25n
25N
25N

Montón es reuneix amb professionals i associacions per a abordar el desenvolupament d'un nou circuit ràpid per a dones amb sospita de càncer de mama

Montón es reuneix amb professionals i associacions per a abordar el desenvolupament d'un nou circuit ràpid per a dones amb sospita de càncer de mama
19/10/2016 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, s’ha reunit amb associacions de pacients i amb professionals de diferents departaments de salut implicats en el diagnòstic i tractament del càncer de mama per a abordar el disseny d’un nou circuit ràpid per a dones amb sospita de càncer de mama que es començarà a aplicar al llarg de l’any 2017.

A la trobada també han assistit el director general d’Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, i la directora general de Salut Pública, Ana María García.

Amb aquesta reunió, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública pretén recaptar l’opinió i informació de professionals i pacients per a desenvolupar un protocol unificat que escurce encara més el temps que transcorre entre la sospita fonamentada de càncer en atenció primària, la confirmació diagnòstica i l’inici del tractament.

“Quan parlem d’un tumor tan freqüent com el de mama, que afecta milers de valencianes cada any, els temps expliquen i molt, no solament des d’un punt de vista de resultats mèdics, sinó també des d’un punt de vista humà. Comptar amb un circuit ràpid per a les pacients amb sospita de càncer de mama que tinga uns criteris d’actuació unificats en tots els departaments de salut és fonamental per a disminuir el nivell d’ansietat, la inquietud i la incertesa que experimenta una persona quan li diuen que pot tenir un tumor”, ha assenyalat Carmen Montón.

Com a punt de partida per al disseny del nou circuit, en la reunió s’ha presentat l’experiència de diferents departaments que ja compten amb diferents models de circuit ràpid, entre els quals es troben el Clínic -Malvarosa i València-, l’Hospital General i La Fe, on ja existeixen este tipus de protocols.

L’objectiu és que, davant una sospita de tumor, en atenció primària s’active un recurs en els serveis d’oncologia per a donar prioritat en estos casos a les proves diagnòstiques sense més esperes. Una vegada definit el protocol, amb els temps i els procediments comuns, es pretén anar implantant el circuit consensuat al llarg del 2017 en tots els departaments de salut.

A la reunió han assistit especialistes en oncologia com Anna Lluch, de l’hospital Clínic, Vega Iranzo, de l’hospital General de València, o Ana Santaballa, de l’hospital La Fe. També especialistes en cirurgia, radiodiagnòstic, anatomia patològica, radioteràpia i psicologia clínica, així com representants de l’Associació Espanyola contra el Càncer – València i l’Associació Viure com Abans.

Tal com ha explicat la doctora Ana Lluch, cap d’Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, “qualsevol persona amb una sospita de càncer és atesa amb la major celeritat possible en qualsevol centre sanitari públic de la Comunitat Valenciana. Però sabem que, si millorem la coordinació assistencial entre Atenció Primària i Atenció Especialitzada, si acordem i establim per escrit un circuit comú que establisca els signes d’alarma de càncer, que permeta la correcta derivació dels pacients, evite duplicitat de proves i facilite els llits, tant a pacients com a professionals, aquest temps fins al diagnòstic pot escurçar-se encara més. I eixe diagnòstic pot ser un alleujament. De fet, el 70% dels pacients que s’han inclòs fins ara en el circuit ràpid no tenien càncer”.

A la reunió han assistit especialistes en oncologia, cirurgia, radiodiagnòstic, anatomia patològica, radioteràpia i psicologia clínica, així com representants de l’Associació Espanyola contra el Càncer – València i l’Associació Viure com Abans.

“La rapidesa en estos casos disminueix el sofriment i l’angoixa dels pacients, però també es tradueix en un accés més ràpid als tractaments i en un diagnòstic precoç en patologies com el càncer de mama, on este diagnòstic primerenc és fonamental per a aconseguir majors taxes d’èxit en supervivència i qualitat de vida”, ha assegurat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

Precisament, Carmen Montón ha volgut destacar els esforços que s’estan realitzant en prevenció i diagnòstic precoç del càncer. En el cas del càncer de mama, en 2015 van ser incloses un total de 315.631 dones en el programa de prevenció de càncer de mama de la Direcció general de Salut Pública i es va aconseguir una xifra de participació del 73,4%. Gràcies a aquest programa es van detectar 1.087 càncers, dels quals un 69,9% no tenia afectació ganglionar, un 63,5% es trobava en estadis precoços i un 84,5% solament va rebre tractament conservador.

“El càncer de mama contínua sent el tumor més freqüent en la dona. En 2014 es van diagnosticar 3.231 casos nous a la Comunitat Valenciana, principalment en la franja d’edat de 65 a 69 anys. Malgrat l’elevat nombre de casos, el pronòstic d’esta malaltia ha millorat notablement en les dues últimes dècades i hem aconseguit xifres de supervivència del 96% a l’any del diagnòstic i del 78% al cap de 10 anys. Els programes de detecció precoç, els nous tractaments i tècniques quirúrgiques, i el paper actiu de les dones, tant en el procés del diagnòstic com en el tractament, estan contribuint de forma eficaç a millorar els resultats. El circuit ràpid per a pacients amb sospita de càncer de mama és un pas més en este procés de millora”, ha apuntat Carmen Montón.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 13 =

museo prehistoria