25n
25N
25N

Oltra: La gestió s'ha centrat en previndre i protegir a les persones i a donar una resposta àgil a les situacions de vulnerabilitat

La vicepresidenta ha anunciat que es realitzarà una ampliació de crèdit per a la renda valenciana d’inclusió de 18,7 milions d’euros

Fotos: Inma Caballer

Oltra: La gestió s'ha centrat en previndre i protegir a les persones i a donar una resposta àgil a les situacions de vulnerabilitat
22/04/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que la gestió realitzada des del seu departament amb motiu de la pandèmia per Covid-19 s’ha centrat en “previndre i protegir a les persones afectades pel virus, contindre l’avanç del mateix i donar una resposta àgil i eficaç a les noves situacions de vulnerabilitat generades per aquesta situació”.

Oltra ha comparegut a petició pròpia en la Diputació Permanent de les Corts Valencianes on ha mostrat el seu agraïment a “cadascuna de les persones que treballa en el sistema públic de serveis socials per la seua generositat”, així com l'”encomiable esforç” de tota la societat. Especialment, ha dit, “mereixen un reconeixement els xiquets, xiquetes i adolescents” per la “lliçó de vida i maduresa difícil d’oblidar”.

En aquest punt, ha fet “esment especial” a les persones afectades pel coronavirus i ha recordat als 1.112 valencians i valencianes que han mort, 386 són persones majors en les residències, perquè “res pot pal·liar la pèrdua d’una persona estimada”.

Durant la seua compareixença ha fet un repàs cronològic de les actuacions, des del 26 de febrer amb la primera reunió en el Palau de la Generalitat per a posar en comú la situació, passant per les primeres recomanacions de prevenció del Ministeri de Sanitat remeses a l’IVASS i organitzacions representatives d’empreses i entitats del sector social el 6 de març, ampliades el 12 de març amb la restricció total de visites a centres.

La vicepresidenta ha detallat el treball realitzat per la seua Conselleria tant en els centres residencials com en els serveis socials, que han sigut decretats com a essencials, i que estan treballant per a “evitar que l’emergència sanitària es convertisca també en una emergència social”.

Amb aquest objectiu, ha explicat, es continuarà “prioritzant i reforçant” les polítiques socials, amb mesures com l’ampliació del crèdit de la renda valenciana d’inclusió social amb 18,7 milions d’euros, i treballant per a pròximes modificacions pressupostàries en la mateixa línia.

En aquest marc, també ha anunciat que s’incrementaran els crèdits destinats a infraestructures socials, com a centres d’acolliment temporal, l’equipament de centres i habitatges tutelats, en 2 milions d’euros, perquè l’objectiu és eixir d’aquesta crisi “sense deixar a ningú arrere”

D’altra banda, en un repàs per les diferents accions posades en marxa per Igualtat des d’abans de la declaració de l’estat d’alarma, ha recordat que totes s’han adoptat de manera coordinada i consensuada amb la Conselleria de Sanitat Pública i Salut Universal, amb la qual s’ha mantingut un contacte “diari” que ha guiat les diferents decisions que s’han adoptat en els centres residencials.

Així, ha recordat que si bé ja es van limitar les visites la primera setmana de març, el 10 de març es va elaborar un protocol complementari amb Sanitat en el qual es van restringir encara més, reduint-les a les estrictament necessàries i limitant-les a una única persona, i en el qual també s’establia l’obligatorietat dels treballadors i treballadores de consultar amb els serveis sanitaris de prevenció per si presentaven simptomatologia respiratòria, per a poder valorar la seua continuïtat en el lloc de treball.

Centres residencials

La vicepresidenta ha recordat que el treball conjunt amb Sanitat va portar a adoptar la decisió que els centres residencials de persones majors dependents que es troben afectades per la Covid-19 queden sota les ordres conjuntes de la Direcció General de Recursos Humans i de la Direcció General d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Oltra ha ressaltat que les línies de treball en aquest àmbit han sigut: El repartiment de materials de protecció, la recopilació i flux d’informació amb Sanitat i l’atenció a les persones residents i les seues famílies.

En aquest sentit, ha concretat que el mes de març es van repartir aproximadament 356.000 màscares, 14.000 litres d’hidrogel i 67.000 guants, i ha explicat que gràcies a la col·laboració amb la Conselleria d’Economia, l’IVACE i la Xarxa d’Instituts Tecnològics i al gran esforç d’empreses valencianes, des de l’1 d’abril s’han repartit per part d’Igualtat 407.646 equips de protecció (260.735 màscares, 22.015 botelles d’hidrogel, 95.300 guants, 29.306 protectors facials) més 120 termòmetres, 20 equips de protecció i 50 tapabotes.

Aquesta distribució, ha garantit, ha arribat a tota classe de centres i ha desglossat els números totals per província. A la província de Castelló s’han distribuït 47.550 unitats, en la de València 199.750 i en la d’Alacant, 160.156.
Entre les mesures adoptades en l’àmbit residencial, ha recordat també mesurades com l’elaboració d’un protocol de baixa voluntària de persones majors en situació de dependència i persones amb diversitat funcional que desitgen deixar els seus centres residencials o habitatges tutelats, sempre que es garantisca el seu benestar.

El personal de l’àmbit residencial han sigut igualment objecte d’instruccions concretes, prohibint, en aquest últim cas, les eixides i entrades de personal alié al centre així com les eixides de les persones residents, excepte aquelles que per una vulnerabilitat específica, o per qualsevol patiment requerisquen eixir del confinament.

Reforç dels serveis socials

Oltra ha assenyalat que amb l’objectiu d’atendre les situacions de vulnerabilitat derivats de la pandèmia s’han acordat “mesures extraordinàries de gestió dels serveis socials, amb l’objectiu de posar a la disposició de la Generalitat els mitjans i recursos socials i sociosanitaris, siga com siga la naturalesa i el règim jurídic d’aquests”.

