caixa popular

Montón: “Parlar del Doctor Peset és una gran ocasió per a parlar de valors”

Doctor Juan B. Peset Aleixandre, important intel•lectual del període d’entreguerres, innovador i inventor, docent aperturista i progressista

Montón: “Parlar del Doctor Peset és una gran ocasió per a parlar de valors”
25/05/2017 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Munt, ha assistit aquesta a l’homenatge a la figura del Doctor Juan B. Peset Aleixandre, organitzat per l’hospital universitari que porta el seu nom i l’Associació Cultural de Jubilats i Jubilades Doctor Peset coincidint amb la data del seu afusellament el 24 de maig de 1941.

Tal com ha assenyalat Carmen Munt, es tracta del primer homenatge que realitza la Sanitat pública valenciana a la figura d’aquest metge, científic i polític, que va anar també rector de la Universitat de València. “Estem davant un acte de justícia. Però més enllà de la seua brillant trajectòria professional, parlar del Doctor Peset és una gran ocasió per a parlar de valors, de la condició humana en la seua més alta expressió, de solidaritat amb el proïsme, de coherència i de principis. Valors que potser, en aquests temps més que mai, hagen de ser reivindicats com a irrenunciables”, ha assegurat la Consellera.

A més de professionals de la Sanitat, a l’acte han assistit familiars del metge de Godella, com la seua néta Carmen Peset, representants de la Universitat de València, del Col·legi Major Rector Peset i d’institucions vinculades amb la vida de l’home que va donar un nivell europeu a la medicina legal valenciana, com l’Institut Mèdic Valencià o la Real Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV).

Precisament, ha sigut la néta de Juan Peset l’encarregada d’arreplegar el diploma acreditatiu del nomenament del seu avi com a Soci d’Honor a títol pòstum de l’Associació Cultural de Jubilats i Jubilades Doctor Peset. Així mateix, ha quedat instal·lada una placa commemorativa en el vestíbul principal de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

“El bon nom del Doctor Juan Peset és el d’aquest hospital que avui ens acull, el del reconeixement a la seua labor de salvar vides sense importar res més que la seua vocació i la seua professionalitat. Com a valencianes i valencians ens sentim orgullosos per la seua figura d’home intel·ligent, lliurat i conseqüent, aqueixa figura de Home bo que gràcies a vosaltres explicarà des d’avui amb un nou i merescut reconeixement que és també el d’aquesta Consellera i el d’aquest Govern”, ha apuntat Carmen Munt.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública ha destacat la justícia, la solidaritat, la llibertat i el compromís com a conceptes aliens a temps i modes. “A Juan Peset i a punts milers els va costar la vida la seua defensa. La intransigència dels qui li van condemnar per no pensar com ells i van rebutjar el seu indult ha d’estar sempre en la nostra memòria perquè no es repetisquen aquests episodis de cruel confrontació”, ha recalcat Munt.

Trajectòria mèdic-científica-docent

L’acte d’homenatge a la figura del Doctor Juan B. Peset Aleixandre ha servit per a conèixer la figura d’aquest important intel·lectual del període d’entreguerres, innovador i inventor, docent aperturista i progressista avançat a la seua època, que va destacar pel seu tarannà pacífic i la seua enorme humanitat.

Així ho ha ressaltat Josefa Tomás, presidenta de l’Associació Cultural de Jubilats i Jubilades Doctor Peset. “En honor al seu nom, aquest hospital destaca per la seua gran qualitat humana i bon fer sanitari. És un centre que ha desenvolupat innovacions capdavanteres comptant amb pocs recursos i sense baluerns de notorietat. Estem orgulls de ser qui som i de portar aquest nom”, ha assegurat Josefa Tomás.

La brillant trajectòria professional, científica i docent de Juan B. Peset Aleixandre ha sigut explicada per Llorenç Miralles, president de la Societat Valenciana de Ciències de la Salut Joan Baptista Peset. Així, Miralles ha apuntat que amb amb prou faenes 24 anys, el Doctor Peset posseïa cinc títols universitaris i tres doctorats (Doctor en Medicina, Ciències Químiques i Dret, perit químic i perit mecànic) i va obtenir la Càtedra de Medicina Legal i Toxicologia a Sevilla, per a posteriorment ocupar la de Medicina Legal de la Universitat de València.

El Doctor Juan Peset va destacar per la seua dedicació a la higiene pública, amb campanyes de vacunació per a acabar amb les epidèmies, el descobriment d’un tractament contra la meningitis purulenta o la creació de l’Institut Provincial d’Higiene (l’edifici de la qual va pagar amb diners seus). Va ser també un estimulador de la psiquiatria contemporània, autor de més d’un centenar de publicacions, director de la prestigiosa revista Crònica Metgessa i un dels impulsors de l’Institut Cossío de València.

Durant l’homenatge, Gonzalo Lázaro, exdirector de l’hospital, ha recordat els avatars del canvi de nom, quan a principis dels vuitanta l’antiga Residència Sanitària General Sanjurjo, primer centre hospitalari de la Seguretat Social a Espanya, va passar a denominar-se Hospital Doctor Peset.

L’acte ha finalitzat amb la projecció del documental “Peset, un home bo. Metge, rector i republicà”, realitzat per l’empresa audiovisual Documentart amb la col·laboració de la Universitat de València i el Col·legi Major Rector Peset. Aquest documental, que es va estrenar en 2016 coincidint amb el 75 aniversari de la mort de Juan Peset Aleixandre i el 130 aniversari del seu naixement, és el primer que es realitza sobre la figura del metge de Godella i compta amb la participació directa de la família Peset.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 1 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios