25n
25N
25N

Montero demana "altura de mires" en la reforma del finançament autonòmic: "Cap CCAA té dret a vetar-ho"

E.P

Montero demana "altura de mires" en la reforma del finançament autonòmic: "Cap CCAA té dret a vetar-ho"
15/05/2019 -

La ministra d’Hisenda en funcions, Mª Jesús Montero, ha tornat a situar la reforma del finançament autonòmic com una prioritat per a la pròxima legislatura i ha apel·lat a la “generositat i altura de mires” de les comunitats autònomes, per la qual cosa ha advertit que seria “incomprensible” que Catalunya no participara en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

“Cap comunitat té dret a vetar una política que beneficia a totes”, ha defensat, i ha remarcat que Catalunya “no solament ha d’estar, sinó sabent que cal cedir moltes vegades per a arribar a punts de trobada”. Així ho ha afirmat aquest dimecres a preguntes dels periodistes abans d’un acte del PSPV-PSOE a València.

Montero ha apel·lat a “una reflexió més profunda” per part dels partits catalans que no van donar suport als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2019 per al canvi de model de finançament, després de mesos en què “hem vist de tot”. “No s’entendria per part de Catalunya que aquells que promulguen una suposada independència no participaren d’un debat sobre el finançament”, ha sostingut.

Sense voler “anticipar cap auguri”, ha cridat al fet que les comunitats se sumen a aquest debat “amb generositat, altura de mires i capacitat d’arribar a acords”. Ara bé, ha recordat que el calendari per a reformar el finançament no depén només del Govern i que actualment segueix en funcions.

“Si fóra sol competència del Govern i del PSOE, diríem demà mateix”, ha recalcat, i ha reiterat la voluntat del president, Pedro Sánchez, de “governar en solitari” amb acords d’investidura i en les matèries més urgents. Per tant, ha demanat deixar que el Congrés “s’expresse i es constituïsca”.

“TANT DE BO DEMÀ”

La voluntat, ha garantit, és que “en el moment en què es done el vistiplau a la investidura del president es puga formar govern en ple rendiment i abordar les mesures”. “Serà més primerenc que tard, tant de bo demà”, ha manifestat.

En aquesta línia, la ministra en funcions ha insistit que el finançament “ha de ser una prioritat” i un “compromís ferm” per al nou Govern més enllà de la situació de Catalunya, per a comunitats com la Comunitat Valenciana, Galícia o Andalusia per a les quals “és bàsic”.

En el cas de la Comunitat, ha recordat que fins ara “el sistema l’ha maltractada” i “està en tots els estudis en el rang més baix de la mitjana per habitant sense una causa justificada”. “Independentment d’on residisquen, els ciutadans han de tindre garanties que seran polítiques blindades que permeten avançar”, ha reivindicat, amb l’objectiu de situar “en el primer pla” l’educació, la sanitat i la dependència.

Per tot això, Montero ha posat l’accent en la necessitat d'”un clima de diàleg, consens i generositat que permeta avançar” en la millora del finançament autonòmic, “ponderant les variables que haja de tindre el sistema perquè el resultat no llance xifres que són injustificables”, amb 800 euros de diferència a l’any per habitant entre la regió millor finançada i la pitjor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × tres =

museo prehistoria