La finalitat, ha incidit, és “dotar de la musculatura necessària i de la capacitat d’acció i reacció en matèria de protecció social que requereix una situació com l’actual”, i ha afegit que sota aqueix mateix principi s’ha dictat instruccions concretes dirigides a diferents àmbits, com els serveis socials municipals per a atendre les persones sense llar i s’han obert espais específics per a la seua atenció.

La vicepresidenta també ha apuntat a una resolució dictada per a organitzar els serveis socials d’atenció primària amb motiu de l’estat d’alarma i en la qual s’estableix el manteniment dels serveis i prestacions essencials, prioritzant la tramitació dels expedients de dependència i renda valenciana d’inclusió que el requerisquen per especial vulnerabilitat.

Totes dues ajudes podran tramitar-se a pesar que no es compte amb tota la documentació necessària, que es remetrà una vegada acaba l’estat d’alarma, ha assenyalat Oltra, qui també ha destacat l’aprovació d’un decret per a la concessió directa de subvencions a entitats locals titulars dels serveis socials d’atenció primària per a fer front a l’impacte de la Covid-19.

Aquest decret compta amb una dotació global d’11,5 milions d’euros destinats a reforçar les polítiques socials i d’atenció a famílies, especialment a aquelles en situació de vulnerabilitat, que s’articularan a través de prestacions bàsiques com a ajudes per al servei de proximitat domiciliària i actuacions per a garantir el dret bàsic d’alimentació de xiquets i xiquetes.

En aquest últim cas, les famílies podran arribar a rebre 120 euros al mes per cadascuna de les persones menors d’edat al seu càrrec, dels quals es descomptarà, en el cas que existisca, l’import que reben per part de la Conselleria d’Educació.

La vicepresidenta ha assenyalat que també s’ha treballat per a atendre les persones majors que continuen vivint en el seu domicili, i en aquest sentit ha indicat que s’ha ampliat el servei de “Menjar a casa” amb una inversió de 160.572 euros assumits íntegrament per la Conselleria d’Igualtat. Aquest servei atén 3.125 persones, que gràcies a l’ampliació tindran servei els caps de setmana i festius.

En aquest àmbit d’accions per a fer costat als més vulnerables, la vicepresidenta ha recordat que s’han prorrogat els títols i carnets de famílies nombroses i monoparentals per un any; el que beneficiarà a 19.323 famílies. Aquesta ampliació també s’ha aplicat als certificats de reconeixement de grau de discapacitat, la qual cosa ajudarà a 4.834 persones.
La vicepresidenta també ha assenyalat que en l’àmbit de la infància s’ha elaborat un protocol per a l’atenció immediata de xiquets, xiquetes i adolescents amb necessitats de protecció derivada de la pandèmia, en el qual s’estableix mecanismes per a adoptar “ràpidament mesurades de protecció i establir pautes d’atenció psicològiques” en aquells casos en què siga necessari.

Criar, Cuidar i Curar.

“Les crisis són també una oportunitat perquè afloren les nostres febleses, les nostres amenaces i fortaleses. Si una lliçó hem de traure d’aquesta situació i de la gestió perversa de la crisi de 2008, és que els serveis socials són fonamentals per a sostindre les quatre potes de l’Estat del Benestar –juntament amb l’educació, la sanitat i les pensions–“.

Oltra ha posat èmfasi en el fet que la crisi ha visibilitzat la importància dels serveis “sense els quals la vida no pot seguir: Criar, Cuidar i Curar”. Justament, ha reflexionat, són activitats que no computen en les estadístiques econòmiques i que estan majoritàriament protagonitzades per dones.

La vicepresidenta ha finalitzat la seua intervenció advertint que serà necessària una “potent reconstrucció social, reorientant inversions, repensant molts dogmes i certeses que pensàvem que eren immutables” perquè “un microorganisme al límit de la vida ens ha posat la vida al límit”.

Protecció a les víctimes de violència de gènere

Els serveis d’atenció ambulatòria, com les oficines Orienta d’atenció al col·lectiu LGTBI o la xarxa de Centres d’Atenció a les Dones Víctimes de Violència de Gènere, també van tancar però mantenint l’atenció telefònica i realitzant una atenció presencial en els casos més urgents, complint sempre les normes de seguretat i de protecció.
“Una de les preocupacions màximes que estem tenint és la de protegir a les dones víctimes de violència de gènere, ja que difícilment es pot concebre una situació pitjor que la d’estar tancada a casa amb el teu agressor”, ha manifestat la vicepresidenta.

La vicepresidenta també ha recordat altres mesures adoptades com el tancament dels 34 centres especialitzats d’atenció a persones majors, la suspensió de les activitats i viatges d’oci, culturals o similars, organitzats per centres socials de qualsevol nivell; així com el tancament dels centres d’atenció diürna que atenen col·lectius com a persones majors, diversitat funcional o infància.

La Conselleria ha garantit el pagament íntegre de totes les places concertades i contractades en aquests centres de dia, “garantint així que els usuaris continuen rebent el suport que necessiten en els seus domicilis” i que es mantinguen els llocs de treball, ja que les empreses i entitats han de mantindre els requisits i ràtios de personal establits per l’Administració per a percebre el pagament, ha explicat.

La vicepresidenta ha conclòs que ampliar la protecció social, com s’ha estat fent al llarg de la legislatura passada, és “imprescindible” i ha incidit en què “ampliar pressupostàriament en serveis socials és necessari i desenvolupar la quarta pota de l’Estat del Benestar és un imperatiu polític i ètic”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 13 =

museo prehistoria
museo prehistoria