprada a desmuntar les Falles dels carrers per a portar-les a Fira València i es preveu que aquesta operació estiga conclosa en dos dies per a evitar que les pluges de la setmana vinent danyen els monuments, ja que suposaria “una maçada afegida” si es desbarataren i no pogueren plantar-se al juliol després de l’ajornament.

Així, ho ha assenyalat aquest dijous el president de la Interagrupació de Falles, Guillermo Serrano, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a abordar la situació de les comissions falleres després de la decisió d’ajornar a juliol les festes josefines per la pandèmia de coronavirus. “Aquesta situació extraordinària porta a prendre mesures extraordinàries”, ha assenyalat.

Serrano ha agraït a l’Ajuntament i la Generalitat l’esforç per a “traure en la mesura que siga possible el nombre més gran possible” de falles dels carrers i guardar-les malgrat “la dificultat tècnica” que comporta. “Després de dos dies de foscor poder veure la llum i celebrar les Falles al juliol i que això siga només un mal somni”, ha apuntat.

Sobre aquest tema, ha apuntat que, de moment, l’única Falla que segur no desmuntaran és la municipal de la plaça de l’Ajuntament. Així mateix, ha destacat el compromís d’assumir al 50% entre la Generalitat i Ajuntament els costos del desmuntatge i trasllat a Fira València, que té “capacitat de sobres per a ficar totes les falles”.

De la mateixa manera, també assumiran el cost de buidar els tallers dels artistes perquè és “un cicle que no es deté” i ara necessiten espai per a començar amb les Fogueres. Serrano ha explicat que encara no saben a quant ascendirà l’operació perquè “primer ha de passar un perit i parlar amb l’artista faller” i confirmar “si es pot desmuntar o cal prendre alguna altra mesura”.

En aquesta línia, ha comentat que encara així el trasllat de les festes suposarà un perjudici econòmic per a les comissions perquè “una part important” dels seus recursos els obtenen dels patrocinis dels actes que es desenvolupen entre el 12 i el 19. No obstant això, ha destacat que la Generalitat els oferirà una línia de crèdit al 0% i que, en els pròxims dies, mantindran una reunió per a concretar l’accés.

Així, ha detallat que hi ha proveïdors i treballadors que han invertit en materials i tothom necessita cobrar eixos treballs, igual que els artistes fallers, que encara els queda “una part xicoteta per cobrar”. “Però cal seguir avant perquè les falles de 2021 siguen normals”, ha comentat.

En qualsevol cas, ha apuntat que la solució que s’ha adoptat és “la ideal” i s’aplicarà “amb una gran rapidesa”, ja que aquesta vesprada “comencen a eixir ja peces” a Fira València. Així mateix, ha apuntat que ara té quatre mesos per a preparar les Falles per a juliol, la qual cosa “evidentment suposarà aplicar canvis de programa perquè no és el mateix una ofrena a les 16.00 hores al març que al juliol”, ha posat com a exemple.

No obstant això, ha recordat que en l’acord d’ajornament es van fixar com a data límit el 19 de juny per a assegurar que les Falles es puguen celebrar al juliol amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat i que no es repetisca aquesta situació. En qualsevol cas, ha apuntat: “El que ens agrada als fallers és veure als nostres carrers les Falles”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos − un =