caixa popular

Recupera els monstres valencians, protagonistes de llegendes i rondalles

Fins al 19 de novembre, el Museu Valencià d’Etnologia rescata els tradicionals monstres valencians

Recupera els monstres valencians, protagonistes de llegendes i rondalles
23/10/2017 -
monstruos valencianos

Foto: facebook.com/museuvalenciaetnologia

La cultura nord-americana ha anat guanyant terré i, fins i tot, ha arribat a imposar-se en la por de l’imaginari popular amb la festivitat de Halloween. Tant és així, que, en la celebració de Tots Sants, els éssers terrorífics han passat a ser zombis, homes-llop o vampirs. No obstant això, per a fer-li enfront de aquest corrent globalitzat, el Museu Valencià d’Etnologia, que depén de la Diputació de València, ha tornat a impulsar la iniciativa ‘Espanta la per! Per Tots Sants, monstres valencians’, que té com a objectiu rescatar l’imaginari col·lectiu valencià de monstres propis, com el Butoni, L’Home del Sac, la Tarasca o el Drac del Patriarca, entre altres, així com fomentar i donar a conéixer la literatura popular valenciana, en la qual tots aquests personatges són els protagonistes de multitud de llegendes i rondalles.

D’aquesta manera, fins al 19 de novembre, una infinitat de col·legis, biblioteques públiques, museus locals i, per descomptat, la biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, s’han volgut sumar a aquesta iniciativa, que ja s’ha convertit en un projecte global. Conta contes, teatres i tallers infantils són algunes de les activitats que es desenvoluparan al llarg d’aquests dies. No obstant això, el Museu Valencià d’Etnologia també ha pensat en els adults. En aquest sentit, ha organitzat taules redones i visites nocturnes al museu perquè tota la família puga gaudir dels monstres valencians, que formen part de la nostra cultura i tradició.

I el millor de tot això és que l’entrada en completament gratuïta, fins a completar aforament. Però si estàs interessat a assistir, sempre pots reservar la teua entrada en el centre cultural La Beneficència perquè no et quedes sense gaudir d’aquesta extraordinària iniciativa. Així i tot, a València Extra, hem volgut fer un xicotet avançament d’alguns dels monstres valencians més populars.

Comencem amb el famós Home del Sac. En els anys 20, era molt senzill trobar-se pels carrers a persones itinerants, que viatjaven d’un lloc a un altre carregats amb un gran sac en el qual portaven la seua mercaderia. Conta la llegenda que L’Home del Sac es porta als xiquets que se’n van de casa sense permís dels adults.

El Butoni és un fantasma monstruós que sempre apareix a la nit per a mirar pel pany i portar-se als xiquets que no estan adormits. Això és el mateix que fa el personatge Banyeta, amb la diferència que, segons conten, té una banya que s’il·lumina a les nits.

monstruos valencianos

El Butoni.
Foto: facebook.com/museuvalenciaetnologia

Sens dubte, si hi ha un personatge peculiar en aquest imaginari és el de L’Home del Nassos. I és que diu la llegenda que aquest monstre té tants nassos com a dies de l’any. Cada dia, se li va caient una, i només se li pot veure el 31 de desembre, quan només li queda un nas.

monstruos valencianos

L’Home dels Nassos
Foto: facebook.com/museuvalenciaetnologia

I com en tots els contes, sempre han d’existir personatges bons. Aquest és el cas de La Fada Bona, que, amb l’ajuda de la seua vareta màgica, converteix als xiquets en l’animal que volen quan passen necessitat, o la història Santa Marta i la Tarasca, que conta com una xiqueta anomenada Marta, en lloc d’espantar-se, parla amb la Tarasca, un monstre que espantava els xiquets, i es fan amigues. Un bonic conte que ajuda als xiquets a véncer les seues pors.

monstruos valencianos

La Fada Bona
Foto: facebook.com/museuvalenciaetnologia


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + 19 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats