25n
25N
25N

Montón presenta la salut sexual i reproductiva de la ciutadania per al període 2017-2021

L’estratègia fomenta l’educació sexual entre iguals, l’ús del preservatiu i l’accés a anticonceptius la xarxa pública sanitària

Montón presenta la salut sexual i reproductiva de la ciutadania per al període 2017-2021
14/06/2017 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat l’Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Comunitat Valenciana per al període 2017-2021, el primer document d’aquest tipus que s’elabora a la Comunitat Valenciana i en qualsevol altra comunitat autònoma.

Es tracta d’una eina que persegueix la millora de la salut sexual i reproductiva de la ciutadania que aborda la salut sexual i reproductiva des d’un punt de vista integrador i equitatiu.

“Aquesta Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva és un nou marc de garantia de drets i ve a pal·liar l’absència de pautes comunes”, ha destacat la consellera, en la presentació del document. La nova estratègia incorpora la perspectiva de gènere, presa en consideració la diversitat funcional i promou l’equitat en l’accés als serveis sanitaris i s’alinea amb els objectius de l’IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, des de la base de l’evidència científica.

L’estratègia té quatre grans línies d’actuació: promoció de la salut sexual de les persones, garantint els seus drets sexuals; promoció de la salut reproductiva de les persones, garantint els seus drets reproductius; equitat en l’accés a l’atenció sanitària i una quarta relacionada amb la generació de coneixement, recerca i innovació.

Respecte a la promoció de la salut sexual

L’estratègia contempla incorporar l’educació sexual integral des de les etapes primerenques de l’escolarització. “Anem a avançar l’educació sexual des dels 12 anys, en l’actualitat, fins als 14 per al pròxim curs. Ja estem col·laborant amb la Conselleria d’Educació en el disseny dels continguts curriculars del pròxim curs. A més es va a estendre el Programa d’Intervenció en Educació Sexual (PEUS) a tots els centres educatius de la Comunitat”, ha explicat Montón.

També s’aprofundirà en la formació als professionals sanitaris que permeta seguir treballant en la prevenció de totes les manifestacions de violència sexual (abús sexual, sexe forçat, mutilació genital femenina, etc.)

Es fomentarà una educació sexual entre iguals dirigida als adolescents i la promoció de l’ús del preservatiu com a prevenció primària del VIH i altres malalties de transmissió sexual, i com a prevenció d’embarassos no planificats.

A açò se sumisca la promoció de la salut sexual en persones amb discapacitat per alguna patologia invalidant o en persones en risc d’exclusió social o especial vulnerabilitat, labor que estem desenvolupant en col·laboració amb entitats del sector, com el CERMI.

Salut reproductiva

El document impulsa les iniciatives dirigides al suport a la maternitat i a la paternitat, que sensibilitzen sobre la conciliació de la vida laboral i familiar i el foment de la corresponsabilitat en la cura i la criança dels fills.

L’estratègia aposta per la humanització del part i puerperi, i que la dona decidisca de manera efectiva sobre el seu pla de part, així com sobre la lactància materna des dels serveis sanitaris.

Equitat en l’accés i qualitat en l’atenció

La nova estratègia es proposa reduir les taxes d’embarassos no desitjats i d’Interrupcions Voluntàries de l’Embaràs (IVE), i normalitzar la prestació de la IVE dins de la xarxa assistencial pública amb la incorporació de la IVE farmacològica i quirúrgica en els centres públics.

Algunes mesures en aquest àmbit ja estan engegades, com la millora en l’accés a la anticoncepció d’urgència en els Centres de Salut Sexual i Reproductiva juntament amb el consell associat a la seua administració, una de les primeres mesures que va engegar aquest Govern.

També proposa el dret a l’accés a les tècniques de reproducció humana assistida a les dones sense discriminació per estat civil, orientació sexual i identitat de gènere, o la implementació del protocol d’actuació sanitària davant la mutilació genital femenina a la Comunitat Valenciana.

Altres actuacions consisteixen en el finançament dels mètodes anticonceptius reversibles de llarga durada, com DIU’s o implants en el sistema sanitari públic, així com l’atenció a la anticoncepció de primer nivell des dels centres de salut d’atenció primària, en coordinació amb els centres de salut sexual i reproductiva.

A açò se sumisca la millora en el diagnòstic precoç de ITS, com el VIH o el virus del Papil·loma Humà, des de l’Atenció Primària, així com l’impuls a la donació de sang de cordó umbilical des de totes les maternitats.

Finalment, inclou iniciatives com el desenvolupament d’una història neonatal que permeta la migració de dades bàsiques a la història pediàtrica de Abucasis, per a permetre que el pediatre tinga la informació integrada de totes les dades clíniques recaptats, en el moment del naixement.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + huit =