25n
25N
25N

Montero diu a Baldoví que els 16.000 milions es repartiran segons despesa sanitària de manera objectiva i demana "no embullar"

Montero diu a Baldoví que els 16.000 milions es repartiran segons despesa sanitària de manera objectiva i demana "no embullar"
13/05/2020 -

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha defensat que els 16.000 milions del fons per a CCAA davant la crisi pel coronavirus es repartiran segons la despesa sanitària registrada en cada cas, amb criteris tècnics, objectius i no polítics, i ha reclamat als partits “no embullar” ni “inventar problemes que no existeixen”.

Montero ha respost així al portaveu de Compromís, Joan Baldoví, en el Ple del Congrés de hui, qui ha exigit que la Comunitat Valenciana reba uns 1.132 milions d’euros d’aqueix fons i que es tinga en compte la població de dret que té.

El diputat ha reclamat també un fons per a les comunitats finançades per davall de la mitjana –“un fons d’anivellament”– mentre seguisca sense reformar-se el sistema de finançament autonòmic. Ha insistit que l’actual sistema concedeix menys recursos a la seua Comunitat que a la mitjana, malgrat la qual cosa realitza una despesa sanitària major.

“Som pobres però aportem a la solidaritat com si fórem rics. Som mal finançats però fem un esforç en sanitat pública per damunt d’altres comunitats més riques. Farà alguna cosa perquè als valencians el finançament sempre ens isca a pagar?”, ha preguntat Baldoví.

Montero ha censurat que es pretenga “convertir en criteris polítics” el que ha dit que seran criteris tècnics per a distribuir aqueixos diners. El repartiment serà “equitatiu”, ha dit, d’acord amb la despesa sanitària generada per la pandèmia i la caiguda d’ingressos.

I li ha etzibat al diputat de Compromís que aqueixos criteris han de ser objectius i no canviar-se segons la conjuntura. “Si hi haguera un rebrot a la Comunitat Valenciana defensaria vosté els mateixos criteris que planteja ara? O depén el repartiment per població o per hospitalitzats de com a cadascun li vaja?”, li ha preguntat a Baldoví.

La ministra ha dit que és legítim defensar diferents posicions, però no que es canvie de criteri “en funció de la circumstància conjuntural que tinga la Comunitat Valenciana”. “No embullem, no inventem problemes que no existeixen, acostem el muscle”, ha conclòs.

LA DRETA, “SORPRESA”

Montero ha respost també a una pregunta d’UPN (Grup Mixt) sobre aquest fons en el Ple del Congrés de hui. Aquest dijous, el seu ministeri es reunirà amb el Govern de Navarra en comissió bilateral per a abordar la participació de la Comunitat Foral en aqueix fons de 16.000 milions i en les ajudes europees que puga rebre Espanya.

El portaveu regionalista, Sergio Sayas, ha recordat que Navarra té un règim foral, que és “solidària” amb el conjunt del país i ara necessita també solidaritat de la resta d’Espanya. “Navarra ha de participar de manera suficient i justa d’aquest fons i d’altres ajudes europees que puguen vindre”, ha reclamat.

Montero li ha respost al diputat que aquest fons es distribuirà “sense parany ni cartó” i ha situat la pregunta en la “sorpresa de la dreta” per la creació d’aquest fons de 16.000 milions posat a la disposició de les Comunitats. “Deixen de fregar-se els ulls, és així”, ha dit la ministra.

“Per a vostés és una novetat tal que en tot moment pensen que hi ha parany darrere. No continuen buscant, és un fons sense parany ni cartó”, ha recalcat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 6 =

museo prehistoria